fbpx

ILCA 4 csapatunk a Garda-tavon edzőtáborozott – Giba beszámolója

A Garda tó hozta a várt többletet, amiért vállaltuk az utazás, pakolás, költségek terheit, az 5 nap alatt nettó 19 óra vízi edzést tudtunk teljesíteni! A tábort a családi nyaralásokkal összekötve szerveztük, vagyis a versenyzők szüleinek többsége is velünk tartott. Egy apartman házban, de mégis külön laktunk, az apukák segítettek a szállításban, élelmiszer beszerzésben és reggeli készítésben, az anyukák pedig a vízi kaja és a home-made vacsora főzésben. Mindenki tette a dolgát, segítettünk egymásnak, jó volt a hangulat és eredményes az edzőtábor, aminek valós értékét természetesen csak a Bajnoki eredményeink alapján tudjuk majd felmérni.

A Csapat:

Gerendi Anna, Sári Eszter, Zombor Zóra, Kókai Vilmos és Székely Dávid

Augusztus 14: utazás BYC mikrobusszal, megérkezés (17:15) és lepakolás a rivai Clubban. A szállásunk innen 2,5 km – re volt, kiváló körülmények mellett.

Augusztus 15: az elhelyezkedés, hajó szerelés után csak délutáni edzést terveztünk, amihez jött is a szokásos Déli szél 16 – 20 csomós erősséggel. Csapatunk kicsit indiszponáltan kezdett, a többség számára ismeretlen és ideális környezet meglepőnek tűnt! A figyelmük nagy részét lekötötte a látvány, az aktuális szél és a hullámzás, így a teljesítmény inkább csak a komfort zónán belül maradt, hiányzott a tökéletes végrehajtásra való igény, a javítás lehetősége. Ezen a bemelegítő napon 3,5 órát tudtunk vízi edzéssel tölteni. A video elemző értékelésen kihangsúlyozva a szemléletbeli hibákat, új lendületet céloztunk meg a következő napokra!

Augusztus 16: hosszú edzést terveztünk, a hátszél technika fejlesztésére, de az északi szél csak 11 óráig fújt, viszont a déli szél korábban, 12:30-tól indult és a délutáni szokásos erősségben biztosította a hosszú hátszeles gyakorlás lehetőségét. Hasznos tapasztalatokkal, és az előző napi mérsékelt hozzáállásnál sokkal intenzívebb gyakorlással összesen 5 órát tudtunk vízi edzéssel, többségében a hátszél technika fejlesztésével tölteni! Fárasztó, de sikeres nap volt!

Augusztus 17: az északi szél csak mérsékelt erősséggel fújt (5 – 6 csomó), így a délelőtti edzést Riva előtt tartottuk, többségében szél taktikai gyakorlatokkal. A saját készítésű paszta ebédet a parton fogyasztottuk el, de jött a megbízható Déli szél, és 13:30-tól bő 3 órát tudtunk ismét 16 – 18 csomós szélben vitorlázni. A hátszél technika gyakorlásához először cirkáló feladatokkal haladtunk déli irányba (2 óra), a hajókezelés és a cirkáló állóképesség javítására, utána jött a hab a tortán, hosszú hátszél gyakorlatok és 2 x félszeles rohanás keresztben a tavon. Összesen 4,5 óra vízi edzést teljesítettünk, most már az elvárásnak megfelelő intenzitással és lelkesedéssel.

Augusztus 18: eső napot ígért a meteorológia, ami többnyire be is jött. 11 órakor egy reményt keltő felhő vékonyodásra és a feléledő – északi szélre számítva vízre szálltunk, de hiába! Helyette shopping: Negry Nautica kötél és a hiányzó felszerelések beszerzése, majd 14 órakor újra bíztató jelek, amire beindultunk. Jutalmul a frissülő északi szélben miénk volt a tó, ragyogó 14 – 16 csomós északi szélben gyakoroltuk a hátszeles negatív pumpálás finomságait, majd a cirkáló szakaszban az érzékeny törzs mozgáshoz szükséges alaphelyzet tudatos felvételét 3,5 órán keresztül.

Augusztus 19: az előrejelzés megint nem sikerült, esőre ébredtünk, így később is mentünk le a kikötőbe. Ritka az ilyen látvány a Garda tavon, de még 12:00 órakor is csak néhány elvetemült szörfös próbálkozott a gyenge szél csíkokkal. Mi bíztunk a jó megérzésünkben, 13 órakor vízre szálltunk, jutalmul hamarosan le is terjedt egy jó 8 – 10 csomós déli szél. Itt az utolsó Garda tavi edzésünk kihagyhatatlan motivációjával segített cirkáló edzést tartottunk, a gyengébb szélerősséghez alkalmazott belső kiülő helyzettel, és aktívabb törzs munkával. Sokat javult a csapat aktív hajókezelése ebben a széltartományban. A nyuszi rajtokkal indított hátszeles hazavitorlázásban, még sokat gyakoroltuk a billentett hátszeles technika mozdulatait és azok harmonikus összekapcsolását. A 3 órás aktív edzés után a közös pakolást is csúcs idő alatt és a visszatérő eső előtt sikerült befejeznünk!

Összességében jól sikerült táboron vagyunk túl, ahol az edzések mennyisége és minősége is a terveink szerint zajlott. A szülőkkel való együttműködés jó hangulatban és a szakami munkánkat segítve történt, amiért külön köszönettel tartozunk.

Reméljük, egy sikeres bajnokság után, jövőre, Veletek Ugyanitt a Garda tavon!