fbpx

Laseres sikerek Alsóőrsön – Csomesz és Vitya beszámolója

Az idei szezon 4. ranglista versenye zajlott az elmúlt hétvégén, Alsóőrsön. Most volt az első alakalom, hogy mindhárom versenynapon sikerült futamot-futamokat rendezni.

Az első napon a délutáni DNY-i szélben két remek futamot tudott le a mezőny, amiben kiemelkedően szerepeltek fiataljaink.

A BYC-es standardos csapat 4 főből állt, míg a Radialosok 9 egységgel képviseltették magukat.

A második napon egy futam északi szélben kettő pedig gyengébb változatosabb keleties szélben zajlott. A harmadik napra maradt egy gyenge szeles futam sok izgalommal és roppant gyenge széllel.

Standardes csapatunk nem a hosszú felkészülések híve, ennek ellenére nagyon jó teljesítményt nyújtva foglalták el a dobogó második és harmadik fokát.

Varga Dana remekül használta ki azt a rutint, amit aktív versenyzői éveiben megszerzett. Kiemelkedő eredmény a második hely.

Zink Leon betegségéből felépülőben kicsit visszafogottabb teljesítményt nyújtva meg tudta szerezni a harmadik helyet.

Vőneky Ákos az ide első laseres versenyén pontazonossággal maradt csak le a dobogóról.

És a kakukk tojás a csapatban Jámbor Ati, aki régi versenyzőnk, de az utóbbi években a motoros kormányát tekergette edzőként. Erre a versenyre visszaülve érezhette, hogy motorosból mennyivel egyszerűbb a vitorlázás.

Radial osztályban a kiemelkedő VB szereplés után, természetesen itthon is jó eredményekben reménykedtünk. Ennek szellemében az első nap után a dobogós helyeket, a BYC-es fiatalok uralták.

A második nap gyengébb szeles futamai már több izgalommal szolgáltak, ami után még egy kis túlórát is teljesített a csapat egy része Alsóőrsön. A harmadik napi gyenge szélben, sajnos több versenyzőnk is értékes pozíciókat vesztett. Ezzel együtt is remekül teljesített a csapat.

Meggyőző teljesítménnyel az összetett dobogó legmagasabb fokára állhatott fel Nagy Bendegúz, míg a második fokára Sigmond Soma. Így Bende nyerte az U19-es kategóriát és a Soma pedig az U17-es kategóriát. Nagy dolog, hogy ezekben a változó körülményekben is folyamatosan a mezőny elejében tudtak vitorlázni és a második napi kis közjáték sem billentette ki őket a megszokott nyugalmukból.

Szokody Olivér az első napi remek teljesítményét a gyengébb szelekben nem tudta megismételni, korai rajt miatti büntetése sem segített ezen a helyzeten. Az 5. helyen végzett, ami U19-ben a második helyre volt elegendő.

Sellei Bence top hatos helyezése is az utolsó futamon csúszott ki a kezéből.

Fehérvári Levi volt a nagy nyertese a harmadik napnak. Remek futamot vitorlázott és a 3. helyen futott be. Egész verseny alatt folyamatosan javultak az eredményei, a 12. helyen fejezte be a versenyt.

Kertész Lóri az első napon remekül teljesített. Sajnos, a többi futamban már ne tudta megismételni ezeket az eredményeket. Gyenge szeles teljesítményén kell még dolgoznunk az elkövetkező időszakban.

Kis-Kapin Karina nem igazán érezte ezt a versenyt. Több alkalommal is a mezőny élmezőnyéből  csúszott vissza. Ennek ellenére a lányok versenyét magabiztosan nyerte!

Szűts Peti két remek futamában is korai rajtos volt, így nem is volt esélye a jó eredmény elérésére.

Kiss Kata, egy Balaton átúszással kezdte a versenyt. A következő napok teljesítményére rányomta a bélyegét az itt felhalmozott fizikai fáradtság.

Remekül teljesített a csapat a vízen és a parton egyaránt. Nem sikerült kizökkenteni őket a számukra megszokott mederből.

Gratulálok az EGÉSZ CSAPATNAK, mert együtt rengeteget dolgoztak ezekért a sikerekért!

Csomesz

Szombattól hétfőig tartott a bajnokság előtti utolsó ranglista verseny Alsóőrsön. A versenyen 10 Laser 4.7 versenyző képviselte klubunkat. 3 nap alatt összesen 6 futamot rendeztek, az első nap 2-őt, a másodikon 3-at, a harmadik napon pedig 1-et.

A csapat erőteljesen kezdett hiszen nap végén Olivér 1., Dávid 3., Rózi 4., Vincent pedig az 5. helyről várta a további futamokat. A rendezőség előzetes terve a napra egy korai lezárás volt, mivel délután 5 órakor Csopakon volt Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó privát fogadása. Ezt azonban a kiváló 8-12 csomós délnyugati szélben nem tudtuk bevállalni a hétvégi gyenge szeles előrejelzés fejében.

A második napot Vincent, Olivér és Barni egy fekete zászlós rajttal kezdte így elég nagy hátrányt kellett ledolgozniuk. A többieknek sem ez az a futam, amire büszkén fognak emlékezni. Ezt azonban nap végére sikerült korrigálni, így Dávid az 1., Rózi a 2. Olivér az 5. Vincent a 6. helyen zárta a napot az összesítés szerint. Zóri az első napi nem túl fényes teljesítményét követően összeszedte magát és az 5. futamban a 8. helyen futott be! Sajnos, egy túlbuzgó tihanyi versenyző óvásának eredményeképpen, Zórit kióvták ebből a futamból.

Az utolsó napon reggel az elálló keleti szélben vízi halasztással kezdődtünk. Végül kora délutánra felépült egy gyenge dél-délnyugati szél. A futamot nem éppen a legjobban kezdte a csapat, de a második krajc végére Rózi átvette a vezetést, Dávid a 3. helyen, Vincent az 5. helyen, Zóri pedig a 8. helyen fordult a bőszeles szakaszokra. A szél erényének és a Radiálos mezőny végének közreműködésével a mezőny első 10 hajója 1 percen belül vette az utolsó jelet 1. helyen Dávid, 2. helyen Rózi, 3. helyen Vincent, 4. helyen Zóri, 10. helyen Olivér. A nem éppen rövid befutó szakaszban azonban a sorrend a feje tetejére állt és a 8. helyről kiváló fordulókkal megérkezett Cserveni Dániel a 2. helyre. A futamban a végső sorrendben Dávid az első, Rózi a harmadik, Vincent a negyedik, Zóri az ötödik míg Olivér a hetedik helyet tudta megszerezni.

Ez a verseny egy igen változatos és izgalmas küzdelemnek bizonyult bő 1 hónappal a magyar bajnokság előtt. Megvannak azok a dolgok, amiken javítanunk kell és azok is amikben erősek vagyunk. Ezek tudatában vágunk neki az utolsó nagyobb felkészülési időszaknak, mely során a gyerekek a nagyhajós bajnokságokon is összemérhetik majd tudásukat a felnőtt vitorlázókkal.

Kiemelkedő eredmények:

Lackó Dávid                  –           Összetett 1. hely, U18 1. hely

Vida Róza                      –           Összetett 2. hely, U18 2. hely, Női 1. hely

Demjén Olivér              –           Összetett 4. hely, U18 4. hely

Szokody Vincent           –           Összetett 6. hely, U16 2. hely

Zombor Zóra                 –           U16 Női 2. hely

Bodnár Hanna               –           U16 Női 3. hely

Gratulálunk mindenkinek az elért eredményekhez!

Vitya

EREDMÉNYEK