fbpx

Jól csúsztunk a Havas-Nádas Kupán – Giba beszámolója

Anno, amikor a vitorlázás még idény sportnak számított, az 1960-1980-as években a vitorlázók többsége télen síelt, majd tavasztól vitorlázott. A két sportág hasonló képességeket igényel a mai napig (egyensúly és kinesztetikus érzék, alkalmazkodó képesség, gyors helyzet felismerés, stb.), vagyis egyik a másikat jól kiegészíti, fejleszti, és jó hatással vannak egymásra. Más országokban már komoly hagyománnyal bírnak az ún. „ski-sailing” versenyek. Ennek mintájára 2018 tavaszán hazánkban – remélhetőleg hagyományteremtésként – a magyar ifjúsági sportolók is megmérettethették magukat az Eplényi Síarénában. Giba beszámolója következik a versenyről:

 

Az idei későn megérkezett tél, és az Eplény Síaréna kiváló hóviszonyai adták az ötletet a rendezőknek, elevenítsük fel a hagyományokat és rendezzünk mi is itt a hazai és a Balaton közeli  „Síparadicsomban” Eplényben Síversenyt, majd utána Vitorlás futamokat Csopakon. A  2 x 2 futam pontszámait összeadva értékeljük majd  a gyerekek eredményét, a két sportágban nyújtott kombinált teljesítményt. A sízés az elmúlt szombaton  (március 24.) zajlott Eplényben, ahol gyönyörű időben és hibátlan hóviszonyok mellett 40 fő részvételével zajlott a két óriás-műlesikló futam.

Három korosztály (mini,serdülő és ifi) lelkes versenyzői teljesítették a futamokat, amelyek eredményéből a sízést külön is értékelte a rendezőség. A dobogós helyezetteken túl,  minden versenyző díjazásban részesült.

Egy igazán jó hangulatú, színvonalasan megrendezett, és a gyönyörködtető változatosságot biztosító rendezvény adta a gyerekeknek az élményt  ezen a hétvégén. Biztos, hogy az ehhez hasonló rendezvények hozzájárulnak a gyerekeink egészséges életmódra neveléséhez, és a sportnak, mint életformának a megszerettetéséhez. A versenysport mellett, a sportnak ez a másik legnagyobb szerepe kell legyen amit mint sportvezetők, edzők nekünk is követnünk kell a munkánk során! Köszönjük az ötlet kitalálóin és rendezőin túl Fehér Gyulának, a Magyar Sí Klaszter vezetőjének az esemény megvalósításába fektetett munkáját. Reméljük, a rendezvény jó híre terjedni fog a vitorlázók körében, és a jövőben sikerül egy hagyományos eseménnyel befejezni a sí-, és megkezdeni a vitorlás szezont itt Magyarországon, a Balaton körzetében!

Giba

Gratulálunk Sigmond Soma versenyzőnknek, aki két futam után összetettben a legjobb időeredményt érte el!