fbpx

Kocsis Csillag a legeredményesebb magyar utánpótláskorú SUP versenyző a Balatonfüredi Yacht Club-ba igazol!

Kedves Csillag! Először is gratulálok a múlt hétvégi SUP Magyar Bajnokságon elért eredményedhez, ahol 16 éves serdülő létedre egy korosztállyal feljebb nevezve a 17-18 éves ifik között nyertél… mit is?

A supban három számban versenyzünk : sprintben, ami egy 200 méteres egyenesen egy “ami a csövön kifér” típusú futam. A technikai szám egy 750 méteres, öt-hat bójafordulóval nehezített pálya, és van a “long distance”, ami itt Fadd-Domboriban csupán 6 kilométeres táv volt. Nekem sikerült mindhárom számot megnyernem, úgy, hogy a felnőtt női győztesnél és a legtöbb férfi ill. fiú versenyzőnél is jobb időket mentem.

Úgy tudom, kiváló eredményeid vannak nagy nemzetközi versenyekről is (lásd a cikk végén). Miért döntöttél úgy, hogy évközben klubot váltasz és a Balatonfüredi Yacht Clubhoz igazolsz?

Miután családommal a nyáron Egerből Balatonfüredre költöztünk, természetes volt, hogy egy itteni sportklubba igazolok. Ezt a költözést leginkább az indokolta, hogy legyen lehetőségem akár mindennap evezni, ami Egerben ugye elég nehézkes volt. A szüleim ezt az “áldozatot” bevállalták, amit egyébként kb. azóta terveztek, hogy én megszülettem. Amióta az eszemet tudom, minden évben heteket töltöttünk Tihanyban, így a Balatonnal elég hosszú a közös múltunk. Vitorlázás, szörfözés és persze supozás volt itt a program minden évben.

Miután Te vagy messze a legeredményesebb utánpótláskorú SUP versenyző Magyarországon, gondolom, nem szívesen engedtek el az előző egyesületedből…

Abszolút megértőek voltak velem. Az volt a megállapodásunk, hogy a júniusi Magyar Kupát és a júliusi Magyar Bajnokságot még az ő színeikben csinálom végig. Miután mindkét versenyen minden számban aranyérmet nyertem, ez egy szép lezárása volt az ott töltött időnek. Az új klubban nagyon kedvesen fogadtak, a vezetőktől Sári Zsuzsanna edzőn át a sporttársakig. Már alig várom a közös edzéseket!

Mit gondolsz, a BYC-ban miben lesz előrelépési, fejlődési lehetőséged?

Már önmagában az, hogy társakkal edzhetek, nagy öröm. Korábban a Tisza-tavon leginkább egyedül róttam a kilométereket, ami mentálisan nagyon megterhelő, amellett jó az edzéseken versenyhelyzeteket szimulálni. Ezenkívül fantasztikusak a körülmények, a konditeremtől az öltözőn át a hajótárolóig. Nagyon tetszett az az éves edzésprogram, amit a klub részéről Böröcz István úr és Zsuzsa néni felvázolt, a felkészülésen át a téli edzőtáborokig. És persze a Balaton, amely maga a csoda! Itt az evezés, főleg szeles időben sokkal inkább emlékeztet a tengeri körülményekre, mint bármi Európa édesvizei közül. Ez azért fontos, mert a nagy külföldi versenyek 80%-át tengeren rendezik, és a legnagyobb konkurenseim mind tengeri suposok.


Egy ekkora váltás persze nemcsak egy új klubot jelent. Hol folytatod majd a tanulmányaidat?

Szeptembertől a Lóczy Lajos Gimnázium 10. évfolyamának kéttannyelvű osztályában tanulok majd. Bár sokat leszek külföldön az edzőtáborok és versenyek miatt, amiben az iskola maximálisan partner, azért szeretnék aktív részese lenni az osztályközösségnek. Miután mindig kitűnő tanuló voltam, egy komoly külföldi egyetemen akarok továbbtanulni úgy, hogy a supozást is csinálhassam.

Mik a terveid a közelebbi jövőre nézve, mondjuk a nyár és az év hátralevő részére?

Részt veszek egy párhetes tengeri edzőtáborban Olaszországban, majd augusztusban két hét teljes pihenő következik. Augusztus második felében kezdek el a BYC-ben edzeni, majd a hónap végén részt veszek az MKKSz “Hazai vizeken” sportág népszerűsítő rendezvényén Balatonfüreden. Ezután még pár hazai és külföldi verseny következik, aztán már itt is a novemberi Világbajnokság Thaiföldön. Miután egész évben erre készültem/ készülök, ezen a versenyen a lehető legjobban akarok szerepelni.

Mit szeretnél elérni a sportban?

Mivel az idei évvel együtt még három évben junior vagyok, meg akarom nyerni a korosztályos világbajnoki címet, majd a felnőttek között is az első hely a cél. Jövőre Szegeden lesz az ICF Európa Bajnokság, ami síkvizes volta miatt is fekszik nekem. Ha a sup 2028-ban bekerül az Olimpiára, összesen öt Olimpián indulatok 40 éves koromig. Ezalatt mindenképpen fel akarok jutni ott is a dobogó tetejére.

Csillag összes eredménye

2022 – Világkupa junior ezüstérmes:

  • Junior Magyar Bajnok
  • I. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta abszolút női győztese
  • III. Danube Sup Cup abszolút női győztese

2023 – Italian Winter Cup abszolút női győztese:

  • ICF World Ranking Spring Sup Race (Comacchio, Olaszország) junior győztese
  • Costa Blanca World Sup Festival (Alicante, Spanyolország) junior győztese
  • LakeRocks Festival (Faakersee, Ausztria) felnőtt női 6. hely (60 induló)
  • Magyar Kupa junior győztes
  • Junior Magyar Bajnok