fbpx

Miért ne próbálkozz Standardes súllyal Radiálban egy EB kedvéért

Zink Leon beszámolója a szombaton befejeződött athéni ifjúsági radiál európai bajnokságról.

Amikor június 25-én kedden megérkeztünk Kalamaki Athénba, úgy tűnt, hogy jó szelünk lesz. Vasárnapig csodálatos 20-28 csomós szélben edzettünk egy fél nap pihenővel. Még a vasárnapi próbafutamhoz is fantasztikusak voltak a körülmények. Csak akkor kezdett gyanús lenni a dolog, hogy itt a nagy széllel gondok lehetnek, amikor a többiek nem jöttek ki a próbafutamra és a rendezőség nem bírta lehorgonyozni a motorosát. Másnap örömmel konstatáltuk, hogy még mindig kitart a 25-28 csomó, ami nekünk nagyobb súlyúaknak kedvezett. Örömünk hamar elszállt, mivel egész nap a parton halasztottak várva a szél csillapodását, mert a rendezők szerint ebben a szélerőben veszélyes lett volna versenyt rendezni. Csak később értettük meg miről beszéltek: sok helybéli és külföldi – amúgy 4.7-es versenyző a kis szélben bízva felült radiálba erre az EB-re, ezért is volt olyan sok U17-es az indulók között.

Kedden vízre mentünk egy relatív jó északiban délelőtt, de a rendezőség bénázásai miatt csak a sárga lány és fiú csoportok tudtak elrajtolni – a többiek, köztük én is a zöld csoportban várhattunk a délutáni termikus szélre. Aznap 10 órát töltöttünk vízen és én 5 órát vártam az első futamomra.  Ekkor még nem adtuk fel a reményt, mert hiszen az edzőnk Andreas Geritzer, Athén ezüst érmes laseres olimpikonja – akinek a beceneve Kisszeles Király volt. Bíztunk benne, hogy a segítségével megbirkózunk az athéni sea breeze-zel, ami estére erősödik be igazán, de addig elég sokat forgolódik. A harmadik versenynap végén, szerdán este meg lett a kötelező 4 kvalifikációs futamunk, és bánatomra a 4 futam eredménye csak a bronz csoportra volt elég. A bronz csoport, amúgy igazán elit hely, a legvidámabb barakk lett: a Laser Európa Kupák radiál élmezőnye, osztrák edzőtársaim és a magyarok nagy része is ide került. Sajnos, az YKA-s radiálos társaim az utolsó két nap már nem indultak a futamokon, mivel a verseny kijelölt parkolójában feltörték a buszukat.

Szombatig 2-2 futamot tudtak naponta rendezni számunkra, amelyek során változó sikerrel birkóztam meg a 35-40 fokos hőséggel, napszúrással, a forgolódó széllel, a nálam sokkal könnyebb versenytársakkal és a saját frusztrációmmal.

Az eredményt itt láthatjátok:

http://europeanlaser2019.com/wp-content/uploads/2019/07/ResultsBoysEuropean-Boy-1.pdf

Radiál vitorlázásom még nem ért véget, hiszen Karinával pénteken indulunk a gdyniai Youth Worlds-re, ahol radiálban képviseljük Magyarországot.

Köszönöm szépen a klubnak a támogatását és edzőmnek, Csomesznek pedig a felkészítést!


Mi pedig gratulálunk Leonnak!

További sikeres versenyzést!