fbpx

Klubtagunk a WASZP Európa-bajnokságon

A Garda-tavon rendezték a 2018-as WASZP Európa-bajnokságot. 63 hajó indult a versenyen, köztük volt klubtagunk Szamódy Tamás / Totó is, aki az előkelő 12. helyen végzett a kontinensviadalon. A verseny részleteiről Totó számolt be nekünk.

Első nap sajnos nem jött be a déli, ezért parton ültünk estig. Második nap is gyengébb volt a megszokottnál. Egy futamot sikerült rendezni. A pálya bal oldalán repültek a hajók, de olyan rossz térnyeréssel, hogy páran jobban jártak azzal, ha élesebben “low riding” módban vitték a hajót.

A kis súly itt mindenképpen előnyt jelentett. Egy 62 kilós olasz versenyző meg is nyerte a futamot. Én 16., Gémesi Gyula 22. helyen futott be. Harmadik nap már megmutatta magát az igazi Garda. Reggel kivittek minket az északiban. Kis taktikai hibát egy technikai probléma követte. A kiülő keretet tartó elülső csavar feje letört, így balcsapáson nem lehetett teljes erővel terhelni a szárnyat. Az északi szerencsére hamar leállt, nem kellett kihagynom futamot. Az ebédidőt viszont a szárnyak szétszerelésével és a betört csavar kibányászásával töltöttem.

Délután 12-15 csomós szélben kemény három futamot nyomtunk le. Nem hosszú egy futam, körülbelül 20 perces, de mindezt a víz fölött egy méterrel 10-20 csomós sebességgel teszed meg. Görcsölő bicepszekkel és combbal értem ki a partra. Az eredménylistán 9. helyen zártam a napot. Vasárnapra öt futamot terveztek, de nem jött az északi, a déli viszont egész korán elkezdett fújni. 15-18 csomóban ment le az utolsó három futam. Hátszelekben sajnos párszor orra buktam, sokat kell még gyakorolni a nagyhullámos foilozást. Az sem segített az eredményemen, hogy két futamból kizártak korai rajt miatt, 12. lettem végül. Gémesi Gyula májusban kezdte el használni a gyönyörű kék Waszpot. Sok tanulsággal, nagy küzdelemben 51. helyen zárta az eseményt. A mi versenyünk mellett ment a Foiling Week, ahol Lovas Zsolt  molyban, Virág Flóra Anna – Molnár Dávid Nacra-ban képviselték Magyarországot.

Gratulálunk Totónak!

Fotók: Hartas Productions