fbpx

Katalán vizeken – avagy az optimistes csapat Palamósban

Palamósban jártunk a magyar optimist osztály a 2017-es év első válogatóversenyén. Erős mezőny gyűlt össze a katalán vizeken, 27 nemzet 547 versenyzője álltrajthoz a nemzetközi porondon. Jelen volt a spanyol élversenyzők mellett többek között Svájc és Olaszország válogatottja, a német csapat, az aktuális Európa-bajnokkal, Ausztria legjobbjai, valamint tengeren túlról is érkeztek versenyzők.
A magyar csapat 4 klubból – BYC, SVE, THE, SÉP – 22 fővel vett részt a viadalon. A BYC-ből 5 fővel indultunk a megmérettetésen; Borbás Buda, Carra Chiara, Demjén Olivér, Kálmán Kornélia és Nagy Bendegúz.

A három naposra tervezett verseny az első nap rövid halasztással indult, de szerencsére megjött és folyamatosan frissült a várt délies szél, amiben 3 futamot tartott az 5 csoportra osztott mezőnynek a rendezőség. Legjobb futameredményeket Bende (BFD, 1, 7) érte el, de a többieknek is voltak szép megmozdulásai. Külön öröm volt Bende csodálatos futamgyőzelme.
A második napon sajnos nem sikerült futamot teljesíteni hosszú halasztás után szállt vízre a mezőny, az előrejelzés ellenére nem jött meg a várt szél, így maradt a csoportbeosztás vasárnapra. Este a Winner jóvoltából tombolával és „bulival” zártuk a napot.
A utolsó napon ismét kegyes volt hozzánk az időjárás, így 3 szép futamot vitorláztak a fiatalok. Nehéz körülmények között kellet teljesíteni, jól mutatja a pálya bonyolultságát, hogy a végére 15-18 méter/perces jobbról jövő áramlással kellet megküzdeniük a gyerekeknek, a szél meg alig ment 10 csomó fölé. Bende szerepelt a legjobban (15, 53, 19), gyengébb rajtokból szépen lépdelt előre a mezőnyben és összetettben a 71. helyen végzett (legjobb 15%). Kori a téli szünet után belejött a versenyzésbe és stabilan a mezőny első harmadában teljesítette a futamokat (30, 47, 39), fel is jött a 285. helyre. Olivérnek (25, 87, 20) sikerült felülkerekednie egész hetes betegeskedésén (ki is kellet hagynia az edzésnapokat) és az első futamban fel is ért 10-en belül az első szakaszban, a vége azonban 25 lett. Chiara (64, 49, 92) nehezen találta a megoldást a körülményekre, összeségében stabilan vitorlázott, de nagyon sok van még benne, amit jól mutat, hogy jelenleg ő vezet lányok között a válogatóban. Buda jól teljesített vasárnap (50, 50/DSQ, 60), sajnos egy büntetésvállalást rosszul kivitelezett, így abból a futamból kizárták, ami árnyalja az eredményét.

Végeredményben Bende 71., Kori 285., Olivér 305., Chiara 334. és Buda 459. helyen végzett a 547 fős mezőnyben. A versenyt a spanyol Morales Alberto nyerte, honfitársa Baltasar Nacho és a belga Williem Risselin előtt.

Összeségében sikeres és nagyon hasznos (az edzőtáborral együtt) két héten vagyunk túl. Következő megmérettetésünk már Szlovéniában lesz, ahol szintén válogatózunk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a szülői csapatnak, akik nélkül nem tudtunk volna ilyen jó hetet zárni. Szuper reggelikkel és vacsorákkal segítették munkánkat J

Eredmények:

http://www.palamosoptimisttrophy.org/en/default/races/race-resultsall

 

Az optimistesek a 2016. évi magyarranglista végeredményével együtt 8 eseményen szerezhetnek pontot, hogy bekerüljenek az Európa-, valamint a Világbajnokságra utazó válogatott keretbe. 8 pontszámból a legjobb 4 számít. A versenyek, a mezőny nehézsége alapján különböző súlyal számítanak a végeredményben. A Világbajnokságra 5 fő utazhat, az EB-re összesen 7 fő (nemek szerint legfeljebb 4+3) nevezhető. A válogatóban, 3 esemény után Bende áll a 2. helyen, Olivér a 10., Bányai Attila a 11. (még csak 2 eredménye van), Chiara legjobb lányként 13. helyen van. Buda 21., Kori 25. (3. lány), Lackó Dávid 26. helyen áll.

Az osztály következő válogató versenye a San Simon Cup, 2017. március 10-12. Izola, Szlovénia.

Szalontai Bence

 

Videók:

https://www.youtube.com/watch?v=G7xPl9LDYMM&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=mi1crDXYJmI

https://www.youtube.com/watch?v=ruHTyjspIkY

Képek:

http://www.palamosoptimisttrophy.org/en/default/races/race-photogalleries