fbpx

Kalóz OB 2010

Július 23. és 28. között rendezték Balatonfüreden a Kalóz Országos Bajnokságot. 50 egység nevezett a versenyre, ami magyar viszonylatban jelentősnek nevezhető, főleg, hogy többszemélyes hajóosztályról van szó.

23-án délutántó új vitorlák felmérésével és a használt vitorlák pecsételésével vette kezdetét a bajnokság.

24-én a nagy hagyományoknak örvendő Vegyes páros versenyt kellett volna teljesítenie az ilyenkor ad hoc jelleggel összeálló csapatoknak, ám az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így az erősödő szél miatt a verseny elmaradt. Helyette csak a hivatalos nevezések történtek meg, ahol mindenki kapott (aki leadta előre a számát, az névre, azaz számra szóló) kalózos baseball sapkát.

25-én még erősebb szél és egész napos parti halasztás várta a versenyzőket, ami egy két embert zavart, de meg lehetett érteni a zsűri döntését.

26-án végre sikerült kimerészkednünk a vízre, ahol 0,5-5 Bf.  közötti északias szélben rendeztek is 3 futamot. Sajnos az elsőt egyből sikerült, az amúgy „rutinos” rendezőségnek a part alá betenni, ezzel lehetőséget biztosítva a Rulett-asztalnál ülő versenyzőknek is a jó szereplésre…Az szépen körvonalazódott, hogy cseh barátaink, akikkel egyáltalán nem foglalkoztunk, elég szépen tudnak vitorlázni. Valamint az is, hogy nagy körbeverések és szórás voltak, így az első nap után még teljesen nyitott volt minden, így a 4 BYC-es fél BYC-es egységek is bizakodhattak a jó folytatásban.

27-én hasonló körülmények között sikerült 4 futamot mennie a mezőnynek, ismét egy „strandra kitűzött” első futammal, amit is a „jó” rendezőségnek köszönhettünk… nem is értettem, de mindegy. Ilyen körülmények közt nem is meglepő talán, hogy aki a befutó kreuz közepén az első 5 volt, az 10 és 25 körül futott be. A következő futamok már nem a part alá lettek kitűzve, érdekes módon, innentől kezdve az eredménylistából is kitűnik, hogy kik voltak jó és kik szerencsések, de mindegy. Így az mindent eldöntő utolsó nap előtt szerencsére a 4 BYC-es egységből 3-nak jó esélye volt az 1.-6. helyezések valamelyikének megszerzésére.

28-án igen erős északias szélben a merész zsűri kivitte a mezőnyt, és érdekes módon a záró napra(amikor, amúgy tényleg fújt a szél, és kicsit „lejjebb” menve elég nagy hullámok voltak) a pályát sem a part alá tűzték. Az első futam emberpróbáló időben megtépázta enyhén a mezőnyt, eddigre azért végérvényesen kiderült kik is azok, akik valóban harcban vannak a pontszerző helyekért. Furcsa volt, hogy az addig jól szereplő Csehek nem az elején vitorláztak. Majd történt, mint utólag kiderült egy „újabb” rendezői baklövés (félreértett utasítás) miatt, mire lehátszelezett a mezőny az újabb rajteljáráshoz, kiderült, hogy irány a part… tök jó volt egy erős 5-6 Bf. szélben kalózzal kikecmeregni kb. egy órás kreuzolás után a partra, ahol kiderült, hogy igazából nem is akartak kijönni, csak elb…ták a rajthajón a jelzéseket…Így délutánra halasztottak parton. Délután a mezőny nagy része már ki se jött, hogy miért nem is tudom, de sajnáltam. Gyengülő továbbra is északias szélben tartottak még egy rendes, meg egy rövidített futamot, amivel végülis sikerült az előre tervezett 10 futamot teljesítenie a mezőny nagy részének. Ez valakinek kedvezett a végére, valakinek nem…Azt gondolom külön kommentár nélkül, hogy azok végeztek elöl ismét elöl, aki viszonylag, vagy teljesen megbízhatóan vitorláztak, és azok nyertek, akik emellett még kiugró eredményekre is képesek voltak, akár több futamban is.

Végül, „csak” mi, (Varjas-Kutassy) értünk el pontszerző helyezést a dobogó harmadik fokával, Imikéék (Váradi-Szalontai) 1 ponttal lecsúsztak a képzeletbeli dobogó 6. fokáról, Májóék (dr. Bödör-Makai) nem bírták el a több „szórást”, így ők a 13. Magyarok közt a 10. lettek, míg a Nyeste Gabiék  (Nyeste-Berki) kettős sajnos idén inkább a mezőny közepével ismerkedtek, így ők a 21. helyezést érték el, ahelyett, hogy az elmúlt évek eredményeit ismételték volna meg.

Szomorú volt és egyben tanulságos is, hogy bár jó pár klub képviseltette magát az OB-n igazi mentő-motorossal a BYC-et leszámítva senki nem érkezett…mily meglepő, hogy az erősebb szelekben a mi emberünk mentett másokat, ami derék dolog, de Ő azért volt ott(kisJunó), hogy ránk figyeljen. Ahogy tudom senki nem köszönte meg igazán a segítséget, így ezt megteszem mindenki helyett, és remélem a jövőben mindenki hoz magával motorost is, mert ugye ez hozzátartozik a versenyhez, nemde?

Másik tanulság a rendezés… 21 éves versenyzői tapasztalatom alapján mondhatom, nem könnyű versenyt rendezni… főleg, ha nincs szél… de most volt, mégis sikerült komoly hibákat elkövetni. Mondhatnám nem állt a rendezőség a helyzet magaslatán. Sajnos, (ez az én véleményem) ma Magyarországon nem sokan vannak, akik jól meg tudnak rendezni egy versenyt, így ezt a vonalát is erősíteni kellene a vitorlázásnak.

A parti rendezvényekről nem tudok mit írni, mert nem vettem rajtuk részt, de hallásból tudom, hogy jól sikerültek, amiért külön köszönet a szervezőknek és támogatóknak!

Jövőre EB, addig még egy csomó idő. Az biztos, hogy a jó eredményhez edzeni is kell, nem csak versenyezni, így mi ezen leszünk, remélem többedmagunkkal!

 

Szuszu