fbpx

Kevés szél, szuper hangulat a Rooster LEC &BYC Kupán

Kevés szeles, kevés futamos, de annál vidámabb 3 nappal véget ért a Rooster Laser Európa Kupa & BYC Kupa Ifjúsági Ranglista verseny. Az idén immár 8. alkalommal megrendezésre kerülő, Európán átívelő Laser Kupa sorozaton 12 ország 132 versenyzője vett részt, az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség közös rendezésében. Ezzel egy időben, másik két pályán zajlott a BYC Kupa Ifjúsági Ranglista verseny is, 132 optimistes, 7 egység 29er és 14 egység 420-as részvételével.

Az előrejelzés a regatta első napjára érkező melegfrontot ígért, amely péntek reggelre meg is érkezett, 23-25 fokkal, teljes szélcsenddel. A reggeli, ünnepélyes megnyitón Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség Főtitkárának köszöntőjét követően a főtámogató képviseletében Jack Davies, a Rooster értékesítési vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd a nemzetközi bírói csapat és versenyvezetők bemutatását követően Eric Mehlbaum – zsűrielnök – tartotta meg köszöntő beszédét. A kormányosi értekezletet követően, az egész napos szélcsend miatt a LEC és BYC Kupa versenyzői a Balatonfüredi Yacht Club vendégszeretetét élvezhették egészen 4 óráig: délutánra már csak a fagyi és gyümölcs elfogyasztása maradt a fő feladat a rekord számú résztvevőnek.

Szombatra izgalmasabb szélviszonyokat ígért a meteorológia, amely így is lett. A délelőtt ismét várakozással telt, míg a kora délutáni órákban kellemes 6-7 csomós DNY-i szélben hagyta el a kikötőt a Laser, az Optimist, és a 420 és 29er vitorlázók serege.

Az Alfa pályán az Optimistes versenyzők álltak rajthoz sárga és kék csoportbontásban. A versenypályára érkezését követően a 40 fokról fújó ÉK-i szél leállt, így rögtön halasztással kezdett a mezőny. Egy ¾ órás várakozást követően megérkezett a stabil 200-220 fokról fújó, 13-14 csomós friss szél, amelyben 2-2 remek futamot sikerült rendezni a Holló Dániel vezette rendezőségnek. A korai naplemente miatt erre a napra ennyi futotta.

A Bravo versenyterületen a Laser Európa Kupa laseresei álltak rajthoz Laser 4.7, Laser Radial és Laser Standard kategóriákban, versenyvezetőjük Dávid Júlia volt. Az eleinte 8-9 csomós szél itt is leállással kezdte a délutánt, így miután a Standard és Radiál versenyzők rajtja rendben lement, a 4.7 csoportnak az általános visszahívást követően halasztást rendelt el a versenyvezetőség egy szélforduló miatt. Az időbeni csúszás miatt a Laser 4.7 versenyzőknek esélyük sem volt egy második futam teljesítésére.  A Standard csoportnak rendben lement a második futam, a Radiálnak és a 4.7 versenyzőknek pedig 1-1 futamot sikerült teljesíteni a leálló szél miatt.

A Charlie területen a 420 és 29er egységek versenye zajlott, Igali Csilla vezetésével. Ők is halasztással kezdték a délutánt, miután a kiérkezést követően a 6-7 csomós szél leállni látszott. A várva várt erősödés érkeztével 2 futamot sikerült lebonyolítani mindkét csapatnak. Az első futamban 210 fokról fújó 8-12 csomós, míg a második futamban a 190 fokra forduló szél miatt pályamódosítást követően sikerült még egy sikeres futamot lebonyolítani a 6-7 csomós átlagszélben, amely a futam közben 10-11 csomóval is fújt. A Charlie terület versenyzői nagyon fegyelmezett vitorlázással szép 2-2 futamot teljesítettek, a 29erek 35 perces idővel, míg a 420-asok 50-55 perces idővel.

Az esti partra érkezést követően pasta party, bűvész show és a Rooster Hungary 1 éves szülinapját ünneplő hatalmas torta várta a gyereksereget, edzőket, kísérőket és rendezőket. Igazán jó hangulatban telt az este.

 

A verseny utolsó napján a korábbra, 9 órára tervezett figyelmeztető jelzés szél hiányában ismételten halasztásra szorult, így néhány órás parti várakozást követően, fél tizenegy magasságában indult neki a három pálya a kihívásnak, remélve, hogy sikerül további remek futamokat rendezni. Ekkor 5-6 csomós keleti szél mellett próbált meg pályát rakni a versenyrendezőség.

A keleti szél azonban nem tartott ki sokáig: Az Alfa pályán az Optimistesek álltak rajthoz sárga és kék csoportbontásban. A sárga pályán nagyon szép rajtot sikerült indítani még 5-6 csomós szélerősség mellett, azonban a tíz perccel utánuk rajtoló kékpályásoknak már nem volt ilyen szerencséjük. A keleti szél elállt, így nem sikerült a rajt sem. Hosszasabb vízi halasztás után a csopaki öbölben illetve Alsóőrsnél a szél felszívódni látszott, ezért a versenyrendezőség törölte a további futamokat.

A Bravo versenyterületen a Laser Európa Kupa laseresei álltak rajthoz. Ezen a pályán a versenyrendezésre alkalmatlan szélre, a nagyszámú mezőnyre és a szigorú nemzetközi versenyelőírásokra való tekintettel, sajnos nem sikerült pályát rakni.

