fbpx

In Memoriam

flag-clip-art-pc5bA4rRiA friss tavaszi szélben fekete zászló leng a Balatonfüredi Yacht Club árbocán jelezvén, hogy clubtársaink közül valaki ismét az örök élet tavára távozott. Szomorúan kell tudomásul vennünk, hogy Dr. Baranyai Elemér, a BYC örökös tagja 90 éves korában elhunyt és csatlakozott a már ott vitorlázó barátaihoz és tanítómesteréhez, Sárdi Lászlóhoz. Elemér a múlt század 50-es évek végén csatlakozott az akkori Balatonfüredi Vasas vitorlázóihoz Sárdi Lászlóhoz kötődő barátsága folytán. Ő tanította meg vitorlázni, a Balaton megismerésére és szeretetére.

A vitorlázás ismereteivel felvértezve megvásárolta az Emese néven vitorlázó 30-as cirkálót és azzal eggyé forrva élte életét kikapcsolódásként túrázgatva a Balatonon. Nem volt versenyző típus, de a sportág elkötelezettjévé vált, a Club tagjaival kimondottan baráti viszonyt ápolt és mint elismert, kiváló urológus önzetlenül segítséget nyújtott rászoruló clubtagoknak (ugyanis évtizedekkel ezelőtt még nem voltak neoprénes vízhatlanok). Nagyon szerette az Emesét, vigyázott, hogy a háború előtt épült lakkozott, mahagóni 30-as megfelelően karban legyen tartva, míg nem egy Bece-hegyi túrázgatás alkalmával gázpalack robbanás miatt erősen megrongálódott. Ezután az eset után nemsokára a gyönyörű szép mahagóni hajótól megvált és a balatoni szelek nyújtotta élményeket már egy műanyag hajón élvezte. Az évek múltak és sajnos ettől is meg kellett válnia. A BYC-nek örökös tagjainak sorába választották sporttársai, emberséges magatartása, a clubhoz való ragaszkodása, segítőkészsége és nem utolsó sorban a vitorlázáshoz való elkötelezettsége miatt.

Szeretettel gondolunk Dr. Baranyai Elemér örökös tagunkra és hisszük, hogy most már az örök élet taván folytatja azt, amit itt a Földön igen kedvelt: a vitorlázást.

 

Simon Károly

 

Balatonfüred, 2015. április 10.