fbpx

Kereked Ifjúsági Kupa – Dani beszámolója

Az idei második ranglista versenyünket Csopakon, a Kereked Vitorlás Klubban rendezték. A verseny 12 futamosra volt kiírva, ezek mindegyikét sikerült megrendezni. A versenyen nagyon vegyes körülmények uralkodtak, volt felhős, napos, esős idő is, ennek megfelelően a szél is rengeteget változott a futamok alatt és között is.

Az első napon délnyugati szélben kezdődött a versenyzés, 7-8 csomó közötti, stabil irányú szélben ment le az első 2 futam. A 3. futamra gyengült a szél, majd a 4. futam végére szinte teljesen le is állt.

A második és harmadik napon az előrejelzés keleti és északkeleti irányú szeleket jósolt, ennek ellenére végül a délkeleti, déli irány volt az uralkodó. A második napra gyenge, 5-7 csomós délkeleti szél érkezett a csopaki part alá, ahol 2 óra vízen várakozás után 4 kisszeles futamot rendeztek.
A verseny záró napján ismét délkeleti szélben indultak a futamok, majd egy zivatarfelhő közeledtével az irány egyre inkább déliesre fordult, a szélerő pedig 6-7 csomóról 10-12 köré erősödött. Több módosítás és kisebb várakozások között ismét lement 4 futam, az utolsó még éppen a limitidő előtt.

A csapat programja pénteken edzéssel kezdődött, délelőtt szél hiányában a hajók karbantartása zajlott, majd a délután folyamán gyenge déli szél érkezett, amelyben 2 órát tudtunk edzeni, majd átvitorláztunk Csopakra.

A Tóth Virág-Maros Gergő páros gyengébb kezdés után a második és harmadik napon stabilizálni tudták a helyezéseiket és folyamatosan a 4-8. helyek között vitorláztak, jó átlaggal. Sebességük a nekik nem kedvező kis szél ellenére nagyon jó volt, a mezőny végéről is jól tudtak feljönni több alkalommal, így végül pontegyenlőséggel a 8. helyen zárták a versenyt.

A Petheő Panni-Lacza Zaránd páros egész hétvégén küszködött a kisszeles sebességgel, többször előfordult, hogy jó kezdés után hátrébb csúsztak a cirkáló szakaszokban. Az utolsó napon a szél erősödésével a tempójuk is sokat javult és tudtak feljebb jönni az összetett eredményeket tekintve. Végül a 13. helyen zárták a versenyt, U17-ben pedig 3. helyen végeztek.

Panniékat szorosan követte a Kovács Áron-Sugár Olivér páros, csupán 2 ponttal lemaradva. Áronék sebessége és élessége gyenge szélben a legjobb, ezt kihasználva a futamok többségében fel tudtak érni a 10-12 hely környékén. A fiúk sokat javultak összeszokottság terén az előző versenyhez képest, ennek megfelelően az eredményekben is előbbre kerültek, összetettben 14. helyen, U17-ben pedig 4. helyen végeztek.

Badar Boti és Bárány Domos ezen a hétvégén a Panni-Zaránd pároshoz hasonlóan nem találta meg a kisszeles tempóját, illetve a verseny folyamán az állításaikkal is meggyűlt a bajuk. A szél erősödésével az ő tempójuk is javult, végül 14-es futamátlaggal zárták a versenyt, összetettben a 15., U17-ben pedig az 5. helyen.

 

A Laczkó Tóth Viki-Kókai Laura páros szintén rengeteget küzdött a verseny folyamán a beállításaival, nem találták meg az élességüket. A verseny végére sajnos lankadt a koncentrációjuk is, illetve egy 12. helyüket elvesztették, mivel korai rajtosok voltak. Így végül a 18. helyen végeztek, U17-ben pedig 6. helyezettek lettek.

A versenyt a Juhász Emília-Lacza Boróka páros nyerte, ezúton is gratulálunk nekik, illetve a többi helyezettnek!