fbpx

In memoriam – Ruzsinszky Attila (1930-2012)

Ruzsinszky Attila 1930-ban született Balatonfüreden. Mozgékony, sportos fiatalként kapcsolódott be Balatonfüred község, majd 1971-től a város sport életébe.

A labdarúgás volt a szenvedélye, és már az elemi iskola udvarán is szeretettel rúgta a rongylabdát.

Követve Édesapját a Füredi Hajógyárban kezdett el dolgozni. A 40-es évek végén a füredi ifjúsági csapatban kezdett játszani.Az 1950-es években a füredi Vasas három csapatot szerepeltetett a labdarúgásban. 1949-től a felnőtt csapatában játszott a megyei bajnokság I. osztályában. Labdarúgó pályafutását 1957 után hagyta abba.

Mint hajógyári dolgozót 1960-ban megbízták a Füredi Vasas Sportkör ügyvezető elnöki tisztségével. Elnöksége ideje alatt egy ideig jó kapcsolata volt a Magyar Vitorlás Szövetséggel. Elnöksége alatt cserélt gazdát a régi klubház a volt hajógyári épülettel (1962). Tarits Zoltánnal, az MVSZ Elnökével való közös együttműködésének eredményeként a régi épület átalakításával és bővítésével az akkori feltételeknek megfelelő új klubház épült: az emeleten 6 helysége volt a Magyar Vitorlás Szövetségnek. 1964-ben került a létesítmény átadásra.

Vezetése alatt új szakosztályok jöttek létre, mint például az ökölvívó szakosztály. Kapcsolataival a működéshez szükséges anyagi feltételek mindig biztosítva voltak.

Kezdetben titkos vágya volt, hogy a klubház második emeleti, az MVSZ által használt helységeket is a füredieknek megszerezze. Két évtized után 1984-ben tárgyalásainak eredménye képen az MVSZ átadta az emeleti helységeket és így már az egész klubház az akkori Magyar Hajó-és Darugyár Balatonfüredi Sport Egyesület használatába került.

Ügyvezető elnökségére idejére esett, hogy a város rendezési tervének végrehajtásának eredményeként megépült a 71-es út és a Fürdő utca sarkán a Balaton északi partjának legszebb és legtágasabb sportpályája öltözővel és a szükséges helyiségekkel együtt. Atlétikai pálya, egy edző és egy füves labdarúgó pálya, kézi- illetve kosárlabda pályával együtt. 1979-ben adták át.

Ruszinszky Attila a Sport Egyesület vezetését 1990-ben nyugdíjba vonulása alkalmával fejezte be.

Ügyvezető elnöksége alatt a füredi sportélet jelentős fejlődésen ment át, nem csak a szakosztályok létszámát tekintve, hanem a kezelési joggal rendelkező ingatlanok vonatkozásában is.

Simon Károly

Ruzsinszky Attilát utoló útjára 2012. április 02án 13:00 órakor kísérjük a balatonfüredi Köztemetőben.