fbpx

ILCA 4 Országos Bajnokság – Giba beszámolója

Az elmúlt hétvégén az ILCA 4 mezőnyben is Magyar Bajnokokat avathattunk. Kiváló szélviszonyok mellett szombaton három gyönyörű futamot teljesített a mezőny 220 fokról fújó 10 csomó feletti szélben, míg vasárnap a rendezőség bölcs döntésének köszönhetően csak egy futamra került sor. A befutóval egyidejűleg érkezett meg az előre jelzett „dzsihád” amikor egy pillanat alatt fordult a szél közel 90 fokot jobbra, és az érkezéssel egyidőben 40 csomóra erősödött. A befutót így az utolsó félszeles szakasz lerövidítésével a leebójánál fejezte be a mezőny, majd a neheze ezután következett!  Az extrém viharos szélben (40 csomó) a partra vitorlázás jelentette a fő kihívást, amit a fiatal mezőny kisebb eszköz veszteségekkel (árbóc törés) tudott teljesíteni, de szerencsére nagyobb baj nem történt!

Versenyzőink a bajnokság első, gyenge szeles fordulójában is hozták a Tőlük várható eredményeket, de a többségük most a második forduló szelesebb futamaiban egyenletesebb teljesítményükkel jobb futam átlagot és megfelelő eredményt értek el. A sportszerűségnek megfelelően el kell ismernünk, hogy most az erősebb szélben a két Procelero versenyző (Héder Benji és Rácz Misi) kiemelkedett a mezőnyből, akik bizonyítva a jelenleg zajló „profi felkészülésük” eredményét, minden futamban az 1. és 2. helyeken végeztek. Versenyzőink, a BYC fiatal ILCA 4 csapata a 2023. évi bajnokságon is a hagyományoknak  megfelelően versenyzett, az összetett mezőny top 10-ben négy versenyzőnk végzett, akik három bajnoki címet és további három dobogós helyezést értek el!

Lackó Sára: hozta az eddigi formáját és magabiztosan végzett az összetett verseny harmadik helyén, míg a lányok között most is a dobogó legfelső fokára állhatott. (3, (19), 1 // 5, 5, 4, 2)

 

Zombor Zóra:  kiküszöbölve az első forduló indiszponált versenyzését sokat javított helyezésén, az összetett verseny negyedik, míg a lányok mezőnyében a második helyen végzett. ((BFD) 9, 18, 11 // 3, 5, 3, 12.)

Pintér Kristóf:  szerencséjére új lap kezdődött a második fordulóban, ahol egyenletes teljesítményével visszalépett az őt megillető helyre, és végzett az összetett mezőny ötödikeként, míg a fiúk között a harmadik helyen. Kristóf részére nagyon fontos tanulságként kell értékeljük az első forduló tapasztalatait, és a továbblépéshez szükséges fegyelmezett versenyzési stílus állandó szintjének elfogadását! (19, 14, (34)  // 4, 3, 5, 6)

 

Nagy Patrik: korosztályában az U16-ban az első helyen, míg az összetett versenyben a nyolcadik helyen végzett. Teljesítménye a magasabb korosztályban is az élmezőnyt fogja jelenteni, amint a kondicionális képességeit a hajóosztályi elvárásoknak megfelelő szintre tudjuk emelni!  (7, 13, 14 // 12, 13, 6, (23))

Kókai Vilmos: termete alapján az ILCA 6-ban a helye, így az első gyenge szeles fordulóban önbizalom nélkül csak halványan versenyzett. Az erősebb szeles futamokban hozta a tőle várt eredményeket és korosztályában a második míg összetettben a 11. helyen végzett. (21, 32, 25 // 9, 4, 7, 16)

 

Dénes Vince: a verseny tapasztalat hiányában nagy szórással versenyzett a két fordulóban, így a jobb helyezéseket általában nem tudta megtartani, ami a gyenge szeles fordulóban még inkább gátolta a saját magától is elvárt jobb teljesítmény elérését. Összetettben a 17., míg korosztályában  U16-ban a 7. helyen végzett. (20, 42, 30 //7, 19, 29, ((37))

Schulcz Dominik (27/14), Székely Dávid (28/15), és Szegi-Szeivolt Iván (31/18): teljesítményük jelenleg hasonló szinten, a hazai középmezőnyben és az U16 korosztály első felében van. Az előre lépéshez mindhármuknak a tudatosabb felkészülés és az elszántabb versenyzés szükséges!

 

Gratulálunk az ILCA 4 csapat minden tagjának a Bajnokságon elért eredményéhez, azoknak is akik most a bajnokság második fordulójában nem tudtak a folytatásban részt venni. A a tervezés illetve a folytatás megkezdődött a jövő évi hazai és nemzetközi versenyekre történő felkészülésre.

Hajrá BYC, hajrá ILCA 4 csapat!