fbpx

ILCA csapatunk Splitben járt

ILCA csapatunk Splitben kezdte meg a vízi felkészülést a 2022-es szezonra, február 20-27. között. Öt nap edzést terveztünk, a három napos verseny előtt. Remek lehetőség volt számunkra, hogy ez a megmérettetés válogató verseny a horvát fiataloknak. Ennek eredményeként egész héten együtt vitorlázhattunk a horvát és a szlovén versenyzőkkel.

Az első napon nagyon gyenge nyugatias szélben kezdtük az edzőtábort. A következő napon már 8-12 csomós DK szélben futamozhattunk a többi nemzettel. Kedden 30 csomó felett fújt a szél amikor megérkeztünk a kikötőbe, emiatt csak délután mentünk vízre. Nem mintha akkor sokkal gyengébb szél lett volna.

Szerdán változatos szélirányok fogadtak bennünket a vízen. Két szélirány viaskodott egymással, emiatt volt olyan pillanat amikor 50 méterre lévő hajók egymással szemben hátszeleztek.

Kis várakozás után a megerősödő északi szél nyert és vált uralkodóvá. Stabilan 20 csomó körül fújt. 20-25 perces futamokat vitorláztunk 20-25 hajó társaságában. A szél folyamatosan erősödött és ismét 30 csomó felett állandósult. Kis csapatunk nagyon jól vizsgázott ebben a széltartományban is. Rendre a mezőny elején vitorláztak. Ez bizakodóvá tett bennünket a verseny előtt.

Sajnos nem igazán volt jó az előrejelzés a következő napokra. Pénteken gyenge, szombaton 40-60 csomós front, vasárnap pedig a front utáni leálló széllel számolhattunk.

Február 25-27. között a J.K. Mornar klub rendezett versenyt az ILCA osztályoknak.

Mindhárom osztályban érdekeltek voltak a BYC-es fiatalok.  A három nap alatt nem igazán kedveztek az égiek a rendezőknek és a versenyzőknek sem. Első nap semmi szél nem volt így futam nélkül maradtunk. A második napra megérkező hidegfront szele 30-35 csomós alapot és 6-8 fokot hozott. Ezen a napon emiatt nem rendeztek futamot.

A harmadik napon is nagyon erős széllel indított az időjárás. 11 óra körül kicsit leállt a szél és sikerült az ILCA 7 osztálynak 3, míg a másik két osztálynak 2-2 futamot megrendezni. Kedvező feltételek voltak, a szélerő 15-35 csomó között, a hőmérséklet majdnem 10 fok.

ILCA 4 osztályban Lackó Dávid a 34 fős mezőnyben, a 7. helyen fejezte be a versenyt (8. és 5. helyezés).

ILCA 6 osztályban Nagy Bendegúz a 6. (5.  és 14. helyezés), Sigmond Soma a 11. (10. és 12. helyezés), Szokody Olivér pedig a 12.(12. és 19. helyezés) helyen zárta a versenyt. Ebben az osztályban 6 nemzet 36 hajója versenyzett.

Vida Róza sajnos nem tudott érvényes futamot vitorlázni ezen a napon.

ILCA 7 osztályban Vadnai Jonatán 2. (1., 2. és 5. helyezés), Benjamin pedig az 5. (7., 6. és 4. helyezés) pozícióban végzett. Jonatán olyan illusztris társaságban állhatott a képzeletbeli dobogó középső fokára, mint Tonci Stipanovic és Pavlos Kontides!

Gratulálunk a Fiataloknak!

Csomesz