fbpx

Klubtagjaink a 49er Német Bajnokságon – Beszámoló

Cserép Csaba és Cserép Csongor klubtagjaink az Osztrák Bajnokságon aratott siker után, a múlt hétvégén Németországban tették próbára magukat. A bajnokság a szerencsétlen időjárás és a körülmények miatt hamarabb véget ért a srácoknak, de így is komoly tapasztalattal tértek haza.

Cserép Csaba beszámolója:

Ha belekezdünk valamibe, két végkimenetelt tartunk elfogadhatónak: vagy az elvárásainknak megfelelő sikert, vagy lényeges tanulság(ok) levonását. Az idei Osztrák Bajnokság az előbbire, a Német Bajnokság az utóbbira volt kiváló példa.

A Német Bajnokságon nem nagyon vesznek részt hobbivitorlázók, a mezőny 80-90%-át a német válogatott és a junior-válogatott adja. A verseny mezőnyére jellemző, hogy a 17 indulóból három az idei 49er VB-n az első 20-ban végzett. Az időjárás sajnos nem fogadott kegyeibe minket, így a második versenynap után egyetlen, két-három csomós szélben teljesített futammal tértünk partra. A harmadik napon ugyancsak halasztással kezdtünk, majd egy újabb szélcsend-gyanús futamot tudott a rendezőség kierőltetni, melyet követően gyötrelmes öt órán keresztül vártunk a vízen, hogy aztán a harmadik, negyedik és ötödik futamokat már erősebb, de mind erőben, mind pedig irányban nagyon kialakulatlan szélben futhassuk le. Ekkor sajnos egyértelművé vált számunkra, hogy az utolsó napra tervezett négy futamon csak akkor tudunk részt venni, ha reggel egyből elkezdődik a versenyzés, hiszen az azt követő napon mindkettőnkre fontos feladatok várnak Magyarországon.

Másnap reggel a lecsapó viharok – melyek miatt egy időre még az autópályát is lezárták – okán halasztással kezdett a rendezőség, ezzel számunkra sajnos véget is ért a verseny. A szakadó esőben történő pakolás után fél egykor elindultunk haza. A fő tanulság az volt, hogy ebben a hajóosztályban nemzetközi versenyre nincs értelme edző nélkül kimenni, mind a szélinformáció, mind a vízi támogatás hiánya rányomja a bélyegét a versenyzésre. Az is biztos, hogy ilyen távolságba csak úgy szabad utazni, ha a verseny után van egy plusz nap az utazásra. A jövőben ezeknek az ismeretében fogjuk tervezni a programunkat.

Összességében nagyon sikeres két héten vagyunk túl, az Osztrák Bajnokságon nagyon kijött a lépés, és egy remek versenyt tudtunk megnyerni, majd ezt követően alapvető fontosságú tapasztalatokkal gazdagodhattunk. Ismételten szeretnénk megköszönni mindazok segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna részt venni a versenyeken: Balatonfüredi Yacht Club, Bravo Boats, Volkswagen, Várkonyi Attila, és végül, de nem utolsósorban Előd Botond.

Eredmény