A Charlie területen a 420 és 29er egységek részére sem akadt kedvező széljárás: az elforduló és elálló szél miatt, sajnos itt sem sikerült érvényes futamot rendezni az utolsó napon.

Így a végeredmény a második napon lebonyolított futamok alapján véglegesedett az alábbiak szerint:

Optimist
420 / 29er
Laser

A díjkiosztón minden hajóosztály helyezett versenyzői díjazásra kerültek a kevés futamszám ellenére is: a díjazottak a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club jubileumi díjai mellett az egy éves születésnapját ünneplő Rooster Hungary by Stay and Sail által felajánlott értékes ajándékoknak örülhettek.

Gratulálunk mindenkinek!

420 hajóosztály:

1.       hely: Izsák Botond – Pertl Dániel Péter (Kereked)

2.       hely: Buza Boldizsár – Gereben Pál (Kereked – SVE)

3.       hely: Nagy Botond – Ifi Valde Christophet (Kereked)

 

420 U17:

1.       hely: Nagy Botond –Ifi – Valde Christopher (kereked)

 

Rooster különdíj: 420-as női egység:

Érdi Hanna Noa – Nagy Liza Ildikó (TVSK)

 

Optimist serdülő:

1.       hely: Borda Levente (SVE)

2.       hely: Verebély Mátyás (SVE)

3.       hely: Bányai Attila (BYC)

4.       hely: Demjén Olivér (BYC)

5.       hely: Borbás Buda (BYC)

6.       hely: Lackó Dávid (BYC)

 

Optimist ifjúsági:

1.       hely: Tóth Attila (SVE)

2.       hely: Nagy Bendegúz (BYC)

3.       hely: Zolnai Sámuel János (SVE)

4.       hely: Benyó Máté (THE – YKA)

5.       hely: Baticz Barnabás (SVE)

6.       hely: Szabó Roni Oszkár (SVE)

 

Optimist serdülő női:

1.       hely: Juhász Emília (Kereked)

2.       hely: Adbai Réka (SÉP)

3.       hely: Lacza Boróka (Kereked)

 

Optimist ifjúsági női:

1.       hely: Gaia Bolzonella (Circolo Vela Torbole)

2.       hely: Giulia Vezzoli (Circolo Vela Torbole)

3.       hely: Carlotta Rizzardi (Circolo Vela Torbole)

 

29er hajóosztály:

1.       hely: Jeney Máté – De Jonghe Arthur (SVE)

2.       Lászlófy Levente – Arányi Barna (SVE)

3.       Ralovich Dávid – Borbás Barna (SVE)

 

Rooster különdíj : Legjobb 29er lány kormányos: Bartis Hajnalka

Laser Standard:

1.       hely: Ivan Zhukalin (UKR)

2.       hely: Jámbor Attila (HUN)

3.       hely: Stanislav Mulko (UKR)

 

Laser Standard U21:

1.       hely: Jámbor Attila (HUN)

 

Laser Standard U19:

1.       hely: Jámbor Attila (HUN)

 

Laser Radial Női összetett:

1.       hely: Julia Buesselberg (GER)

2.       hely: Andela De Micheli Vitturi (CRO)

3.       hely: Róka Bianka (HUN)

 

Laser Radial Női U21:

1.       hely: Julia Buesselberg (GER)

2.       hely: Róka Bianka (HUN)

3.       hely: Érdi Mária (HUN)

 

Laser Radial Női U19:

1.       hely: Julia Buesselberg (GER)

2.       hely: Irene Buesselberg (GER)

3.       hely: Janka Melikova (SVK)

 

Laser Radial Női U17:

1.       hely: Janka Melikova (SVK)

 

Laser Radial Férfi összetett:

1.       hely: Keith Luur (EST)

2.       hely: Francesco Viel (ITA)

3.       hely: Tenke Áron (HUN)

 

Laser Radial Férfi U19:

1.       hely: Keith Luur (EST)

2.       hely: Francesco Viel (ITA)

3.       hely: Tenke Áron (HUN)

 

Laser Radial Férfi U17:

1.       hely: Goldfinger Dárió (HUN)

2.       hely: Argay Balázs (HUN)

3.       hely: Alex Zdenek Malina (SVK)

 

Laser 4.7 férfi U18:

1.       hely: Vida Péter (HUN)

2.       hely: Antonio Persico (ITA)

3.       hely: Niccolo Nordera (ITA)

 

Laser 4.7 férfi U16:

1.       hely: Niccolo Nordera (ITA)

2.       hely: Roko Stipanovic (CRO)

3.       hely: Cesare Barabino (ITA)

 

Laser 4.7 Női U18:

1.       hely: Giorgia Cingolani (ITA)

2.       hely: Gál Zsuzsanna Éva (HUN)

3.       hely: Novák Dorka (HUN)

 

Laser 4.7 Női U16:

1.       hely: Giorgia Cingolani (ITA)

2.       hely: Novák Dorka (HUN)

3.       hely: Vida Róza

 

Dacára annak, hogy a Balaton ezúttal nem mutatta meg szeles arcát, a versenyző egységek nagyon fegyelmezetten, végig pozitívan várták a fejleményeket, a versenyrendezőség pedig minden megtett a futamok sikerességéért. Jó hangulatú 3 napot zárt a rendezvény.

Gratulálunk minden versenyzőnek, edzőnek, köszönjük, hogy itt voltatok, találkozzunk jövőre is a BYC Kupán, és 2019-ben a Laser Európa Kupán!

Fotókat készítették: Szabó Leó és Szántó Áron

További fotók: ITT