fbpx

In Memoriam Bognár János

A Balatonfüredi Yacht Club árbocán fekete zászlót lenget a nyugtalan szél. Jelezvén, hogy ismét egy vitorlázáshoz elkötelezett klubtársunk választotta váratlanul az élet örök tengerén való hajózást.

Február 24-én váratlanul távozott közülünk Bognár János egyesületünk örökös tagja, 79 éves korában.A Balatonfüredi Vasas megalakulásával egy időben, 1951-ben kötelezte el magát a vitorlázással és a földi életből való távozásával mindig együtt volt velünk. Mint örökös tag, majd minden összejövetelünkön együtt volt velünk, szavazott a közgyűléseken és ezen kívül is kedves feleségével gyakran üldögélt a ‘Zugivoda’ teraszán szopogatva hűsítő italát.

Kalóz osztályban kezdett el vitorlázni az akkori szokásoknak megfelelően, mint „mocó”. Apró, de izmos termetével, mozgékonyságával felhívta a nála idősebb Fi János figyelmét, és felkérte, hogy legyen versenyzőtársa. Összeszoktak, elválaszthatatlanná váltak. Kalóz osztályban két alkalommal álltak bajnokságon a dobogó harmadik fokán. Majd minden versenyen indultak a múlt század ötvenes éveiben, és többet meg is nyertek. A válogatott keret tagjai lettek és 1958-ban, amikor az első 3 akkori olimpiai osztállyá vált Repülő Hollandit behozták, az MVSz egyet a két Jánosnak adott. 1959-ben harmadik, 1960-ban a második és 1962-ben a harmadik helyen végeztek a bajnokságon.

Mint a válogatott tagjai az 1959-es tatai edzőtáborban részt vettek és a válogatott csapatkapitánya – néhai Dolesch Iván – így értékelte Bognár Jancsit – „Sok ilyen fürge vitorlázó kellene a vitorlázásnak”.

Miután az aktív versenyzést abbahagyta, az Egyesület keretében működő vízitúra szakosztályban érezte jól magát. Az elsők között volt, aki elvégezte a vízi búvár tanfolyamot és hódolt kedvenc szórakozásának, a horgászásnak és az evezésnek.

Hiányozni fog János, mint a Balaton iránt elkötelezett sportember és példaképe lehet mindenkinek, aki egyszer megszerette a vizet és a vitorlázást.

Búcsúzunk Tőled, és kívánjuk, hogy az örök élet tengerén találkozzál a tőlünk már eltávozott vitorlázó barátaiddal és klubtársaiddal.

Simon Károly

2014. február 26.