fbpx

Halasztás parton és vízen

Egy versenyzésre esélytelen napot töltött a résztvevő 25 nemzet 442 vitorlázója a Groupama 420 és 470 junior Európa-bajnokság harmadik napján a kikötőben és a vízen. A szél most nem volt partner a folytatáshoz.

A 470-es pályán a fiúknak és a lányoknak is elindították a hatodik futamot, de aztán egy markáns szélforduló a verseny megszakítására kényszerítette a rendezőket, Bár az előrejelzések szerdára is gyenge szelet ígérnek a versenyrendezőség három futam lebonyolítását tervezi.

A mai nap után értelemszerűen nem változtak az eredménylisták.

Nyílt 420

A svájci Maxime Bachelin és Arno De Planta vezetik a nyolcvanhárom hajós mezőnyt, de csak 11 pont választja el egymástól az első ötöt, vagyis a bajnoki címért folyó vetélkedés még teljesen nyílt.

Az izraeli Ido Bilik – Ofek Shalgi kettős nyerte tavaly Bulgáriában az osztály történetében először megrendezett U17 junior Európa-bajnokságot, és a múlt hónapban indultak először a nyílt kategóriában a 420-as világbajnokságon. Az ott elért 14. helyük nem az álmaik netovábbja. A vébé első napjain fújó gyenge szél  nekik nem kedvezett, így csak a hétvége közeledtével kerültek a futamokban az élmezőnybe, amikor a szél frissülni kezdett. Így most a visszavágás vágya hajtja őket. Nem meglepő, hogy rendre az első tízben vitorláztak az első két napon meglepően szeles Balatonon.
„Élveztük a tegnapi erős szelet. Gyorsak voltunk, nekünk kedveztek a körülmények.” mondta Bilik. „A 420-as vébén az első három futamon rosszul mentünk. Később javultunk, de már túl későn.”,

Jól tudják, hogy a tapsztalatszerzés a fejlődésük motorja, így nem tudtak ellenállni a csábításnak, amikor tavaly októberben a 470-es világbajnokságot az ő hazai vizeiken rendezték.

„Elképesztő volt, nagyon izgatottak voltunk mindennap, nem foglalkoztunk az eredményünkkel, csak a tanulásra figyeltünk.” emlékezett vissza Bilik. „Az akkor tanultakkal sokat javítottunk a hátszeles sebességünkön, és rájöttünk hogyan tudunk dominálni a rajtoknál, amelyek minden alkalommal kőkemények voltak a 470-es világbajnokságon.”

Az olasz Edoardo Ferraro – Francesco Orlando kettős is bekerült az osztály történetébe, amikor világbajnoki címet szereztek a tavaly Japánban rendezett első 420-as U17 világbajnokságon. A 2016-os 420 VB-n 15-ek lettek éppen Bilik és Shalgi mögött, és erősen, futamgyőzelemmel kezdtek itt a Balatonon. Ám az egyenletes teljesítmény még nem az erősségük. Hol az első ötben futnak, hol két számjegyű helyezéseket érnek el, így aztán az összetett listán csak nyolcadikok.

A bemutatottak két csapat a dobogóra joggal kacsingató sok közül. A szerdára tervezett három futamon mindegyikükre izgalmas folytatás vár.

Nyílt 420 – Éllovasok 6 futam után

 1. Maxime Bachelin/Arno De Planta (SUI 55179) – 10 pont
  2. Telis Athanasopoulos Yogo/Dimitris Tassios (GRE 56071) – 16 pontű
  3. Ido Bilik/Ofek Shalgi (ISR 54148) – 18 pont
  4. Vasilios Gourgiotis/Orestis Batsis (GRE 54484) – 19 pont
  5. Carlos Balaguer/Ignacio Balaguer (ESP 55947) – 21 pont

420 U17

A mezőny újoncai Vita Heathcote és Milly Boyle (GBR) összetettben harmadikok. Bár pontokban szakadéknyi különbséget kell leküzdeniük ahhoz, hogy elcsíphessék az előttük sorakozókat, az élen álló Tommaso Cilli – Bruno Mantero (ITA) és a második helyzett  Daniel Göttlich/Linus Klasen (GER) kettőst, de a fiatal britek bíznak magukban és ami még fontosabb élvezik az élmezőnyben töltött pillanatokat.

Korábbi optimistesekként, több Op világ- és Európa-bajnoki részvétellel a tarsolyukban már otthonosan mozognak a bajnoki elitben. Ráadásul egy hajóba ülve a közös küzdelem is passzol nekik.

„Milly is kormányosalkat, így hát mindketten próbálunk alkalmazkodni gymáshoz.” magyarázza Heatcote.”Viszont döntéshozatalkor nagyon jól jön két fej.”

A teljesítményükről: „Ott voltunk a női 420-as világbajnokságon és nem mentünk túl jól.” mondja Heathcota az Olaszországban elért 38. helyükre utalva. „Most itt vitorlázni az U17 mezőnyben nagyszerű. Meglehetősen gyorsak vagyunk kreuzban, de itt aztán érteni kell a szélfordulókhoz!”

