fbpx

ISAF Világkupa hírek

ISAFElkezdődött a verseny az idei első európai ISAF világkupán, ahol 710 versenyző 53 országból küzd a helyezésekért, ami már egyes nemzeteknek válogató az előolimpiára és az olimpiára is, így szinte mindenki eljött, aki számít.

Az első nap viszonylag barátságosan indult, napsütés, Északkeleti 14-18 csomós szél, de mire elindultak a mezőnyök a pályákra, felerősödött, olykor 30 csomós befújások is érkeztek, ami sokakat a kikötőben tartott, míg a szerencsétlenebbek árbocokat törtek. A Starnak és a 49ernek parti halasztást rendeltek, de végül nekik is, mint mindenkinek, meg tudták tartani a tervezett két futamot.

Második napra már csendesebb idő fogadta a versenyzőket, minden osztálynak halasztást lőttek, de a szél már kezdett épülni, majd 1 óra halasztás után már mindenkit a pályákra szólítottak, hiszen 7-10 csomós északkeleti szél fújt, amiben sikerült is befejezni az első futamot, majd a szél déliesedett és a következő futamot is sikerült abszolválni minden pályán, sőt, a 49ernek 3 futamot is rendeztek.

Harmadik nap megint napsütés várta a versenyzőket a kikötőben, szél azonban megint semmi, így rövid ideig a halasztás mellett döntött a rendezőség, de hamarosan megjött a szél és a 49er kivételével minden osztályt a vízre parancsoltak. A finneseknek kellett egyedül várniuk a vízen, mert nem volt szelük, míg a többi pályán 10 csomós szélben zajlottak a futamok. Végül a sea breeze (amit a helyiek EMBAT-nak hívnak) is felépült, ami 8-10 csomóval fújdogált és végül ma is teljesítették a penzumot.
A verseny harmadik napja után vége a selejtezőknek, kialakultak csoportok, már ahol van elég induló, hogy csoportokra osszák a mezőnyt.

Férfi 470-ben szokásukhoz híven az ausztrálok vezetnek: Mathew Belcher és Malcolm Page, második a francia Nicolas Charbonnier és Jeremie Mion, míg harmadik a brit Luke Patience és Stuart Bithell pontegyenlőséggel a negyedik helyen álló francia Pierre Leboucher és Vincent Garos párossal.

Női 470-ben Ai Kondo és Wakako Tabata japán egysége vezet, míg másodikak az izraeliek Gil Cohen és Bouskila Vered-del, míg az újzéladni egység Jo Aleh és Bianca Barbarich-Bacher a harmadik.

Finnben a brit Ben Ainslie vezet honfitársa Giles Scott előtt 1 ponttal, míg harmadik a francia Thomas LeBreton.

49erben francia páros áll az élen Dyen Manu és Christides Stephane személyében, míg másodikak a dánok Peter Krüger Andersennel és Nicolai Thorsell-el, míg harmadikak az olasz Sibello fivérek.

Laserben Paul Goodison, Tom Slingsby és Nick Thompson állnak az élen, 1-1 pont különbséggel.
Radiálban az amerikai Paige Railey vezet, a belga Evi Van Acker a második, míg Marit Bouwmeester a harmadik hollandiából.

forrás: www.sailing.hu

Baliczay Márton