fbpx

Kereked Ifjúsági Kupa – Optimist beszámolók

Optimistes versenyzőink eredményeiről is izgalmas beszámolókkal érkezünk Zsófitól és Bigitől:

“Optimist hajóosztályban is tegnap véget ért az idei évi első ranglista versenyünk, a Kereked Kupa, mely egyben a válogató sorozat lezárását is jelentette. A és B csapatunk 17 versenyzővel állt rajthoz.
Az előrejelzés nem volt sajnos túl biztató az első nyári hétvégére. Első két napon nem tudtunk vitorlázni, így a harmadik nap fél 7-kor vágtunk neki az útnak, a 8 órási rajt teljesítéséhez. 2 futamot tudtunk vitorlázni a reggeli északkeleti szélben, a 3. futamra elfogyott a szelünk. 110-en álltak rajthoz, Lackó Sára összetettben, ifiben a 6. helyen végzett, lányok között 2. lett , így kétszer is megtapsolhattuk a dobogón/pódiumon. Pintér Kristóf 10. helyen végzett. Török Csanád 14. lett, serdülők között 2., így őt is ünnepelhettük a dobogón. Petheő Panni 21, lányok között 6., Bartos Betti 24, Dávoti Gréta 27, Fehér Szonja 32, Márton András 41, Gömbös Zsófi 44, Kókai Vilmos 47, Laczkó-Tóth Viki 53, Varga András 60, Csomai Bálint 82, Székely Dalma 84, Gömbös Vince 86, Matics Flóra 100, Junkert Barni 102.
A válogató sorozat zárásával egyik szemünk sír, másik pedig nevet, Lackó Sára harmadik, Fehér Szonja második, Bartos Betti pedig első Európa Bajnokságára kvalifikálta magát! Gratulálunk nekik!

Pintér Kristóf és Petheő Panni óriási küzdelemben a végsőkig, igen meggyőző vitorlázással század pontokkal csúsztak le a kvalifikációról. Nagy gratuláció nekik is, fel a fejjel, ezen az úton haladva,rengeteg Világverseny áll még előttetek!”

Weinber Zsófi

„Június 4-6 között rendezték meg Csopakon a Kereked Ifjúsági Kupát Optimist és 29er hajóosztályban. Pénteken és szombaton, az első két nap, a Balaton a rosszabb arcát mutatta, teljes szélcsend borult a tóra. Esély sem volt a futamok rendezésére, viszont a parton sem töltöttük haszontalanul az időt. A fiatal versenyzőink elmélyültek a kötélmunkák rejtelmeiben, kötél bújtatásban és varrásban.

A széltelenség előrevetítette, hogy az utolsó nap korán fogunk kezdeni. Ez a kezdés jelen esetben 8 órás rajtidőpontot jelentett. Vasárnap ennek megfelelően reggel 6 órakor találkoztunk a hajóknál. Szerencsére az időjárás is úgy gondolta, hogy ha már itt vagyunk, akkor versenyezzünk. Az első futamok 10-13 csomós szélben zajlottak, amely folyamatosan gyengült a nap folyamán a teljes leállásig.

Négy futamot rendeztek a 29er osztályban, ahol 3 egységgel képviseltettük magunkat. Anna és Saci végzett a legjobb helyen a csapatból, abszolút 9. helyet, nőiben 2. helyet szerezték meg. Az ő vitorlázásukban meghatározó volt, hogy a közepes rajtok után, nehéz helyzetből kezdték meg a cirkáló szakaszt és ez sok energiájukat felemésztette. Futamok során folyamatosan jöttek fel. Azt gondolom, hogy jobb rajtokkal ebben a szélben előrébb is tudtak volna végezni. Alapvetően a manőverek rendben voltak, bár a fordulások és hausolások ívén lehet még javítani. Boti és Karesz most már kényszer szülte párost alkottak, mivel mindkét mancsaftunknak a kormányosa beteg lett. Az ő súlyuk már sajnos együtt nem 29erbe való, ezért inkább közepes, erős szelekben vártam tőlük jobb teljesítményt. A jó első krajcuk után sajnos bőszélben visszaestek, a gyengébb szél pedig megakadályozta a jobb eredmény elérését. Ennek ellenére nagy köszönet a két srácnak, mert tudták, hogy bőven nehezek, de el akartak indulni a versenyen. Virág és Laura első versenye volt ez 29er osztályban, az volt az elvárásom velük szemben, hogy futamról futamra jobban vitorlázzanak és ne kövessék el ugyanazon hibákat többször. Rajtoknál még egy kicsit bizonytalanok voltak, a késői indítás megpecsételte sorsukat, de sikerült viszonylag hamar tisztára vitorlázni magukat. Alapvetően a bőszeles teljesítményük az, ami kiemelendő. Minden genakkeres szakaszon sikerült helyet javítaniuk. Ez a csapatnak az erőssége, de a széllel szembeni szakaszokban még van javítani való. Összességében a négy futam során igyekeztek tanulni hibáikból és a verseny során taktikai tudásukat is magasabb szintre emelték.
A 29er csapat igazi versenyzők módjára kezelte a halasztást és az azt követő napon a korai vízre szállást. Legalább olyan büszkék lehetnek önmagukra, mint én vagyok rájuk.

 

 

,,A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállas pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod megcsinálni.” Lou Holtz, amerikai futball edző.

Baráth Gábor (Bigi)