fbpx

Ilyen volt az első Vitorlás Hétvége – Giba beszámolója

Egy éve kezdtük el ezt a programot a BYC Optimist C csapat részére, aminek célja, hogy a vitorlázás szempontjából „holt szezonban” hívjuk össze havonta egy alkalommal a gyerekeket, szervezzünk egy közös szombatot, valamilyen aktív mozgással, a korosztálynak megfelelő vitorlázás-elméleti témával, és nem utolsó sorban a közösségépítés lehetőségével. Az elmúlt évben jól működött ez a program, 6 alkalommal voltunk együtt a legfiatalabb versenyző jelöltekkel és gyakran a szülőkkel is. Ebben szerepelt gyalogtúra, korcsolyázás, jégvitorlázás a befagyott Balatonon, BYC Karácsony, és mindig valamilyen érdekes elméleti előadás, vagy élménybeszámoló egy-egy emblematikus vitorlázóval.

A tapasztaltak alapján most 2017 őszén az edző kollégákkal elhatároztuk, hogy szervezzük ezt a programot közösen, a teljes BYC utánpótlással és a csapatok edzőivel együtt, a korosztály képességeinek és igényeinek megfelelően. Elkészítettük az 5 hónapra megtervezett Vitorlás Hétvége programot, amelynek első állomása most zajlott november 18-án.

Az időjáráselőrejelzés szerint nem lehettünk túl optimisták, de egy vitorlázó soha ne adja fel a reményt, ha a frissülésért még egy kicsit tovább kell, húzzuk a bal vagy a jobb oldalt! Ez a taktika most is jó döntés volt, csak 10 órakor határoztuk el, hogy nem riadunk vissza, megtartjuk a tervezett bringatúrát!

23 fő gyűlt össze 10 órára a BYC parkolóban, szerencsére minden hajóosztály és csapat képviselte magát! Gyors bringaszerviz, majd 10:30-kor nekiindult népes csapatunk a BYC – Balatonszőlős – Pécsely – Zádorvár –Aszófő – BYC útvonalnak. Az időjárás-felelős értékelte az elszántságunkat és gyönyörű őszi időt biztosított a túrához. Az úti célunk a Pécselyi Zádorvára volt, ahol egy kis jótékonysági segítséget is terveztünk, segítettünk a vár rekonstrukcióban, követ válogattunk és hordtunk a vár építkezésen.

Kis késéssel 15:15 re értünk vissza a BYC-be, majd a közel 40 km bringázás után farkas étvággyal fogyasztottuk el a közös ebédet a Vitorlás étteremben. Innen a Quantum vitorlaszabó műhelybe mentünk, ahol a vitorla szabás elméleti és gyakorlati ismereteiről tartott nagyon érdekes, és a korosztály igényeinek teljesen megfelelő előadást és gyakorlati bemutatót Pécsváradi Ákos, a Qauntum Sails vitorla szerviz vezetője. A gyerekek sok érdekes ismerettel bővítették tudásukat a vitorla használatával és kezelésével kapcsolatban. Mindannyian megtették az első lépéseket ahhoz, hogy maguk is tudjanak majd vitorlát készíteni, és most már tisztában vannak azzal, hogyan vigyázhatnak jobban vitorláikra, mit kell tegyenek ezután a felszerelésük megóvása érdekében.

A program 17:00 órakor fejeződött be, amikor a szülők kicsit fáradt, de látszólag elégedett gyerekeiket átvehették a BYC akkor már sötét és hideg telepén.

Köszönjük a szülői segítséget Fehér Istvánnak, aki a bringatúrán vezette a csapatot, és bízunk abban, hogy a jó hírünkön felbuzdulva a legközelebbi VHV programunkon (december 16-án) még népesebb létszámban lesznek jelen az összes Optimist, Laser, és a kétszemélyes osztályok résztvevői!

Találkozunk december 16-án, amikor gyalog túrát, ismét egy érdekes elméleti téma feldolgozását, és az ünnepi BYC karácsonyt tervezzük a gyerekekkel és szüleikkel közösen!

Giba