fbpx

Kerekedi Ifjúság Kupa – Optimist B csapat – Bigi beszámolója

Kereked Vitorlás klub rendezte meg nekünk az idei második ranglista és válogató versenyünket. Nem volt egyszerű sem versenyzőnek, sem verseny rendezőnek ez a három nap. Ezen az eseményen újabb 4 versenyzőm tudását mérhettem fel nehezített körülmények között.

Az első futam nélküli napszámunkra sajnos nem volt feltétlen eseménytelen, hiszen három versenyzőmet is kizárták fekete zászlós korai rajt miatt, így a következő napon megrendezett futamon sem vehettek részt sajnos, de legalább volt lehetőség a többiek rajtját megnézni és tanulni az ott látottakból.

Mindkét napon megküzdöttünk az elemekkel, szombaton a „jó” északi erejével vasárnap a „rossz” északi irány és erő váltásaival.

Az OP mezőnyt a selejtezők és döntő futamok során is két csoportra osztották, kezdetben sárga és kék, majd utána arany és ezüst.

Csomai Bálint jutott be az aranycsoportba tőlünk. Azt gondolom, hogy helye van az arany csoportban, mert a taktikai gondolkodása és észrevételei, hogy mikor kell fordulni az erről tanúskodik. A rajt helyeit jó kiválasztja, de nem mindig tudja beváltani a jó pozíciókat. Ha a hajókezelése és hajóvezetése pontosabb, sallang mentesebb lesz, akkor a megnövekedett sebességével egyszerűbb dolga lesz a mezőnyben és még több jó futameredményre számíthatunk tőle.

Bócsi Bánk volt az egyik BFD-s versenyzőnk, így neki nem nagyon volt lehetősége már hibázni a futamok során. Bánk most nem tudta megismételni jó rajtjait, nehezen tisztázta ki magát a futamok sebessége arra volt elég, hogy folyamatosan küzdje magát előre, ami szép teljesítmény, de nagyon sok erőt ki vesz az emberből. Ha taktikailag tovább tudunk fejlődni (most lesz idő rá) legközelebb ismét az aranycsoportban fog vitorlázni.

Laczkó Tóth Fruzsina személyében újoncot avattam a versenyen, aki egy nagyon fegyelmezett jó gondolkodású versenyző képét mutatta. Azt hogy jó érzékkel vezeti a hajóját, azt már eddig is tudtam, azt viszont hogy a papucsok, telefonok segítségével elmutogatott taktikai szituációkat egyből alkalmazza az volt számomra a versenyzésének egyik legszebb pillanata. Nyilván lesz még munka, amit el kell végeznünk, de azt gondolom, hogy alkalmas arra, hogy meg birkózzon a kihívásokkal.

Junkert Barni ezen a versenyen nem a megszokott csendes „nyugodterő” vitorlázását hozta. Az elején kicsit kockázatmentesen rajtolt, általában nagyon távol a többiektől, de sajnos a rajtok nagy része erre nem volt alkalmas, mert a vonal nem tette ezt lehetővé. Neki is becsúszott egy BFD de legalább megküzdött a rajtpozícióért. Barni jól gondolkodik, ha a vitorla kezelésén dolgozik, konkrétan, ha beleteszi az erőt a hajóba, amikor kell, és testtel is jobban dolgozik akkor az elképzeléseit könnyebben megvalósítja.

Várady-Szabó Nóra szintén első versenyes vitorlázóm. Lazán könnyedén állt oda az első lee rajtjához, a nehezét megcsinálva és jó elrajtolva, sajnos azonban neki is BFD volt ez a rajt, de ő nem a rajt pillanatában volt, kint hanem egypercesben. Ez azonban nem szegte kedvét, továbbra is odaállt bátran és próbálgatta a képességit. Az indításain tudunk még javítani, valamint még azon, hogy hogyan tudja magát gyorsan tisztára vitorlázni. Látszik, hogy törekszik arra, hogy minden pillanatban a lehető leggyorsabb legyen. Hajóját egyre jobban vezeti, ez más kollega figyelmét is felkeltette, köszönjük az elismerést, próbálunk magunkkal foglalkozva tovább fejlődni.

Honti Marcell idén a legkevesebbet vitorlázta a csapatból ezért nem is tudtam mire számíthatok tőle.

Ha Barni a nyugodt erő, akkor Marci a szelíd erő. A számára átadott információkat jól befogadja és alkalmazza. Látszik a vitorlázásán, hogy most éppen melyik gondolatsor jár a fejében. A hajóban futamról futamra komfortosabban mozgott, de még nem érzem azt, hogy teljesen összeszokott vele.

Még egyelőre a hajóján vitorlázik és nem együtt vele. Az eredményei folyamatosan javultak, ahogy haladtunk előre a versenyben ez bizakodásra ad okot a jövőben.

Székely Dalma Sára számára ez a verseny a rajt szituációk megoldásáról szólt. Sajnos, amikor egyiket megoldotta, akkor szembe jött vele a másik és a már az elején nehéz helyzetbe hozta magát. Ennek ellenére becsülettel küzdött tovább, sajnos azonban az oldalválasztási sem voltak éppen a legszerencsésebbek, de többnyire kényszerpályán mozgott. A rajthelyzeteken keményen dolgozva bőven előrébb tud lépni erről a helyről.

Lackó Márkkal ezen a versenyen minden megtörtént, ami csak versenyzővel történhet, de ő minden nehézség ellenére kiállta a megpróbáltatásokat. Igyekeztünk pozitív tapasztalatként feldolgozni minden eseményt. És örömmel tapasztaltam azt, hogy Márk olyan dolgokat is leküzdött, amit nála idősebbeknek sem mindig sikerül. Ne csapkodott nem, hisztizett feleslegesen, hanem a negatív történéseket pozitív erőnként átalakítva ment tovább. Mozgása harmonikus,” szereti a hajó”.

A hajóvezetés koncentrációját tovább fent tartva szép eredményeket érhet el jövőben.

Gratulálok a csapatnak, büszke vagyok rájuk! Nem állunk megmegyünk tovább.

„A kihagyott lehetőségek nem kudarcok. Minden elszalasztott lehetőség információ, amiből tanulhatunk. Használhatjuk, és építkezhetünk rá.”

Jürgen Klopp edző