fbpx

Joni 5 futam után a második helyen a VB-n

Pénteken kezdődött az olimpiai Laser Radial világbajnokság Nieuwpoortban, ahol a múlt heti Európa-bajnokság második helyezettjéért, Vadnai Jonatánért izgulhatunk. Joni mellett Érdi Mári (MVM) küzd a világbajnoki minél előkelőbb helyezésekért.

A világbajnokság augusztus 2-ig, vagyis szerdáig tart. 12-12 futamra van kiírva mind a Laser Radial női, mind a Laser Standard osztályban, a Laser típusok olimpiai számaiban. Összesen 44 országból 191 laseres nevezett be a két kategóriában.

A fiúknál 125-en vannak, 41 országból. Két csoportban rajtolva selejteznek. Legalább négy futamnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a Laser Standard mezőny Arany és Ezüst csoportra oszolhasson majd, ami, ha minden a tervek szerint alakulna, csak a kilencedik futamtól történne meg..

Vadnai Jonatán itt Belgiumban most címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat majd. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnak varázsolni  a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet – amint azt Daniel Whiteley és Sam Whaley bizonyította Douarnenez-ben -, még ha teljesen ismeretlen is. Joni a múlt héten ismételte 2016-os U21 EB-ezüstérmét. Ha ez a rend, és a világbajnoki szereplését is ismétli…

Álszerénység lenne azt mondani, hogy Mári és Joni ne tartoznának az esélyesek közé!

Érdi Mári és Vadnai Jonatán egyaránt nyert futamot, és elértek egy-egy 2. helyet a második napon a Laser Radial és Standard U21 világbajnokságon Nieuwpoort vízein.

 

Joni az erősebb sárga selejtezőcsoportban 1. majd 2. helyen végezve továbbra is 2. helyen áll a spanyol Rodriguez mögött, aki a gyengébb kék csoportban megnyerte mindkét futamát. A folytatásban ismét külön csoportban versenyeznek, és Joni ellenfelei között továbra is ott lesz , az összetett harmadik helyezett Daniel Whiteley, aki ma futamot is nyert és a második legjobb brit, az EB negyedik Sam Wheley.

Laser Standard eredmények öt futam után ITT.

Vadnai Péter rövid beszámolója a tegnap előtti körülményekről és fia futamairól:

„Ma három futamot terveztek, rövid parti halasztás után mentünk vízre. A szél 240-250-ről fújt,18-22 csomó. Az áramlás miatt sok fekete zászlós rajt volt.
Jonatan az első futamban biztonsági rajt után hátszélben már átvette a vezetést, és megnyerte a futamot.
A második futamban az angol Daniel Whitely lett az első, Jonatan a második. A harmadik futamot már nem tartották meg, a rendezőség szerint túl erős volt a szél.
Holnap folytatódik a kvalifikáció, három futamot terveznek.”

Fotók: Vadnai Péter és Batur.be

Teljes cikk / forrás: hunsail.hu