fbpx

Jó szélben az alsóörsi Nádas Kupán – Giba beszámolója

Ez a mostani Nádas kupa verseny és az előtte tartott 2 napos edzés, megint 100 euros napok voltak, kiváló szél viszonyok mellett edzettünk 7 órát, majd szombat – vasárnap reális futam eredményekkel (5 futam) zárt Optimistes B csapatunk.

Szombaton 20 csomós északi szélben teljesítettünk két futamot, ami a harmadikra kezdett legyengülni és lyukassá válni. Holló Dani verseny vezető jól döntött, és így a 4. futamra ezen a napon már nem került sor. Vasárnap parti halasztást követően a felélénkülő nyugati szélben került sor a befejező 4. és 5. futamra, aminek végén már 16 csomós szél és gyönyörű hosszú hullámok kíséretében tértünk vissza a partra. A 78 fős Optimist mezőny, a kiváló rendezésnek és szélviszonyoknak köszönhetően nagyon jó felkészülési és összemérési lehetőséget biztosított a piros, fehér és zöld csoportok eltérő tapasztalattal rendelkező versenyzői részére. A futamok többnyire fair körülmények között zajlottak, a szél csak a követhető és reális változásokat produkálta, így az eredmények is a gyerekek felkészültségét tükrözték. Külön öröm volt számunkra, hogy B csapatos versenyzőink a megelőző BYC kupán mutatott megilletődöttség után most magabiztosabban, a felkészültségüktől jobban elvárható eredményekkel zártak. A versenyzők fejlődése és a szükséges önbizalom fenntartása érdekében nélkülözhetetlenek az ehhez hasonló nehézségű és a tét nélküli felkészülési versenyek, vagyis a Nádas Kupák.

Két „A” csapatos versenyzőnk (Varga András, Márton András) is velünk tartott ezen a programon, akik nagyobb tapasztalatuk révén hozták a tőlük várható eredményt, illetve gyűjtöttek olyan tapasztalatot, ami remélhetőleg pozitív irányba segíti további versenyzésüket.

Varga András: bár negyedik éves OP versenyzőként nem fért be a piros csoportba, de egyenletes teljesítményével kiemelkedett a mezőnyből és végzett az összetett 1. helyén

Dávoti Tamara: összetett 3. hely, lány 1. Dicséretére szolgál, hogy a számára még erősebb szélben is jól helyt tudott állni és szerezte meg a fiúk között is a kiváló 3., míg a lányok versenyében az 1. helyezést.

Kókai Vilmos: szintén a piros csoportban indult, magabiztos és egyenletes teljesítményével összetettben a 4., míg korosztályában a 3 helyen végzett.

Csomai Bálint: futamaiban végig javuló tendenciát mutatott (39, 22, 13, 10, 6) és összetettben megérdemelten szerezte meg az előkelő 9., míg csoportjában a fehér fiúk között a 2 helyet.

Németh Natália: a tőle elvárt kitartással küzdött végig az erős szeles futamokat is. Összetettben a 11. helyen míg fehér csoportban a lányok között a 3. helyen végzett.

Matics Flóra: egyenletes futameredményekkel és egy becsúszott korai rajttal (BFD) összetettben a 18. a fehér lány csoportban a 7. helyezést érte el.

Junkert Barnabás is javított eddigi teljesítményén, az erős szélben is egyenletesen szerepelt és végzett az összetett 21. helyen.

Márton Andris remélhetőleg egy életre szóló tapasztalatot gyűjtött a rajt fegyelem betartása és a rajt idő sokkal precízebb kezelése terén. Két futamban is korai rajtos volt, pedig sebessége és taktikus vitorlázása kiemelte a piros csoportból, így a két BFD futammal összetettben a 23. helyen végzett.

Székely Dalma is sokat javított eddigi teljesítményén, és összetettben a 24. míg a fehér lányok között a10 helyen végzett.

Székely Dávid szintén egyenletesen versenyzett a szombati napon, de vasárnap egy BFD rajt, és az indiszponált versenyzés volt a jellemzője. Összetettben a 31. helyet szerezte meg.

Gömbös Vince szombaton bebizonyította (1. futam: 7 helyezés), ha kellően odafigyel a versenyzésre Ő is képes arra, hogy a mezőny elején végezzen. Összetettben a 32. helyezést érte el.

Csapatunk két nap pihenő után szerdától folytatja a felkészülést a Földváron rendezendő Csoki kupára (július 13-15.), amely az idei év első olyan hazai Optimist versenye lesz, ahol a teljes magyar élmezőny rajthoz áll. Reméljük „B” csapatunk hasznosan fogja alkalmazni az Alsóörsön is megszerzett tapasztalatokat, és képesek lesznek a Tőlük elvárt teljesítményre.

Hajrá BYC, hajrá “B” csapat!