fbpx

Hamarosan kezdődik: Rooster Devoti One Gold Cup világbajnokság

„Szenvedélyem a vitorlázás, nem tudok betelni vele, olyan ez számomra, mint a kábítószer! Amikor abbahagytam a Finnezést és átadtam a helyet a fiataloknak, egy új hajóosztályt akartam építeni magamnak és a különböző alkatú, súlyú és korú barátaimnak, hogy kényelmes, emellett kihívásokkal teli és szórakoztató légkörben versenyezhessünk tovább. Meg akartam tartani a Finn legjobb tulajdonságait és ehhez még valami extrát hozzáadni.”

Luca Devoti

Újabb rangos nemzetközi vitorlásverseny Balatonfüreden! Május utolsó hétvégéjén rendezi a Balatonfüredi Yacht Club a D-ONE Vitorlás Sportegyesülettel közösen a D-ONE hajóosztály világbajnokságát, a Rooster Devoti One Gold Cup-ot.

Egy 150 éves Yacht Club és egy kis egyesület első közös versenye rögtön egy világbajnokság. Lelkes, tapasztalt és elhivatott szervezők, várhatóan remekül rendezett futamok, kiváló hangulat.  Csak néhány válasz arra a kérdésre, hogy „Milyen lesz a D-ONE Gold Cup 2017?”.

Nos, a hajóosztály rövid, de annál izgalmasabb múltja kötelezi a szervezőket, hogy egy ilyen rangos nemzetközi versenyt a lehető legtökéletesebben rendezzenek meg.

Minden adott a sikerhez: a BYC tapasztalata, a D-ONE VSE elhivatottsága, a ROOSTER támogatása mind garancia a sikerhez.

6-8 ország 20-30 profi vitorlázója érkezik május 23-án Balatonfüredre, hogy szerdától 5 napon át versenyezzenek egymással a 2017. évi Gold Cup győztesének kijáró kupáért mind abszolút, mind masters kategóriában.

A szervezők már a nevezésnél megvendégelik a GOLD CUP-ra érkező vitorlázókat, és arról is gondoskodnak, hogy a napi futamok után a rendkívül hangulatos kikötőben koccinthassanak és beszélgethessenek egy jót. Persze a hangsúly ezúttal is a futamokon lesz. Ne felejtsük, keressük 2017. év D-ONE világbajnokát.

A hajóról:

Az olasz olimpiai ezüstérmes Luca Devoti által tesztelt, az angol Phil Morrison által tervezett és a Roman Teply vezetésével a Devoti Sailing olaszországi műhelyében épült egyszemélyes dingi 2010-ben debütált a nemzetközi versenyeken.

A gépkocsin is könnyen és praktikusan szállítható, 75 kg súlyú karbon vitorlás ötvözi a skiffek és a dingik legalapvetőbb tulajdonságait és külön érdekessége, hogy egyszemélyes hajó létére 11 m2-es nagyvitorlája mellé bőszélben egy 13,2 m2-es gennakkerrel van felszerelve. A hajó 55-75 és 75-115 kg közötti hajósok számára egyaránt alkalmassá tehető.

Az egykezes dingik piaca kiterjedt ugyan, azonban a nagyobb testalkatú, 90 kg feletti hajósok számára az egykezesek piaca mégis szűkös, és a kategória legsikeresebb vitorlásai is elsősorban trapézos hajók. A Devoti ezen a területen akart hiánypótló lenni és a nagyobb testalkatú, valamint a trapézoláshoz nem feltétlenül ragaszkodó és nem szuper-atlétikus hajósok igényeinek kívánt megfelelni, amikor 2008 nyarán olaszországi műhelyében elkezdte fejleszteni majd hét prototípussal később megalkotta a D-One egykezesét.

A hajó számos újdonsága közül a gyors és egyszerű felszerelést lehetővé tevő szabadon álló árbocot, valamint a jellegzetes kiülő szárnyakat érdemes megemlíteni. A gyártó nagy hangsúlyt helyezett a kiülő szárnyak optimális elhelyezésére és formájára, a minél kényelmesebb kiülés elősegítése, valamint a manőverezés során a lúv oldalra történő gyors átülés érdekében.

A hajó könnyen kormányozható, a Finnhez hasonlóan minden időjárásban és évszakban élvezettel hajózható, e mellett hátszélben 16 csomós sebességgel is képes száguldani.

„Abban biztosak vagyunk, hogy rajtunk nem múlik majd semmi. Várjuk már, hogy elkezdődjön a nevezés, és abban bízunk, hogy mindent megfelelően előkészítettünk. Szeretnénk kitűnő házigazdái lenni a világbajnokságnak. Fontos számunkra, hogy a vízen nagyot csatázhassanak az ellenfelek, valamint futamok után a parton is jól érezhessék magukat. Bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk. Amennyiben ez így lesz, akkor 2017-ben sokat beszélnek majd a D-ONE Gold Cup-ról… Ezúton szeretném megköszönni Böröcz Istvánnal közösen szponzorainknak a rengeteg segítséget. Nélkülük ugyanis nagyon nehéz dolgunk lett volna.” – mondta Csoltó Ákos a D-ONE Vitorlás Sportegyesület elnöke.

Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel május 24-28. között Balatonfüredre, a Rooster Devoti-One Gold Cup világbajnokságra!

Bővebb információ: byc@byc.hu vagy +36 70 600 4544