fbpx

Kabb Trophy Palamos

PalamosA versenyre február 14-én utaztunk el a Balatonfüredi Sport díjkiosztó ünnepség után,hogy a már megszokott módon edzőtáborozzunk a Dél-kelet Spanyolországi Palamosban a leendő Kabb-Trophy helyszínén. Ezen a versenyen már tavaly is részt vett a Byc-es opés csapat, amelyre idén is 365 induló nevezett. A Rive-és Péch Lórin kívül Vadnai Jonatán, Varga Zsófi, Gyapjas Balázs, Varga Dana és Gyapjas Zsombor alkották a magyar csapatot.

Az utazást követő első napon Török Petivel közösen vezényeltük az edzéseket, minden nap reggeli torna, reggeli, megbeszélés és napi 4- 5 óra vitorlázás volt a programunk. Ezt a keddi nap kivételével, –  szakadó eső – minden nap elvégeztük. Az edzéseken főkleg a hajóvezetést, rajtgyakorlatokat és különböző manővereket gyakoroltunk. A Sail Support Service által új Baranowski optimist is remekül működött Zsombor irányításával. Igyekeztünk úgy felkészíteni a csapatot a versenyre, hogy ne érhessen minket meglepetés. Minden nap végén a gyakorlatok kielemzése és az elméleti részek átbeszélése volt a program. A csapat minden tagja remekül teljesített, így bizakodva vártuk a versenyt. Az edzés során, napi 5 órát mindig tudtunk vitorlázni. A levegő hőmérséklete 10-15 C fok volt általában, a szél erőssége  2-4 Bft. , iránya többnyire déli, dél-keleti.

Nevezés előtt edzői megbeszélés volt, ahol megtudtuk a hogy a verseny rendezői két pályát fognak kijelölni. Ez számunkra nem volt túl jó hír, mivel csak egy motoros állt a rendelkezésünkre. Így azt találtuk ki, hogy bekéretzkedünk egy másik csapathoz. A finn kollégára esett a választás, aki nagy örömmel szállított engem minden nap az „A” pályára.

Az első nap az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, 11 órakor vízre szálltunk, de a déli szél nem akart megerősödni, így aztán maradt a vízi halasztás. Ez tartott délután 4 óráig, majd a verseny rendezői véget vetettek a várakozásnak. Vacsora után korai lefekvés következett, a másnapi jó forma megalapozásának édekében.

Szombaton délelőtt sem volt szél, de néhány óra múlva változott a helyzet és vízre szállt a népes mezőny. A finn kollégával időben a pályára érve, igyekeztem a jó stratégiát kialakítani, amit meg is súgtam  Zsófinak, Danának, Balázsnak és Zsombornak. Délnyugati 2 Bft-os szél fújt, némi hullámzással, minimális áramlás mellett. A rajtvonal semleges volt. Fontos volt a jó rajtstratégia kialakítása, hiszen egyszerre közel 100 versenyző rajtolt el. Ezen a napon 3 futamot bonyolítottak le a rendezők, aminek az volt az eredménye hogy elég későn, este 6 után értünk partot. A rajtokkal meg voltam elégedve,  Zsombor és Zsófi a rajtvonal közepén, míg Dana és Balázs általában egy kicsit feljebb rajtoltak. Az első futam Zsombornak és Danának sikerült jobban, míg a második futamban Balázs, taktikus versenyzéssel 5. lett. A harmadik futam leálló szélben, idegőrlő körülmények között zajlott. Balázs 12., Zsombor 19., míg Dana 32.lett. A másik pályán Jonatán versenyzett a csapatunkból. AZ ő eredményeiről csak a partra érkezésünk után értesültem. Nagy örömünkre mindig jól rajtolt és tisztázta ki magát. 8., 2., 10. helyezéseivel az első nap után, a remek 16. helyet foglalta el a tabellán. Zsófinak mindig klasszul sikerültek a rajtjai, de utána nem jó oldalon vitorlázott, így sajnos a mezőny második harmadában tudott csak befutni. Az esti vacsora után hosszasan kielemeztük a  vízen történteket, és igyekeztünk  azokra a hibáinkra rávilágítani, amiket aznap elkövettünk.

Palamos2Másnap sikerült időben vízre szállnunk, Dana, Zsófi a „B”pályán voltak Petivel, Jonatán, Zsombor és Balázs velem voltak az „A”pályán. Az időjárás sokkal jobb volt ,mint az előző napon. Felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap és a szél is egyre jobban erősödött. Iránya délnyugati volt. Bíztam a jó folytatásban, ennek megfelelően próbáltuk kialakítani a megfelelő stratégiát. Középen rajtolunk, majd minél előbb igyekezzünk kifordulni és menni bal csapáson a bója fele. Balázs ezt mind 3 futamban remekül alkalmazta, így 6. , 7. , 4. helyezésivel a legjobb 15 versenyző közé verekedte be magát, ami kiváló eredménynek számít. Zsombornak is jól sikerültek a rajtjai, de aztán a kitervelt taktikától elkanyarodott egy kicsit, ezért az első futamban gyengébben, de a másodikban közvetlenül Balázs mögött futott be a 9. helyen. Sajnos a nap vesztese az első napon remekül szereplő Jonatán volt. Taktikailag nem tudta kivitelezni azt, amit kértem tőle. Picit fáradtnak láttam, igaz beteg volt a hét elején, de ettől függetlenül jobb futameredményeket vártam tőle. Sajnálom hogy nem sikerült összeszednie magát legalább a 3.futamra. Danátl és Zsófitl ezen a napon nem figyelhettem, de Török Peti elmondása alapján Zsófi első futama nem nagyon, de a következő annál inkább sikerült. Dana szintén nem érezte az első futam taktikáját, de dícsérendő, hogy a másik két eredménye nagyon bíztató a közeljövőre nézve(18. ,17. ).

Minden versenyző dícséretet és gratulációt érdemel, hiszen egész héten keményen és eredményesen dolgoztak.

Eredményeink:357 indulóból,6 futam alapján:

15. Gyapjas Balázs    (22*,5,12,6,7,4)

45. Gyapjas Zsombor    (11,23,19,27*,9,17)

64. Vadnai Jonatán        (8,2,10,52*,45,30)

83. Varga Dániel             (19,24,32,66*,18,17)

312. Varga Zsófia           (80,81*,70,80,56,63)

A teljes eredménylisa megtalálható itt.