fbpx

Jó szelet kívánunk az égi vizeken Imre bácsi! – elhunyt Törzs Imre klubtagunk

Törzs Imre

Balatonfüred, 1930. február 10. – Tapolca, 2024. január 15.

1947-óta tagja a Balatonfüredi Yacht Clubnak és jogelődjeinek, kivéve az 1952 és 1954 közötti időszakot, amikor behívták katonának és átvezényelték a Honvéd SE sportszázadához.

 

77 évig aktív szerepet vállalt a Balatonfüredi Yacht Club életében, ami szinte felfoghatatlan és alighanem magyar rekord, de európai mércével nézve is egyedülálló.

Élete a szeretett klubjáról, a klubhűségről, az élet szeretetéről, az örökös aktivitásról, a vízről, szélről, vagány fiatal- és aktív időskorról szólt.

1948. június 29. és július 3. között Balatonkenesén a háború utáni első nemzetközi versenyen, a Balkáni és Közép-európai Játékokon, melyen Magyarország, Jugoszlávia és Csehszlovákia versenyzői vettek részt. Holényi Imre és Törzs Imre Kalóz osztályban szerepelt. A Tolnay László – Dömők István, Holényi Imre – Törzs Imre alkotta magyar csapat győzött.

Sportpályafutása alatt számos bajnoki dobogós helyezést ért el. 1949-ben Kalóz osztályban szerezte első bajnoki érmét – egy bronzot – Holényi Imrével. 1951-ben már kormányosként – Szabolcsi Lászlóval – győztek a magyar bajnokságon.

Leszerelése után visszatért Füredbe és ugyanabban a klubban, ahol vitorlázni kezdett – akkor éppen Balatonfüredi Vasasnak nevezték – Csillaghajóban folytatta a versenyzést. 1957-ben ezüst-, 1958-ban és 1960-ban bronzérmes a bajnokságon. Beválogatták a római olimpiára készülő válogatott keretbe. Utolsó dobogós bajnoki eredményét 1976-ban, Soling osztályban érte el, ekkor a harmadik helyen végzett.

Egyike volt azoknak, akik a hatvanas években lelkesedésükkel a jégvitorlázást életre keltették.

A Balatonfüredi Yacht Club Örökös Tagja, az MVSz Örökös Tiszteletbeli Tagja, a Balatonfüredi Yacht Club Örökös Tagja. 2011-ben a BYC közgyűlésen Törzs Imre Bronzkoszorús emlékérmet vehetett át. 2023-ban pedig Aranykoszorús emlékérmet kapott.

Az ő vitalitása, aktivitása, derűje reményt ad a következő generációknak. Egy valódi legenda, aki köztünk élt, ragaszkodott kedvenc sportjához és kedves klubjához. Szerényen és csendben tette a dolgát.

Jó szelet kívánunk az égi vizeken Imre bácsi!

Temetése:

2024.01.19. 15:00

a Balatonfüredi Köztemetőben (8230 Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre út – Levendula utca – Mandula utca)