fbpx

Ha az iskolai nyári szünet megkezdődik, akkor ez a BYC Kupa! – Giba beszámolója

Ezt a hagyományt most már évek óta tartja a rendező Balatonfüredi Yacht Club, hogy a nyári szünet kezdetét ehhez a hazai ranglista- és egyre népszerűbb nemzetközi versenyhez köti.

Az ifjúsági hajóosztályok részére megrendezett verseny (OP, 420, ILCA 4, ILCA 6, ILCA 7) most is kitűnő rendezvény volt, amelyhez az időjárás is nagyban hozzájárult és a három nap alatt összesen hét, illetve illetve nyolc korrekt futamot rendezett a jó döntéseivel a helyzete magaslatán álló rendezőség.

Csapatunk, a BYC ILCA 4 csapat összesen 16 fővel képviselte magát ezen a rendezvényen. Rajthoz álltak a júliusi világbajnokságon részt vevő élversenyzőink,  a feljövő és jelenleg a hazai közép mezőnyhöz tartozó fiatalok, valamint a most kezdő, az idei évben újoncként bemutatkozó versenyzők is.

A verseny első napján a még kialakulatlan szél miatt halasztott a rendezőség, majd a frissülésre jó tempóban reagálva 12 órakor indult vízre a mezőny. Az ILCA 4 osztályban két kiváló, erős szeles futamot teljesített az 52 fős mezőny, ahol Lackó Sára leiskolázva a fiúkat is  2 x fölényes 1. helyet szerzett! Az ILCA 4 osztály 3. futamát nem indította el a rendezőség, ami ismét jó döntésnek bizonyult, mert a bevitorlázásnál a szél ismét 25 csomónál erősebb befújásokat produkált.

A második verseny napon a túl erős szél miatt (25-28 csomó) a napot halasztással kezdtük majd másfél-két óra várakozás után kicsit gyengébb (15-18 csomó) de szintén észak-északnyugati szélben három korrekt futam került megrendezésre. Itt a szél jellege és erőssége tiszta, kiszámítható taktikát követelt a résztvevőktől, akik három nehéz minden szempontból színvonalas futamot teljesítettek. Sára ismét kiváló hajókezeléssel és sebességgel versenyzett, de a Procelero henger beindult, és a 3. futamból kióvták  vitatható szabálytalanság miatt. A többi versenyzőnk is jól versenyzett ebben a korrekt és erős szélben , hozták a jó helyezéseket: Zóra egy 3. Kristóf 2 x 4, Patrik 6., 7., Vilmos 4. helyével biztosították magukat az élmezőnyben. Újonc versenyzőinkre rájárt a rúd, és kisebb sérülések miatt nem tudták teljesíteni a napi futamokat.

A harmadik napon szél hiány miatt halasztással kezdtünk, majd a szél észak-keleti irányból épült fel, és újabb két korrekt futam megrendezését tette lehetővé, a most is jó döntéseket hozó verseny rendezésnek! A vasárnapi gyengébb keleti szél (6-8 csomó) ezen a napon is kiegyenlített feltételeket biztosított a résztvevőknek, ahol mindkét oldalon jó hajóvezetéssel, első soros rajtokkal, és fegyelmezett széltaktikával lehetett jó futam eredményeket teljesíteni.

Csapatunk összességében  jól teljesített ezen a versenyen, az első tízben öt BYC-es versenyzőnk végzett, azok akik a július 22-29. között Volosban (GRE) megrendezendő világbajnokságra készülnek.

Lackó Sára (3/1) eredménye és egyenletes teljesítménye (1,1,2,3, DSQ, 7,4) bíztató a VB szereplés szempontjából. Mindvégig jó hajóvezetéssel és kellő összpontosítással versenyzett, aminek köszönhető ez az eredménye! A többi VB csapat tagunk bizonyította hogy, jogosan tagjai a VB csapatnak, de teljesítményük még nagyon változó, így a futamokra való jobb összpontosításra és a rajttól a célig történő következetes teljesítmény fokozására van szükségük a továbbiakban!

Zombor Zóra (4/2), teljesítménye nagyon bíztató, amikor időben rákoncentrál az adott futamra, képes kiemelkedő eredmény elérésére (6,6,13,26,3,3,6).

Pintér Kristóf (5. helyezés) versenyzésében továbbra is a saját képességeire alapozott mezőnyt tartó versenyzés a gyenge láncszem. Teljesítménye (11,10,8,4,4,9,7,) ezért változó, még nem állandósult nála a  tudatos mezőny taktikára épülő versenyzési stílus!

Nagy Patrik (7/1)  versenyzése egyre kiegyenlítettibb, és egyre kisebb szórást mutat (16,7,10,7,6,15,9) ami az erős szeles hajókezelésének, és így a mezőny vitorlázáshoz szükséges átlag sebességének köszönhető.

Kókai Vilmos (9/2) versenyzése még mindig nagy szórást mutat (2,28,4,11,5,16,35) aminek oka elsősorban a verseny rutin hiánya, és így a futamokra történő összpontosítás alkalomszerűsége! Hajóvezetési készsége javul, kellő összpontosítás esetén képes a mezőnyhöz viszonyított megfelelő sebesség elérésére.

Csapatunk azon tagjai akik második verseny évüket kezdik az ILCA 4 osztályban, ezen a versenyen önmagukhoz képest sokat léptek előre, és a tavalyi évhez képest kiegyenlítetteb futam átlaggal a mezőny középső harmadéban végeztek:

Székely Dávid 22. (42,20,24,16,16,20,22), Dénes Vince 25. (29,35,25,25,14,42), Csomai Bálint 30. (21,40,32,30,16,28,27), Szegi-Szevolt Iván 32. (20,39,39,39,34,29,11), Schulcz Dominik 33. (22,23,36,35,33,41,26), Gerendy Anna 36. (28,16,27,DNC, DNC, 37,34)

Újoncainknak a tapasztalat szerzés volt a fő célkitűzés erre a versenyre így az első napi erős szél, majd az egyéni egészségügyi problémák miatt verseny  teljesítményük még nem értékelhető.

Összességében a 2023. évi BYC kupa kiváló verseny volt, ahol versenyzőink többségében az elvárásnak megfelelően szerepeltek, és sok hasznos tapasztalattal gazdagodtak a további felkészülési munkájuk pontosítása terén. Sajnos a következő hazai versenyünkre csak augusztus 7-9. között kerül sor, így a mostani tapasztalatok az elkövetkező időszak edzésekhez adhatnak csak irány mutatást. Gratulálunk a helyezetteknek,

 Hajrá BYC, hajrá ILCA 4 csapat!