fbpx

Izgalmas Kékpántlika, Dávoti Tamra sikerével és vegyes érzelmekkel – Giba beszámolója

Nem értem, és nehezen emésztem meg, hogy a klubok többsége miért hagyja ki az éves felkészülési programjából a Kékpántlika versenyt, ami az utánpótlás korosztálynak egy kiváló lehetőség a tapasztalatszerzésre, a megszokott pálya versenytől eltérő szakaszok taktikájának megértésére és teljesítésére. Igaz, ahogyan az elmúlt években, most sem volt szerencsénk a széllel és a futamot le kellett rövidíteni. Ez a késői az első kőr utáni rövidítés viszont az Optimist osztályban, ahol a legtöbb induló rajtolt (27 induló) csak 2 hajó érvényes befutását tette érvényessé! Az ilyen eredmények, a gyenge szél, a megkérdőjelezhető rendezés, általában rossz emléket hagy a résztvevőkben, és ahelyett, hogy népszerűsítené ezt a jó kezdeményezést, mindenkiben inkább azt erősíti, hogy na jövőre ezen biztosan nem indulunk! Nagyon nagy kár, vissza kellene forgatni az idő kerekét, hogy a jövőben átgondoltabb döntésekkel és díjazásokkal, tegyük kedveltebbé ezt az egyetlen, nem a szokásos formában rendezendő versenyünket!

Ennek ellenére az örömünket és a büszkeségünket nem csökkentette a szél legyengülése, mert TAMI, – Dávoti Tamara elképesztően izgalmas versenyben szerezte meg a 2021. évi Kékpántlika győzelmet az OP osztályban!

Formabontó rendezési terv született erre a már nem hosszú távú versenyre, amelynek rajtja közel a hajóállomás előtt kb. 80 m-re volt kitűzve és a szél erősségének megfelelően 2 kőrre tervezett a főrendező Náray Vilmos. Jó elképzelés volt ez a terv, az első kőr végén a hajóállomás előtt egy rövid szlalom szakasszal fűszerezve, felkeltve ezzel a parton álló nézők érdeklődését. Az első kőrben még fújt a keleti és délkeleti szél 3-5 csomóval. Tami meggyőzően vezette az OP mezőnyt. Majd a 2. kőrben az 1. számú bójához érve a szél folyamatosan gyengült és a víz felől kezdett felszívódni. A 2. helyen haladó hajó egyértelműen a part felőli oldalt választotta, bízva az itt part mellett még felfrissülő szélben. Tami elengedve az ember fogás arany szabályait csak az ösztönében bízott, és nem tartotta a 2. helyen haladó ellenfelét, fokozatosan engedte el az előnyét, és jutott el a szakasz végére a ki-ki helyzetet adó szoros párharcig. Végül Tami a rövidítést jelző 2. számú bójánál még egy rövid jobb csapásos irányból le tudta keresztezni Mátét, és ezzel megszerezte a Kékpántlika győzelmet: Gratulálunk Taminak, és remélem ebből a befutó szakasz taktikai csatájából nagyon sok hasznos tapasztalatot tart meg magának a következő versenyekre!

Sajnos, csak a díjkiosztónál tudtuk meg, hogy az időkorlátozás miatt lerövidített pályán az OP osztályban több érvényes befutó nem volt, és B csapatunk következő 3 versenyzője (Bálint, Vilmos és Nati) lemaradtak az általuk kiharcolt jó helyezésekről (4, 5, 6) és a díjakról. Teljesítményüket így csak a magunk értékelése alapján ismerhetem el.

Fotó: Junkert Ferenc