fbpx

Kereked Kupa 2017- Bigi beszámolója

Az idei szezon első versenyén vettünk részt Csopakon, ahol több értelemben is „újoncokat” avattunk.

Két hajóosztályban voltunk érdekeltek 420-ban és 29er-ben, ráadásként két klubbal is együttműködve vettünk részt ezen a versenyen. Seda csopaki kormányossal ment, a 29er-t pedig a Földvárról kölcsönözzük.

A versenyen 7 futamot teljesítettek a srácok meglehetősen változatos körülmények között.

Soma és Bozsi az első nap kiváló rajtok után jó pozíciókban értek fel, de mindig valami közbe jött és minden futamban a 4. helyen végeztek. Erejüket mutatja, hogy ezt akkor is hozták, ha hátulról kellett felzárkózni. A második nap szintén egy 4. helyet szereztek, de korai rajt miatt kizárták őket és ez sajnos rányomta a további teljesítményükre a bélyeget, és nem a képességeiknek megfelelően teljesíttek. Én azonban elégedett vagyok velük, mert fegyelmezetten vitorláztak, rajtokban is sokat léptek előre annak ellenére, hogy edzőpartner nem nagyon volt eddig nekik.

Az első „újonc” Seda volt, aki első érmeit nyerte Nagy Boti (Kereked) társaként. Az eredményük egyenletesen a 2.-3. hely volt és ez az összetett 2. helyhez volt elegendő, az U17 pedig megnyerték. Seda hozzállása példaértékű, hiszen nincs állandó társa, de folyamatosan jár edzésre. Eddig mindig megoldottuk valahogy, de szeretném itt is jelezni SEDA TÁRSAT KERES!

A szó legszorosabb értemében az igazi újoncok a Bartis Hajnalka-Kassai Márkó páros volt. Akik tavaly még FEVA hajóval vitorláztak.

A verseny felmérés volt számomra, hogy jelenleg hol tartunk az ellenfeleinkhez képest, a lent felsorolt tényezők ismeretében.

Ezek voltak ellenünk:

·         első verseny

·         OP versenyzői tapasztalat hiánya

·          technikai hátrány

·         1 hajón osztozik 4 csapat

·         nem volt téli vízi felkészülés

·         az OP-ból kiülő legerősebb csapatok ellen kellett vitorlázni

Ezek voltak mellettünk:

·         motiváció

·         bírják a hideg vizet

·         jó mozgáskoordináció

·         hazai hétközi vízi edzések (iskolaidőben)

·         jó csapatszellem

Az ellenfelek barátilag, támogatóan és kíváncsian fogadták az egységünket, hiszen sehol nem találkoztak még velük. Délután 3 futam teljesítése után a parton elismerő és bíztató szavakat kaptak a srácok mindenkitől, mert a teljesítményük mindenkit meglepett.

Igaz, hogy csak rész sikerek voltak,(jó első krejcok, jó rajtok), de a mindenki által várt esés-kelés elmaradt. A hajókezelésük ebben a szélerőben megfelelő volt. Sajnos ezen a napon a legrosszabb helyzetben estek szkiffesen orra (befutószakasz 4. hely) így a jó teljesítményt egy jó hellyel nem tudták megkoronázni és a fock is elszakadt. A versenytársak segítségével azonban a Földvárról

előkerült a másik, de nem lett rá szükség, mert Quantum Ákos este kijavította,(gyakorlatilag felújította) a másikat és az újból használható lett.

A második és harmadik napon az egyenletesebb szélnek köszönhetően kijött a technikai hátrány. Sajnos a bő szeles szakaszokban kell a jó genakker. Ennek hiányában nagy sebesség hátrányban voltak, és ezért tempóból elmentek az ellenfelek esély sem volt utolérni őket.

Én elégedett vagyok a nyújtott teljesítménnyel, mert látom, hogy bár ismeretlen útra léptek gyerekek, de jó irányba megyünk rajta.

Köszönjük az ellenfeleknek a pozitív hozzáállást, a csapattársaknak a segítséget és egyúttal szeretnék gratulálni mindenkinek a jó teljesítményéhez.

„Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.”

Juan Manuel Fangio

-Bigi-