fbpx

Leon kieli kalandjai

11 napot töltöttem el Kielben, a német vitorlázás központjában. Ez alatt részt vettem a Kieler Woche Open Radiál versenyén és az ILCA  felnőtt férfi laser radiál világbajnokságán az Andreas Geritzer által vezetett 5 fős osztrák csapattal együtt.

Az Open Radiál versenyen hullámzott a teljesítményem: voltak futamaim, ahol nagyon jól mentem a 200 fős 3 csoportra osztott mezőnyben, és sajnos olyan futamok is akadtak, ahol nagyon rosszul teljesítettem. Az időjárás meglehetősen hideg volt a balatoni nyárhoz képest: 13-20 fok között ingadozott és megbízhatóan fújt 10-15-20 csomó, de időnként a befújások elérték a 30-40 csomót is. Általában 5-7 órát töltöttünk a vízen, sokszor egy óra kellett, hogy kijussunk a pályára, amit nagyon messze raktak ki a parttól, nem beszélve arról, hogy megtalálni is nehéz volt a pályákat a 2000 vitorlázóval együtt, aki részt vett a Kieler Wochén. Ahogy egyre messzebb mentünk a parttól, egyre nagyobbak lettek a hullámok, és sokkal jobban meg lehetett siklatni a hajót. Az Open Radiál versenyen fiúk és lányok együtt vitorláztunk, de nagyrészt ifjúsági versenyzőkből állt a mezőny. A Kieler Woche élményhez az is hozzátartozott, hogy az olimpiai kikötő melletti hatalmas kempingben laktunk egy telepített lakókocsiban, 400 másik versenyzővel és családtagjaikkal együtt.

Az Open Radiál után pihenő nélkül folytattuk a radiál felnőtt VB-vel, ahol még több szél volt: az alapszél felment 28 csomóra is, 35 csomós pöffökkel és hatalmas hullámokkal. Természetesen, a mezőny is sokkal erősebb volt. A mezőny eleje az idősebb profi radiálosokból és néhány nagyon tapasztalt ifjúsági vitorlázóból állt. A kvalifikációs futamok után az ezüstcsoportba kerültem, gyengébben vitorláztam, mint az előző versenyen, de nem a helyezésről szólt számunkra a verseny, hanem a tapasztalatszerzésről, hiszen az augusztusi ifjúsági radiál VB-t is Kielben rendezik majd. A legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy bár jó az erőnlétem, de javítanom kell a hosszútávú, kitartó erőkifejtési képességemen és verseny végéig bírnom kell motivációval.

Szeretek mindig hazatérni Németországba, hiszen ott születtem. Bár félig német vagyok, de az észak-németek túlságos kedvessége még engem is megijesztett. Ez a 2 verseny mindenképpen hasznos előkészület volt az ifjúsági radiál VB-re, ami az év egyik fő versenye lesz számomra.

Köszönöm az edzőmnek, Csomesznek a felkészítést és a buzdítást valamint a BYC-nek a támogatást.

Gratulálunk Leonnak!