fbpx

Laser Európa Kupa – Hyeres

2010 április 1-4 között rendezték Hyeres-ben, Franciaországban az idei év első Laser Európa Kupa versenyét. Laser Standard, Radial és 4.7-es hajóosztályokban. Kilenc magyar versenyző képviselte hazánkat a versenyen, a BYC-ből: Vadnai Benjamin, Takács Levente, Huszka Mátyás, Jung Ádám, Korchmáros Kristóf és Földesi Gergő. A folytatásban Csomesz beszámolóit olvashatjátok a versenyről…

Első rész:

hírek a csapatról

nem nagyon tudunk netezni ezért egy kicsit ritkábban fogok jelentkezni.

 

Az utazásunk a terveknek megfelelően zajlott és 31-én 13 órakor  megérkeztünk Hyeresbe. Szállás foglalás lepakolás, és az utazás kipihenése után másnap már edzettünk egyett. Csütörtökön reggel a regisztráció (itt egy kicsit kiakasztottuk a rendezőket) rendben lezajlott.

Az edzésen 18-21 csomós nyugati szél fújt. A versenyre egy kicsit gyengébbet jósolnak nyugat délnyugati irányból.

Első nap. Standard és a 4.7 van egy pályán a radialosok pedig egy másikon. Standard 1 csoport, 4.7 2 csoport, radial 4 csoportra van osztva.

Ezen a napon 12-15 csomós nyugati szél fújt végig a futamok alatt.

Gergő első nap a középmezőnyben vitorlázott (62,71). látszott a rajtjain, hogy a bíztonságra törekszik. Egy kicsit agresszívebb vitorlázással jobbak lesznek az eredmények.  A második napon egy nagyon gyenge első futam után végre kijött a lépés és a második futamban nagyon jó helyen végzett (80, 25)

4.7 osztályban Benji és Matyi is nagyon jól kezdte a versenyt. Kölündözö elképzeléssel és taktikával oldották meg a futamokat, szinte azonos eredménnyel. (Benji 13,13) (Matyi 25,9)

Levi az első szakaszokban még tartja a lépést a mezőnnyel, de sajnos ettől kezdve mindig visszaesik. (50, 61)

Radialosaink a mezőny harmadik harmadában foglalnak helyet, és ott küzdenek a mezőny többi tagjával. Az első nap után 270 hajóból 228 Ádám, 251 Kristóf.

A második napon egy kicsit gyengűlt a szél 8-12 csómó között változott, és folyamatosan fordult balra 175 fokon kezdett és 150 lett a vége.

4.7 osztály remekül alkalmazkodott a körülményekhez. Első futam Matyi bal oldalról 5,Benji jobb oldalról 11. A vége Benji 4, Matyi 5. Levi 33.

Benji a második futamban is meg tudta csinálni azt amit az elsőben, jobbról 8. helyen ért fel. Bőszelekben még javított a helyzésén 6.  Matyinak most nem jött a szeretett bal oldal. Túlhúzta és 25 helyen ért csak fel. Ezen az oldalon próbálkozott Levi is és ő is hasonló sorsra jutoott mint a Matyi.

Reményeink szerint a radialosaink is javítottak ma a helyzésükön csak ezt még nem sikerült kiírni a rendezőknek.

eredmények:

Benji: 13,13,4,6  (13)

Matyi: 24,9,5,31  (23)

Levi: 50,61,33,56 (115)

Gergő: 62,71,80,25 (60)

Ádám: 58,54

Kristóf: 62,61

 

Második beszámoló:

 

Április 04. vasárnap. 13-15 csomós északi szélben vitorláztunk ki a pályára. A kellemes érzést komolyan gátolta a szakadó eső.

Erősödést várt a rendezőség ezért kevés „szerencsétlenkedést” követően gyorsan rajtoltatta az első futamot. A folyamatosan erősödő szélben nem a mi csapatunk volt az erő nyerő. Sajnos ilyen körülmények között még nem vagyunk annyira versenyképesek a mezőny elejével mint kisebb szélben.

Gergő nem remekelt a mai napon 66, 70 helyeket ment a sok kiállóval tarkított mezőnyben. Ezzel a 69. helyen áll a 99 fős mezőnyben.

Benji és Matyi nem tudta megismételni előző napi remek szereplését. Ezen körülmények között a mezőny első harmadának a végén vitorláztak. A futam végére 20-24 csomó közé erősödő szélben biztosan uralták a hajójukat, és a 26,28.helyen értek célba. Ezzel Benji feljött a remek 12.helyre, míg Matyi visszacsúszott a 32-re.

Levi is sikeresen megküzdött az elemekkel. Komolyabb probléma nélkül vitorlázta végig a futamot. Sok kieső mellett a 48.helyen futott be. Ez a 112 helyre elég összetettben. 4.7-ben az erősödő szél miatt csak egy futamot tartott a rendezőség.

Radialban Ádám (31) az első, míg Kristóf (15) a második futamban remekelt. Az első szakaszban elfoglalt helyezésüket meg tudták tartani így születhetett meg a remek futam eredmény. Sajnos ezt mindketten csak egy futamban tudták megtenni. Bíztató az a tendencia ahogy a verseny alatt egyre jobban beilleszkednek a nemzetközi mezőnybe.

Bízunk az utolsó napi jó folytatásban, amikor is remélem jó eredménsekről számolhatok be…

 

Harmadik rész…

 

Húsvét Hétfő.

A mai napon befejeződött a verseny. A nem túl barátságos körülmények miatt halasztással kezdett a társaság. mikor a rendezőség úgy látta, hogy nem erősödik tovább a szél nekivágtunk a távnak.Kifelé 13-16 csomós északi szél fújt. Ez természetesen a várakozásnak megfelelően folyamatosan erősödött. Standardban és radialban be tudták felyezni a futamot, míg a 4.7-ben rövíditettek mikor 26-30 csomóra erősödött a szél.

Nem csak a szél erejével volt gond, hanem az iránya is folyamatosan változott. A 4.7 rajt előtt két percel az addig remek lee rajt helyett a jobbra lengő (30 fok) szél átrendezet a mezőnyt.  A mieink ezt jól reagálták le és inkább a rajvonal luuv oldalán helyzkedtek. Innen Matyinak jött ki a legjobban a lépés. 6.helyen ért fel az első bójához. Levi 15, Benji 20. 30 csomós szélben mentek egy hátszelet ami megosztotta a mezőnyt. a végén Matyi 9., Levi 17., Benji pedig a befutó előtti borulással 22.

Gergő nehezebben boldogult a széllel. Sokat borult így nem sokat tudott javítani az összetett helyezésén.

Radialban Ádám megtáltosodott a nagy  szélben és egy 15 hellyel vétette észre magát. Kristóf egy svájci fiúval gabalyodott össze, ami meg is határozta az egész futamát.

 

Összetett eredmények:

4.7 (139 induló)

Benji       14

Matyi       26

Levi         93

radial ( 280 induló)

Ádám     206

Kristóf    211

standard (99 induló)

Gergő      69

 

Csomesz

Végeredmény.

 

Képek.