fbpx

Giba értékelése az ILCA 4 Országos Bajnokságról

A Bajnokság négy napja változatos, taktikailag nagyon nehéz körülmények között zajlott. Nem volt két egyforma szél taktikára épülő futam, és a rendezőség sportszerűségi igyekezetének megfelelően a futamok részeredményét soha nem lehetett megszerzettnek tekinteni. A futamokon belüli pillanatnyi helyezés egy későbbi szélforduló miatt akár az utolsó kőrben is felborulhatott, vagy félbe szakításra került, ha a szél elfordult, vagy ereje jelentősen csökkent. Minden futamban az elejétől a végéig meg kellett újulni a versenyzőknek, ha az eredményeiket tartani, vagy azokon javítani akartak. Ezek a körülmények fizikailag és főleg mentálisan rendkívül nehéz feltételeket teremtettek. Egy futamon belüli pillanatnyi állás nem adhatott lazításra okot, ezért a befutóig folyamatosan újra és újra meg kellett küzdeni, és alkalmazkodni a folyamatosan változó taktikai körülményekhez!

A számszerű eredményekhez nem kell magyarázat: a 45 fős mezőnyben 6 versenyzőnk végzett a TOP 10-ben. Az Ő teljesítményük azt jelenti, hogy a hazai élmezőnyben a BYC – ILCA 4 csapata meghatározó szerepet tölt be. Ha a nemzetközi szinthez akarunk tartozni, velük mindenképp számolnunk kell. A TOP 10-ben végző 6 versenyzőnkből hárman (1., 3., 10. helyezettek) az Országos Bajnokságot megelőzően részt vettek a kategória Világbajnokságán, ott sajnos nem hozták a tőlük várt eredményt, de az ott szerzett tapasztalatuk nagyban segítette őket a hazai bajnokság 1., 3., 10. helyének megszerzésében. A másik 3 TOP 10-es versenyzőnk előzőleg az Optimist osztályban szerzett friss nemzetközi tapasztalatot (4., 8., helyezettek), míg a többiek (7., 16., 20. helyezettek) csak a hazai edzéseken és versenyeken készülve érték el figyelemre méltó eredményeiket. Így a következtetés az ILCA 4 osztályra könnyen levonható: az eredményességhez nélkülözhetetlen az alapozó Optimistes múlt, a nemzetközi tapasztalat és a folyamatos hazai felkészülési munka!

1.helyezett: Magyar Bajnok: Laczkó Dávid (14 pont) az 1. napi bizonytalanság után, minden nap és minden futamban (a 3 félbeszakított futamban is) kiváló átlagot hozott, az 1., 2., helyeken végzett, és kiemelkedett a mezőnyből: (6, 7, 2, 2, 2, 1, 1).

3.helyezett: Demjén Olivér (29 pont) a taktikai fegyelemben nem volt következetes, így többször is elhagyta a mezőny többségét, és csak kockáztatással tudta visszaszerezni a tőle elvárt futam eredményeket: (4, 3, 5, 1, 9, 7, 10).

4./1. helyezett, Női és Serdülő Magyar Bajnok Laczkó Sára (37. pont) alkata kiváló az ILCA osztályhoz, így gyorsan el fogja sajátítani a speciális hajókezelést, ami az átlag sebességének még további erősítését kell jelentse! Az OP osztályban megszerzett nemzetközi tapasztalata erős alap a sikeres mezőny taktika folytatásához az ILCA osztályban is. (7. 4, 17, 4, 12, 4, 6).

7./2.  Női 2. helyezett, Zombor Zóra (48. pont) sok kockázatos megoldással kezd a futamok elején, de onnan nagy összpontosítással szinte mindig képes javítani, és visszakerülni a számára reális élcsoportba (5, 5, 14, 7, 11, 12, 8).

8.helyezett: Pintér Kristóf (54. pont) az Optimistből áthozott küzdeni tudásával, és hajókezelési készségével jó esélye van arra, hogy ebben a mezőnyben állandósítsa futam teljesítményét. Taktikailag sokkal nagyobb fegyelem és a képességeire alapozott önbizalom szükséges ahhoz, hogy teljesítménye egyenletesebbé váljon (11, 1, 8, 27, 5, 2, 27).

10.helyezett: Szokody Vincent (58. pont) egyéni elképzeléseit túlzott magabiztossággal akarja megvalósítani, aminek következtében elveszíti a változásokhoz való alkalmazkodás lehetőségét, és azok kihasználását az átlag teljesítményének fenntartása, javítása érdekében (19, 11, 3, 18, 8, 6, 12).

A hazai mezőny közepéhez jelenleg két versenyzőnk tartozik, akik eddig „csak” a hazai felkészülésben vettek részt, és azzal érték el figyelemre méltó helyezésüket

16.helyezett: Kókai Vilmos (83. pont) a mezőny egyik legfiatalabb (13 éves) versenyzője, aki alkata révén jó eséllyel kezdte meg ebben az évben versenyzői karrierjét az ILCA osztályban. Motiváltsága, és így teljesítménye is a futamokban még nagyon változó, ezért javítani elsősorban ezen a területen szükséges (30, 24, 20, 8, 17, 5, 9).

 

20.helyezett: Gerendy Anna (117. pont) szintén a futamok előtti ráhangolódásban, az időben történő összpontosításban kell javítani a teljesítményét ahhoz, hogy a kínálkozó taktikai helyzeteket felismerve, javítani tudjon átlagos teljesítményén (16, 34, 25, 11, 21, 24, 20,).

A következő két versenyzőnknél mindenképp alapvető hozzáállásbeli, eredményességre törekvő változás szükséges ahhoz, ha ők is a clubunk eredményes versenyzőihez szeretnének csatlakozni a jövőben!

34.helyezés: Sári Eszter (177. pont) futam eredmények: 26, 31, 21, 33, 28, 39, 38.

41.helyezés: Schultz Dominik (212. pont) futam eredmények: 44, 37, 28, 41, 37, 38, 31.

Az ILCA 4 Bajnokságon elért eredményeink jól mutatják, hogy a BYC Utánpótlás stratégiája sikeres, a Suli programra, és a BYC táborokra épülő alap képzésből kiválasztott gyerekeink megszeretik a sportágat, itt elsajátítják a sportági alapokat, majd innen a versenyző képzésben résztvevők a hazai és nemzetközi versenyzésbe kapcsolódva rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekre építve tudnak a nemzetközi szinthez kapcsolódni, illetve a hazai élmezőnybe kerülni. A 2022. évi ILCA 4 csapat sikere tehát közös siker, amibe az alapozás, a versenyzővé válás, és a sikeres edzésmunka elsajátítása hozta a sikert! Köszönet azoknak az edzőknek, akik ebben a munkában részt vettek és így hozzásegítették csapatunkat ehhez az egyértelműen kimagasló eredményhez!

Gratulálunk a Bajnokainknak, és a többi versenyzőinknek is a közös munkához, és az elért kiváló eredményekhez!