fbpx

Karé Réka még lehet olimpikon

KareRekaMagyar finnes sajnos már biztos nem lesz a Londoni Olimpián, de a női Laser Radiálos remények még élnek.
Finn Gold Cup Falmouthban a Finn osztály világbajnokságán a szerdai kényszerűen futammentes nap után csütürtökre visszatért a szél. De mennyire! A versenyzők három futamot teljesítettek Beaufort hatos-hetes szélben! A harmadik futamon már csak 53 hajó, vagyis a mezőny 56 százaléka tudott elrajtolni.

Sajnos nem lesz magyar finnes a Londoni Olimpia résztvevői között. A világbajnokságon kilenc futam után Pál Gaszton a 44., Beliczay Márton a 49. helyen áll a kilencvennégy hajós mezőnyben. Holnap ugyan még lesz egy futam az első tíz Éremfutama mellett, ám a magyaroknak már matematikai esélyük sem maradt a kvalifikációra. Az utolsó olimpiai indulási jogot érő helyen jelenleg a kínai Lei Gong áll (30.), több mint száz ponttal előrébb a listán.

A versenyen ismét brillírozott a háromszoros olimpiai bajnok Ben Ainslie. Kilenc futamból hetet megnyert, kétszer pedig harmadikként ért célba. A Medal Race eredményétől csaknem függetlenül (elég bárhol befutnia) már világbajnok. Biztos második helyen a szintén brit Edward Wright, a harmadikon a dán Jonas Hoegh-Christiansen várja a dupla ponttal számító Éremfutamot.

A verseny eredménye 9 futam után: http://www.falmouthfinnfestival.com/goldcup-results/C1

Női Laser Radiál világbajnokság (Az itt következő adatok korábban hibásan jelentek meg a cikkben, mert éjjel rosszul számoltam. Sajnos a helyzet rosszabb, mint ahogy akkor írtam. Elnézést kérek. Köszönöm Mátyás László korrekcióját, amit az MVSZ-be küldött. A most olvasható adatok és megállapítások már javítottak és vélhetően helyesek. Ruják István)

Boltenhagenben a hatodik futam után már Arany és Ezüst csoportban folytatja a mezőny a világbajnoki küzdelmeket. A még megszerezhető kilenc olimpiai indulási jogból hatnak a sorsa dőlt el (POL, URU, GUA, AHO, RUS, GRE), mivel ennyi eddig nem kvalifikált nemzet Laser Radiálosa jutott az Arany csoportba.  Réka az összetett 83., Héjj Viki a 124. helyen az Ezüst csoportba került. Réka előtt ott sorakoznak elérhető közelségben az ellenfelek. A kilencedik, ezen a  vébén megszerezhető kvalifikáció jelenleg 22 pontnyira van tőle, de ugyanannyira van a nyolcadik és 23 pontnyira a hetedik kvótaszerző hely.   Viszont van olyan is, aki e helyek és Réka között még jobban áll, mint ő.  Karé Réka kvalifikációs ellenfelei az Ezüst csoportban: ISV (-23 p.), UKR (-22 p.), LCA (-22 p.), VEN (-21 p.), EST (-11 p.), LAT (-8 p.), PER (-3 p.), valamint Réka mögött MLT (+10 p.), KOR (+11 p.), IND (+22 p.). Még hátrébb pedig CYP, COK, MAS, THA, SRB. Vagyis ha a hátralévő futamok alapján az előtte lévő ellenfelekből legalább ötöt megelőz, és közben mögüle senki nem kerül elé, akkor megszerezheti az olimpiai részvételi jogot.

A világbajnokság állása 6 futam után: http://www.laserworldchampionship.com/fileadmin/medialib/dokumente/Regatta/Laser_WM_2012/ResultsAfter6Races.pdf

470-es VB Barcelonában 8 futam után a nőknél Péch Fanni és Héjj Eszter 49., a férfiak mezőnyében a Győrffy Bálint és Lillik Ákos 63.

Forrás: Hunsail