fbpx

Laser Európa Kupa 1-2. napi összefoglaló

Laseres csapatunk portugáliai edzőtábora végén egy rangos Laser EC versenyen is rajthoz állt.

14 ország közel 200 versenyzője indul ezen a versenyen, három osztályban. A legnépesebb és talán a legerősebb is a radiál mezőny. Több olimpikon is ezt a helyszínt választotta a felkészüléséhez. A legnagyobb név a dán, Anne-Marie Rindom.

Az első napon nagyon gyenge szélben vitte ki a rendezőség a mezőnyt. Sajnos a várt szél nem érkezett meg, így 3 óra napozás után visszavontáztunk a kikötőbe. A második nap ködösen indult. A pályára kiérve a bójákat sem lehetett látni. Hosszas várakozás után kialakult 5-7 csomós déli szélben indították az első futamot.

A rendezők egy kicsit túlértékelték a szél erejét és ezzel együtt a pálya méretét is. Több mint 1 órás futamot vitorláztak a fiatalok.

A radial kék csoportnak volt két futam. Ebben versenyez Sellei Bence is. Bence minkét futamban remek rajt után, jól érezte hogy melyik oldalon van több szél és azt meddig is lehet erőltetni. Remekül vitorlázva mindkét futamban a 12. helyen ért célba.

A 4.7 mezőny csak egy érvényes futamot tudott vitorlázni. A másodikat törölte a rendezőség, mikor az edzők jelezték, hogy nem túl reális az a futam amiben a rajtnál elfordult a szél, majd az első kör megtételéhez 40 percre van szükség. Fiataljaink a levitorlázott futamban jól teljesítményt nyújtottak.

Nagy Bendegúz az első szakaszban a 2. helyen ért fel. A bőszélben és a második szakaszban visszacsúszott  4. helyre, amit a befutóig tartott is.

Szokody Olivér az első szakaszban kiszorult a pálya bal oldalára, és a mezőny első harmadának a végén ért fel. A futam többi részében folyamatosan jött fel, és a 10. pozícióban várja a folytatást.

Vida Róza remek rajt után a 4. helyen vette az első bóját, de egy korábbi szabálytalanság miatti büntetés vállalásra kényszerült, emiatt visszacsúszott a 15. helyre. A befutóig sikerült előrébb kerülnie a 13. helyre.

Reményeink szerint vasárnap jobb körülmények között 3 futammal ér véget a verseny, és az első felkészülési edzőtáborunk.

Eredmények és képek:  http://eurilca.org/2020-laser-europa-cup-por-day-2-results/