fbpx

Lasereseink a THE Olympic Week-en jártak – Csomesz és Vitya beszámolója

Csomesz beszámolója:

Beköszöntött az igazi kánikula és vele a szélcsend is erre a három napos versenyre, kilátástalan helyzetbe hozva a rendezőséget.

Szeretjük a THE versenyeit, mert nagyon jó hangulatú napokat tölthetünk náluk. Ebben az évben nem költöztünk át, inkább a vontázás mellett döntöttünk. (Az EB-on már megszoktuk!)

Jó döntésnek bizonyult. Laser std. osztályban 2, míg radial osztályban 1 futamot sikerül vitorlázni a gyerekeknek.

A nagy visszatérő Varga Dana bizonyította, hogy több év kihagyás sem lehet akadály. Rögtön az első nem túl erős szeles futamban diadalmaskodott a 7 indulót számláló mezőnyben. Leon a 4. helyen futott be.

A következő futamra estig kellett várni. Ekkor a nem túl kifújt szélben, minden osztály teljesített egy futamot.

Dana itt a második helyen zárt, míg Leon a 3. helyen ért célba.

Radialosaink is kitettek magukért. A forgolódó és változatos erővel fújó szélben az első 10 helyezett között hat BYC-es versenyző volt található.

Sigmond Soma magabiztosan nyerte a futamot. Sellei Bence végzett a harmadik helyen. Kisebb meglepetésre Fehérvári Levente az első szakaszban megszerzett 5. pozícióját megtartva lett 5.

Nagy Bende a rajtnál kapott büntetés után a 6. helyezésig küzdötte fel magát. Kertész Lóri 9., míg Szűts Peti a 10. helyezést produkálta.

Szokody Olivér, Kis-Kapin Karina, Kertész Ágó, Kiss Kata számára, ez a futam nem volt a legsikeresebb.

Ekkor még reménykedtünk, hogy ezzel még nincs vége a versenynek.

Utolsó napon délután is levontáztunk Tihanyba, de futamot már nem sikerült tartani. Így maradt az előző napon elért eredmény.

A verseny vége után remek 20-23 csomós szélben vitorláztunk hazáig.  Volt lehetőségünk ebben a szélben összeállni és több rövid futamot is együtt vitorlázni Érdi Márival.

Eredményeink:

ILCA 7:

2.Varga Dániel

3.Zink Leon

ILCA 6:

1.Sigmond Soma

ILCA 6 női:

1. Kis- Kapin Karina

ILCA 6 felnőtt:

1. Sellei Bence

ILCA 6 U17:

1.Sigmond Soma

3.Kertész Lóránd

Köszönet a csapatnak, a kitartásért és a remek eredményekért. Jól kezelték az egész napos várakozást és a késő délutáni futamra is fittek maradtak fejben..

Vitya beszámolója:

Szerdától, péntekig tartott a Tihanyi Hajós Egylet által, az olimpiai osztályok számára kiírt ranglistaverseny, amin a BYC-es Laser 4.7-es csapat 9 fővel képviseltette magát. A három napra tervezett verseny előtt reménykedtünk, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és végre lesz egy verseny, amin a szél is fog fújni. Sajnos ez nem így lett.

Szerdán az első napon a rendezőség későn jelezte felénk, hogy halasztással kezdünk és tekintettel a nagy BYC-es csapatra és a hosszú vitorlázásra a pályára, vízre szálltunk és egészen a THE elé vitorláztunk a reggeli 5-6 csomós keleti szélben. Ott azonban csak egy edzőfutam és egy kis fürdés várta a versenyzőket a rajthajó helyén. Szűk 1 óra várakozás után visszatért a partra a csapat és ott is maradt nap végéig.

Csütörtök reggel az idő még reménytelenebbnek tűnt, ennek ellenére a déli órákban a kétszemélyes hajók és a Laser Standard osztály vízre szállt és 1 rövidített futamot teljesített. Délután 5 óra előtt a csapat már a vacsorát tervezgette és le is szerelt, mikor jött a telefon, hogy itt a várva várt déli szél és megyünk versenyezni! Rekord idő alatti szerelést és öltözést követően kivontáztunk és terv szerint el is indult az első – és mint később kiderült utolsó – futam a csapat számára. A motorosnál megbeszéltük a stratégiát, ami pofon egyszerűre sikerült: lee rajt kopp bal, mert ott van még szél. Rózi és Dávid a megbeszéltek első felét tökéletesen végrehajtotta és le is keresztezte a mezőnyt. A második felét azonban már nem sikerült, ilyen jól megoldani és a jobb oldalra szorultak ki, ami miatt csak a mezőny közepében végeztek. Eszti, egy gyengébb első szakaszt követően jó sebességgel feljött a középmezőnybe egy remek hátszélnek köszönhetőn. Kinga, egy bátortalan rajtot követően összeszedte magát és jó hajóvezetéssel a 8. helyet szerzete meg. Vincent, Anna és Hanni végig a mezőny elejében vitorláztak egymás mellett, néha egymás ellen. A befutóban Vincent a 3. Anna a 4. Hanni pedig az 5. helyen futott be. Zórit és Barnit is megtréfálta a szél és a késői futam, ők is a mezőny közepébe szorultak, azonban Barninak a utolsó bója előtt még ki kellett kerülnie az utánunk rajtoló Standard-es csapatot, így körülbelül 10 helyezést bukott.

A harmadik és egyben utolsó napon egy erősebb hidegfrontot vártunk egész nap, ami sajnos csak a verseny lefújása után érkezett meg, 1 óra vízi halasztást követően. Ezt a tökéletes alkalmat kihasználva hazafelé az örömvitorlázás került előtérbe. Összességében jól szerepeltünk, levontuk a tanulságokat amiket le lehetett és a most következő hosszabb edzés- és pihenőidőszakot követően, újult erővel várjuk a folytatást, az augusztus első hétvégi Alsóörsön.

Kiemelkedő eredmények:

Szokody Vincent:

Abszolút és U16 3. hely

Gerendy Anna:

Abszolút 4. hely, női 2. hely

Bodnár Hanna:

Abszolút 5. hely, női 3. hely

Király Kinga:

Abszolút 8. hely, női 6. hely

Gratulálunk a versenyzőinknek!