fbpx

Így szerepeltünk a 4.7 VB-n

Kis női csapatunk (Rózi, Karina, Dorka) Bagonyi Bálinttal kiegészülve július 6-án reggel érkezett meg a Laser 4.7 világbajnokság helyszínére Gdyniába.

A korai érkezés miatt ezen a napon délután már vízen is volt a csapat. Még négy nap edzést terveztek, ami alatt szerették volna feltérképezni a helyszínt. Ebben nagy segítségünkre volt az időjárás, hiszen minden nap más körülményekkel találkozott a csapat. Volt erős szél nagy hullámokkal, gyenge szél a megmaradt nagy hullámokkal, és áramlás. Volt mit gyakorolni és volt mihez alkalmazkodni. E mellé társult még, hogy a  szél iránya is elég változó. Ezt Vadnai Jonatán is megerősítette egy korábbi interjúnkban. 

A napi edzések mellett Csomeszék időt szakítottak Gdansk gyönyörű belvárosának megtekintésére is.

A keddi napon átestek a felmérésen (minden gond nélkül) és a regisztráción. A szerdai napon délután próbafutam majd megnyitó, csütörtöktől  pedig már élesben ment a verseny.

Az első versenynapon a 11 órára kiírt rajtot már előző nap 12-re tolták a biztosabb szél reményében. 12 órakor 10-12 csomós keleti szélben rajtoltak az első csoportok. A folyamatosan érkező esőfelhők miatt elég kiszámíthatatlan volt a szél irányának változása.

A lány pályán Dorka és Karina voltak a sárga csoportban. Dorka remek rajt után jó oldalt választva szépen vitorlázta végig  a futamot. (30 hely körül futott be a 80 fős mezőnyben) még nincs eredmény ezért nem tudjuk pontosan a helyezéseket. Karina gyenge rajt után remekül használta ki a bal oldalban rejlő lehetőségeket és az első hátszél végén 25. helyen vitorlázott. Sajnos a második cirkáló szakasz nem sikerült ilyen jól és elég sokat esett vissza.

Rózi a lányok kék csoportjában versenyzett. Nekik ezen a napon nem sikerült futamot tartani.

Bálint a másik pályán egy remek 13. helyezéssel kezdte a versenyt. A számára kedvező gyengébb szelet maximálisan kihasználva folyamatosan javulva érte el ezt a remek eredmény. Az ő futamukat is rövidíteni kellett a leálló szél miatt.

A laser 4.7 VB-n a 3 selejtező nap alatt 5 futamot tudott tartani a rendezőség. A második és harmadik napokon frissebb 8-16 csomós északias szélben vitorlázott a csapat. Sajnos ezekben a futamokban nem sikerült azokat az eredményeket hozni amit szerettünk volna. Kissé elmaradtunk a várakozástól. Nem kerültünk a mezőny első felébe.

Sok futamunk ment el a rajt és az azt követő egy perces időszakban. Itt nem tudtuk felvenni a versenyt a mezőnnyel. A futam többi részében nincs lemaradásunk velük szemben.

A verseny 4. napján már fix csoportokban versenyeztek tovább a gyerekek. Lányaink az  ezüst míg Bálint a bronz csoportban bizonyították felkészültségüket.  10-13 csomós északi szélben ment le az első  futam, a második pedig 13-17 csomóban zajlott. Egyértelműen a pálya bal oldala volt a jó választás.

Rózi az első futamban rajt cél győzelmet aratott. Sajnos mint később kiderült korai rajtos volt ebben a futamban. Ettől függetlenül remekül vitorlázott végig, sikerült az első szakaszban megszerzett vezetését folyamatosan növelni. A másodikban túlvállalta magát a rajtnál és ismét BFD.

Karina is magára talált ezen a napon. Az első futamban gyengébb rajt után 18. helyen ért célba. A másodikban jó rajttal remek sebességgel (egy Ausztrál kislány volt még hasonlóan gyors) lelépték a mezőnyt. 2. helyen fejezte be ezt a futamot!!!

Dorka mindkét futamban az első 20-ban vitorlázott, csak az elsőben a hátszél végén nagyon rossz ütemben érkezett a bójához, és rengeteg pozíciót vesztett. A második futamban jobban jött ki  a lépés 18 hely.

Bálint két remek rajtot produkált ezen a napon. Az egyik jó oldal választással is párosult. Ebben a futamban 28. a másodikban 43. helyen zárt.

Aztán jött az 5. nap! Karina az előző napi sikerét is felülmúlva FUTAMGYŐZELEMMEL  kezdte a napot. Rajt cél győzelmet könyvelhetett el, a 10-13 csomós északias szélben. A második futam már nem sikerült ilyen jól 41. hely.

Dorka is jobban kezdett ezen a napon. Az első futamban 20. míg a másodikban 34. helyen futott be. Rózi kicsit visszafogottabb rajtolással számokat gyűjtött a betűk helyett. Egy 27. és egy  28. helyet szerzett ezekben a futamokban.

Bálint a másik pályán egy jó futam  (33) után gyenge rajt után nagyot küzdve a 47. helyen futott be.

A versenyt végül az alábbi eredményekkel zártuk:

Novák Dorka: 14.

Kis-Kapin Karina: 9.

Vida Rózi: 35.

Bagonyi Bálint: 54.

Lányok: https://gdyniasailingdays.org/en/results/2018/laser-47-girls-silver

Bálint: https://gdyniasailingdays.org/en/results/2018/laser-47-boys-bronze

Gratulálunk!