fbpx

High Performance Grand Prix – Dani beszámolója

Az idei első hazai versenyünkre nálunk, a BYC-ben került sor. A verseny 10 futamra volt kiírva 3 nap alatt, melyből végül 9-et tudott teljesíteni a 18 29er és 11 Nacra 15. Jellegzetes balatoni időjárás jellemezte a versenyt, 2 napon keleti, 1 napon pedig északi szélben zajlottak a futamok.

Az első versenynapon gyengülő keleti szélben indult el az első futam, amely végül az egyetlen volt ezen a napon. A leálló szélben több újra osztás is volt a futam folyamán és sokat számított az, hogy ki találja meg a még éppen fújó csíkot a pályán.

A második nap sokkal jobb széllel szolgált: pöffös, de folyamatosan fújó északi szél volt egész nap. Kezdetben 14-16 csomó fújt, majd ez fokozatosan 10-12 csomósra gyengült. A forgolódó szélben nagyon fontos volt a szélfordulók kihasználása, hiszen ezekkel óriásit lehetett nyerni. A verseny végig szoros volt, senki sem tudott igazán egyenletes futameredményeket hozni.

A harmadik napra szép keleti szél érkezett. 8-10 csomóig erősödött, majd fokozatosan elkezdett leállni. A szélirány nem volt állandó, ennek ellenére kevésbé volt trükkös a pálya, rengeteget számított a jó rajt és a rajtot követő kibontakozás. 3 futamot tudtunk vitorlázni gyors egymásutánban, ezek közül szinte mindegyikben volt pályamódosítás. A negyedik futam előtt drasztikusan beesett a szélerő, így halasztottunk egy órát, majd az újraéledő szélben megvolt a negyedik futam is.

Laczkó Tóth Viki és Kókai Laura: a verseny előtti edzéssel ellentétben e hétvége folyamán nem találta meg a mezőnyben a sebességét. A lányok sokat fejlődtek a rajtok terén az elmúlt időszakban, ezen a versenyen is többször felértek top10-ben a bójához, hátszeles sebességükön viszont még javítanunk kell, végül a 16. helyen végeztek, U17-ben 6.-ak lettek.

Kovács Áron és Sugár Olivér: 1 hónapja vitorláznak együtt, így még nem szoktak teljesen össze. A kisszeles sebességük kifejezetten jó, egyelőre a manővereik a leginkább fejlesztendő terület. Az első versenynapon nagyon jól észlelték a leálló szélben megmaradó csíkot, amellyel a mezőny hátuljából rengeteget előre tudtak ugrani. A fiúk összetettben 15. helyezettek, U17-ben pedig 5.-ek lettek.

Badar Botond-Bárány Domonkos: a páros sokat küzdött a verseny folyamán a beállításokkal, többször előfordult, hogy nem tudták azt a sebességet vitorlázni, amit az edzéseken tudnak. Ennek következtében jó rajt után is többször a rossz oldalra kerültek. A második napon többször is jól felértek az első szakaszban, amit legtöbbször meg is tudtak tartani, így ezen a napon szerepeltek a legjobban. Összetettben a 12., U17-ben a 3. hely lett az övék.

Petheő Panni és Lacza Zaránd: egy szerencsétlenül alakult első futam után jól tudta folytatni a versenyt, a második napon konzisztensen az első 8-ban vitorláztak, de sajnos az egyik futamban korai rajtosok voltak. Az utolsó napon két 8. hellyel és két top 5-ös futammal végül a 8. helyre jöttek fel, ami U17-ben a 2. helyet jelentette. Panniék sokat fejlődtek rajtolásban és a kisszeles sebességük is elkezdett összeállni, most a legfontosabb feladat az, hogy a futam elején megszerzett helyet meg is tudják tartani.

Tóth Virág és Maros Gergő: szintén szerencsétlenül járt az első futamban, de Panniékhoz hasonlóan nagyon jól álltak fel belőle. A második napon egy technikai hiba miatt kihagyott futam kivételével csak top 5-ös eredményeik voltak. Ezt a formát sikerült továbbvinni az utolsó napra, ahol ismét jó futamokkal végül a 6. helyre jöttek fel. Virágék kisszeles sebessége sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, két 2. és két 4. helyezésük pedig megmutatta, hogy lehet helyük a mezőny elejében.

Gratulálunk a verseny részvevőinek és dobogósainak, találkozunk a Kereked Ifjúsági Kupán!