fbpx

Hungarian 9ers: avagy amikor a szezonzárás valami új kezdetét jelenti…

Október első hétvégéjén az időjárás igencsak kegyeibe fogadta a Magyar 29er Osztályszövetség által szervezett „Hungarian 9ers” teszt-esemény résztvevőit.

A napos, meleg idő, illetve a szombati napon 5-15, vasárnap inkább 20 csomó feletti szélerő kiváló körülményeket biztosított a 49erFX női olimpiai hajóosztály hazai debütálását is jelentő eseményen. Az alapkoncepció kipróbálása – amely szerint egy sikeres ifjúsági hajóosztály versenyzői számára biztosítani illik a továbblépési lehetőséget, akár nemzetközi, akár csak hazai szinten gondolkodnak is – kiválóan sikerült. Az elképzelés szerint – a külföldi nemzeti versenyeken már bevált módon – közös eseményeken tudják összemérni tudásukat a 49er, a 49erFX és a 29er osztályok versenyzői.

A két olimpiai hajóosztály közösen rajtol, majd öt perccel később indulnak az ifjúsági versenyzők egy valamivel rövidebb cirkálószakaszra. A rendszer előnye, hogy egyetlen plusz bója használatával két további osztály versenyeztetésére is lehetőség nyílik, míg a fiatalok életközelből figyelhetik meg saját jövőjüket! A rengeteg boldog arc igazolta: a próba kiválóan sikerült. Az eseményt díjkiosztó és a vándordíj átadása követte. 29er osztályban a harmadik helyet Tóth Attila és Izsák Szabolcs szerezte meg, míg a dobogó középső fokára Zolnai SámuelArányi Barna kettős állhatott és a verseny győztese ugyancsak a kereked versenyzői közül Balázs ZétényCsák Máté páros lett. 49erFX osztályban klubok közötti versenyt hirdettünk, ahol a BYC versenyzői diadalmaskodtak.

Ezúttal is gratulálunk minden résztvevőnek. Reményeink szerint a következő szezontól kezdve a három „9er”-osztály közös versenyeken nyújt majd lehetőséget a fiataljaink fejlődésére és továbblépésére.

A rendezvény létrejöttéért hatalmas köszönet illeti az MVSz-t, a BYC-et, a Kereked Vitorlás Klubot, Takácsy Kristófot és Baráth Gábort.

Takácsy Levente, Cserép Csaba
Magyar 29er Osztályszövetség