fbpx

ifj. Galgóczy Tamás – vitorlázó? síző? kardvívó?

Lehet –e valaki több sportágban is sikeres, tud-e kiemelkedőt alkotni teljesen különböző felkészülést igénylő sportágakban?

Klubtagunk, ifj. Galgóczy Tamás „Galagonya” jó példa arra, hogy igen képes rá az ember, ha kellő alázat, motiváció és kitartás van benne. Ő rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

Éveken keresztül párhuzamosan volt jelen az életében a vitorlázás és a síelés. Jól ki is egészítették egymást. A nyári időszakban a vízen tört borsot az ellenfelei orra alá, míg télen, a sípályákon tartotta rettegésben ellenfeleit.

A több sportágban való helytállás családi vonás. Édesapját, Galgóczy Tamást a vitorlázás mellett több más sportágban is ismerik és elismerik.

Tomi a vitorlázásban elért sikerei mellett sízésben is négyszer nyert diákolimpiát.

7 évesen ismerkedett meg a vívással és azóta rendszeresen látogatta a vívó edzéseket. Az utóbbi három évben a kardvívás lett az első számú sport az életében és a többi háttérbe szorult.

Ennek a sportnak rendelt alá mindent az életében, még a tanulást is. Érettségi után felvételt nyert a Műszaki Egyetemre és a Testnevelési Egyetemre is. Halasztott, hogy megfelelően készülhessen, edzhessen a céljai eléréséhez.

2015-ben volt szerencsém megnéznem egy vívó versenyét Balatonalmádiban. Beismerem nem mindent értettem. Láttam, hogy mi történik, de egy dolog világossá vált előttem. Hihetetlen fizikai és szellemi megterhelést jelent egy-egy verseny. Tomi a tavalyi szezon utolsó válogató versenyének megnyerésével a junior ranglista élére került. Ez olyan eredmény volt, ami miatt a felnőtt válogatott edzésein is részt vehetett. Eközben klubbot szeretett volna váltani. Klubbot nem, de edzőt váltott. Gulácsi Ferenc irányította tovább a felkészülését. Átmeneti hullámvölgy után érződött, hogy jó döntés volt. Első kiemelkedő eredménye egy junior VK 32-be kerülés volt. Ekkor már látszott, hogy jó irányba halad.

2017 január elején hazánkban rendezték a Héraklész Junior Női-Férfi Kard világkupa versenyt.

Tomi fantasztikus versenyzéssel az elmúlt évek legjobb magyar eredményét érte el ezen a versenyen. Egyéniben a 3. helyen végzett, míg a csapatversenyben a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel (a csapatverseny során simán verte az előző napi egyéni győztes olasz fiút).

Tomi jelenleg a felnőtt válogatottal készül és utazik a világkupa versenyekre. A hazai junior ranglistát torony magasan vezeti.

Az eddigi eredményeinek tükrében még nagyobb elszántsággal készül a márciusban és áprilisban rendezendő korosztályos EB-re és VB-re.

Tehetsége, szorgalma és kitartása példa értékű. Ennek tükrében nem lehet más a hosszabb távú cél, mint a Tokyoi olimpiai kvóta.

Vitorlás versenyzés már több éve nem szerepel a napi programjaiban, de még mindig ott motoszkál benne, hogy egy-két napos nagyhajós versenyeken kamatoztassa rég megszerzett tudását. Remélem, hogy a közeljövőben a vízen is találkozunk.

Gratulálok a közelmúlt sikereihez, és sok erőt kívánok Neked, céljaid eléréséhez. A közvetlen feladatok mögött mindig ott lebegjen az Olimpiai szereplés lehetősége.

Csomesz