fbpx

Laser Pico flottabajnokság 2014

Pico FB 2014

Augusztus 1-3. között került megrendezésre Alsóörsön az első magyar amatőr Pico flottabajnokság. A verseny a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület kezdeményezésére indult, hogy a táboros gyerekek is belekóstolhassanak a versenyvitorlázásba.

A versenyen 5 klub: a Körte SE, VGYE, TVSK, Piarista Vitorlás Sportklub valamint a BYC, összesen 26 hajóval képviselte magát.
A BYC-es sárga csapat 2 hajóval indult útnak péntek délután, a hajókba idei táboros gyerkőcöket válogattunk ki. A sárga vitorlás egységünket Szmodics Benjamin és Kollarics Gábor, a sárga hajótestes csapatot pedig Tóth Tamás és Meretei Ákos erősítette. Az első este hajó összeszereléssel, nevezéssel, valamint a szervezők jóvoltából egy rövid szabályismereti előadással telt.

Az első versenynap halasztással és nagy meleggel indult, ami remek alkalom volt, hogy a gyerekek csocsóban, strandröplabdában, strandfociban vagy éppen vízilabdában mérjék össze tudásukat. Délutánra jött egy gyenge nyugati fuvallat, amiben a versenyrendezőség 3 futamot tartott meg. A folyamatosan leálló szél és a hőség nagyon megterhelte a gyerekeket, akik közül sokan, ennyi időt egy huzamban még nem is töltöttek vízen. A mi két egységünk nagy reményekkel állt rajthoz, azonban hamar rá kellett jönniük, hogy itt sok hajóban olyanok ülnek, akik már évek óta vitorláznak, sőt volt olyan klub is, akik egy hetes felkészítő tábort tartottak az induló egységeknek. Ettől függetlenül jó volt látni rajtuk, hogy futamról futamra egyre jobban jönnek bele. Az esti gulyás parti már hangos volt a rengeteg élménybeszámolótól: korai, vagy éppen túl késői rajtolásokról, kit hogyan fütyültek meg, ütközésekről, vagy éppen egy-egy túl sokáig tartó kreuz bójavételről.

Másnap reggel 9-kor már vízen volt minden hajó, a friss keleti szélben. Jó volt látni fiainkon, hogy az előző napi fejlődő tendencia nem hagyott alább, sőt, egy-egy jól elkapott rajt után és a jól betartott edzői utasításoknak köszönhetően még a mezőny legelejébe is oda értek. A leálló szélben három pörgős futamot sikerült megrendezni, ami ismét rettentően kimerítette az ifjakat, szerencsére mire partra értünk a versenyrendezőség frissen elkészült lecsóval várt mindenkit.
Legeredményesebb egységünk Beni és Gábor lett, akik a 16. helyen végeztek a 26 fős mezőnyből, külön kiemelendő, hogy még a rendezőség is megjegyezte, hogy ők voltak a legtöbbet fejlődő egység. Tomi és Ákos a 24. helyet szerezték meg, ami az első napi több időn túli futamaikhoz képest, szintén dicséretes eredmény.
A versenyről rengeteg tapasztalattal tértünk haza, ami nem csak a gyerekekre igaz, hanem a táborainkat is új ötletekkel tudjuk még eredményesebbé tenni.

Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, reméljük a jövőben még több ilyen versenyre kerül sor, de jobban oda figyelve a szabályok betartására. Sajnos nem mindenki tartotta be, a kiírásban szereplő kritériumot, mely szerint a versenyen csak olyan egység indulhatott, aki a Magyar Vitorlás Szövetség rendszerében jegyzett kishajós versenyen 2014. július 31. előtt még soha nem indult.

Köszönjük a színvonalas versenyt a rendezőségnek, akik ha nem is voltak gyakorlott versenyrendezők, de annál inkább lelkesek.

Külön köszönet érdemli Bigit, aki egész hétvégén segítette a csapat munkáját, mind szakmailag, mind technikailag.

Vigh Réka
táboros oktató