„Imádok mancsaftolni” veszi át a szót Boyle a kétszemélyes hajózásra történt váltásáról szólva. „Kezdetben igazán fura volt, hogy nem kormányzok, de aztán hamar beleszokhatsz ebbe.Izgatottak voltunk, amikor összeültünk a 420-asba és nagyon akartunk tanulni. A haveroktól rengeteg jót hallotunk a 420-asozásról, nagyon vártuk, hogy elkezdhessük és imádjuk. Igazi jó barátok vagyunk, így aztán csúcs volt egy hajóba ülnünk.”

“Nagyon fiatalnak éreztük magunkat, amikor beültünk a 420-asba, de mára kicsit már lenyugodtunk. Itt most látva a 470-eseket a hajónk mellett, már elkezdtünk a jövőnkön gondolkodni.”

Headcote-ot kétségtelenül a nagybátyja, a kétszeres olimpiai ezüstérmes Nick Rogers példája inspirálja. Arról, hogy az ő útmutatásai mennyire segítik azt mondja: „Nick és az edzőnk sokat tesz a szellemi felkészülésünkért. Néha eljön a versenyek előtti és utáni megbeszélésekre, és néha kijön a vízre is, ahol nagyszerű dolgokat tanít nekünk.”

Így hajtva egyre előrébb és feljebb a fiatal kettőst.

420 U17- Éllovasok 6 futam után

 1. Tommaso Cilli/Bruno Mantero (ITA 56076) – 12 pont
  2. Daniel Göttlich/Linus Klasen (GER 55163) – 13 pont
  3. Vita Heathcote/Milly Boyle (GBR-54483) – 31 pont
  4. Lucas Pares/Teo Pares (ESP 53559) – 31 pont
  5. Kacper Paszek/Bartosz Reiter (POL-55326) – 37 pont

470 férfiak

A 49 hajós a döntő futamokra 25 hajós Arany és 24 hajós Ezüst-csoportokra válik szét, az élen pontazonossággal álló Malte Winkel- Matti Cipra (GER) és az olasz Giacomo Ferrari – Giulio Calabro kettősök vezetésével, akiket a spanyol Charles ikrek David és Alex követnek a listán.

Halasztás parton majd vízen, és a futámpróbálkozás délutánig tartott nekik. Bár a futamot le kellett lőni, az bizonyára jót tett a töröl Halil Demirel – Firat Sahin kettősnek, hogy remek rajtjuk után vezették a mezőnyt az első bójánál is. A formájuk jó együttműködésük révén nagyot javult az idén, és bennük van a lehetőség az előrelépésre.

470 Férfiak – Éllovasok 5 futam után

 1. Malte Winkel/Matti Cipra (GER 13) – 5 pont
  2. Giacomo Ferrari/Giulio Calabro (ITA 757) – 5 pont
  3. David Charles/Alex Charles (ESP 1) – 13 pont
  4. Hipolyte Machetti/Sidoine Dantes (FRA 79) – 14 pont
  5. Thomas Ponthieu/Quentin Paturle (FRA 95) – 16 pont

470 Nők

A pontverseny szoros állást mutat a tabella ekején, ahol viszont  a kezdetek óta az olasz Benedetta Di Salle – Alessandra Dubbini kettős áll az élen.

A tapsztalt csapatok között számos újoncot is találhatunk, mint például az ausztrál Nia Jerwood – Monique De Vries párost. Ők hol 420-assal, hol 470-essel versenyeznek. A múlt hónapban a 420 világbajnokságon indultak és a középmezőnyben végeztek.

Itteni eredményükről Jerwood azt mondta, hogy „a második napon kevesebb bajunk volt, és a mezőny élén vitorláztunk. Az első napon is jártunk az élen, de mégis katasztrofális módon visszaestünk. Így hát tegnap sokkal egyenletesebb teljesítménnyel az élen is maradtunk.”

Eddigi balatoni menetük a 470-es mezőnyben szöge ellentéte a 420-as vébén San Remóban mutatott teljesítményüknek..

„Nagyon gyenge szél fújt ott, nekünk pedig a frisseb szélben vitorlázás az erősségünk. De mindkettőből sokat tanulunk. Otthon sokat edzünk mindkét hajóban. Mostanában határozottan jobban érezzük magunkat a 470-esben, mert azzal többet edzettünk.”

„A 470-es remek hajó, nagyon technikás. Benne van a 49er sebessége párosulva a Laser taktikusságával, ami tökéletes kombináció. Ráadásul szeretek párosban vitorlázni.”

470 Nők – Éllovasok 5 futam után

 1. Benedetta di Salle/Alessandra Dubbini (ITA 74) – 6 pont
  2. Frederike Loewe/Anna Markfort (GER 26) – 12 pont
  3. Noya Bar-Am/Stav Brokman (ISR 11) – 23 pont
  4. Beste Kaynacki/Simay Aslan (TUR 99) – 25 pont
  5. Silvia Mas/Paulo Barcelo (ESP 18) – 29 pont