fbpx

Kirándulás a tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben

A Balatonfüred Vitorlás Iskolai csoport (BFVI) 18 fős csapata látogatott el a tihanyi Limnológiai Kutatóintézetbe.

Edzőnk Sigmond András/Giba beszámolója:

Az Intézet munkatársai és kutatói a kikötő melletti szabadtéri akvárium mellől mutatták be a Balaton talán legszebb helyén épült intézet épületét és a tevékenységüket.  A gyönyörű őszi látvány a Balatonra és a Tihanyi apátságra a gyerekekből is megszeppenést váltott ki, még a rájuk nem jellemző folyamatos csicsergésük is lelassult egy rövid időre.

Először a helyi halállományt mutatták be a kutatók, amit aznap a gyerekek kedvért fogtak ki a tóból. A sok őszinte kérdést, és a megadott tudományos választ csak a hideg északi szél miatt kellett félbeszakítani. A bemutató az intézet akváriumtermében folytatódott, ahol kísérletek folynak a Balaton élővilágának és halállományának szokásairól, és a biológiai egyensúly fenntarthatóságáról.

Végül egy, az intézet munkáját bemutató kisfilmet nézett meg a továbbra is nagy érdeklődést mutató csapatunk. A filmvetítés után még tovább folyt a beszélgetés a Balaton vízminőségéről és a tavat érintő ökológiai problémákról. Úgy látszik a gyerekek érdeklődését valóban sikerült felkelteni a közvetlen környezetük a Balaton iránt, amivel talán a környezetük megóvása érdekében tett szemléleti nevelésükben is sikerül a jó irányt felvenni!

Köszönjük az érdekes programot, a két kutató mérnök önzetlen, a gyerekek életkorához kiválóan alakított előadás módját.

Sigmond András/Giba

fotók: Ladányi János