fbpx

Giba és Bigi beszámolója a január 20-i VHV eseményről

Jégvitorlázás helyett, tornateremben rendeztük a BYC Vitorlás Hétvége sportprogramját.

Sajnos a tél a Balatonon, – és így kis hazánkban is egyre inkább egy kiszámíthatatlan, de nagyon várt, és csak remélt időszakot jelent a mai klímaváltozásos időszakban. Viszont meg kell tanulnunk az időjárást még inkább tisztelni, alkalmazkodni a lehetőségekhez, és a program tervezésnél felkészülni a fakultatív választásra!

Január 6-7-én ragyogó időben víziedzést tartottunk az Optimist élversenyzők részére, a január 20-ra tervezett jégvitorlázós, korcsolyázós VHV programunkat pedig meg kellett változtassuk egy az időjárástól független tornateremben rendezhető sportdélelőttre.

A tervezés és a program jól sikerült! A Radnóti Iskola új tornatermében és játékcsarnokában 23 gyerekünk vett részt a Tóth Móni által levezényelt zenés tornán, majd a 6 állomásból álló köredzésen. Itt sikerült azokat a törzs, kar és láb izmokat foglalkoztató gyakorlatokat csokorba gyűjteni, amelyek a kishajós vitorlázásban nélkülözhetetlenek, és amelyek fejlesztése a téli időszak fontos feladata.

Ezt a blokkot levezetésként olyan váltóversenyek követték, ahol a vegyes csapatok éles harcot vívtak a különböző ügyességi, gyorsasági, és állóképességi feladatok teljesítésével.

Az aktív sportdélelőttöt, most is finom ebéd követte a Vitorlás éteremben, majd következett a délutáni elméleti program Böröcz Bencével, ami természetesen nem is szólhatott másról, mint a vitorlázás versenyszabályairól. Bence nagyon jól oldotta meg a feladatot, itt is vegyes csapatokat állítottunk fel, ahol a kezdő, és az iskola programos gyerekek egy csapatban szerepeltek a nagyobb versenytapasztalattal rendelkező Laseres, 29-es, és Optimistes versenyzőkkel. Minden csapat kapott egy borítékot, amelyben a versenyszabályok és meghatározások témaköréből összeállított kis kártyákat találtak.

Ezeket kellett a gyerekeknek, a saját fantáziájuk segítségével értelmezni, csoportosítani, és feltenni egy poszterre, ahol a fogalmak ismertetése és az összefüggések követése volt a feladatuk. Minden tudásszintű résztvevő aktívan segítette csapata munkáját, majd egy prezentációban közösen bemutatták a csoportjuk által összeállított szabály magyarázatot és fogalom ismertetést. Az aktív közös feladatmegoldás jól összehozta a különböző korosztályokat, és úgy tűnik, ez a módszer a jövőben is eredményes lehet a hasonló vegyes csoportok oktatására, foglalkoztatásaira és nem utolsó sorban a megismerkedésre, a jobb közösség kialakítására.

Köszönjük Móninak és Bencének a befektetett munkát és a hasznos segítséget, amivel hozzájárultak a VHV programunk értelmes és változatos lebonyolításához. Továbbra is bízunk abban, hogy programjaink jó híre tovább terjed, és legközelebb azok a versenyzők is részt tudnak venni a Vitorlás Hétvégén, akik most a középiskolai felvételi, vagy egyéb elfoglaltságuk miatt voltak távol.

Találkozunk legközelebb február 17-én, amikor még az is előfordulhat, hogy be tudjuk pótolni az elmaradt téli korizós, jégvitorlázós programunkat!

További képekért kattints ide!