fbpx

Münch István csapata az Elliott Bajnok

EliottMünch István csapata az ISA PUR lett 2010-ben az Elliott 770 osztály magyar bajnoka. Az ezüstérmes Fazekas László lett a Bernáttal, a bronz pedig a Halom Borbála kormányozta Pegazusnak jutott.

 

Szombaton reggel párás, ködös idő és szélcsend fogadta a csapatokat. Így ismét parti halasztással folytatódott az OB. 10 óra után azonban biztatóan lengedezni kezdett a keleti szél, ezért az egységek a vízre indultak. Az eleinte 5-6 csomós keleti szél délutánra már 7-8 csomóra frissült.

Az ötödik futamot a Bernát nyerte az ISA PUR és a Pegazus előtt. Bathó Péter kormányzásával a „Bathó családi hajó”, a Sámán is megtáltosodott, és negyedik helyen szerezte meg Szillassyék Lurkó hajója előtt.

A bajnokság első napján remekül szereplő és négy futam után az élen álló Aster Szentirmai Gyula kormányzásával, nem igazán tudott a gyenge széllel mit kezdeni, mert jócskán a középmezőnybe csúszott vissza. A hatodik futamban Münch István csapata szerezte meg az elsőséget, Fazekas Lászlóék előtt. Halom Borbáláék ismét egy harmadik helyet vitorláztak. A negyedik és ötödik helyen csere történt, hiszen most a Lurkó futott be a Sámán előtt.

A hetedik futamról elmondhatjuk, hogy a bajnokság talán legeseménydúsabb és legizgalmasabb futama lett. Már a P lobogó levonásakor lehetett látni, hogy nagy a sürgés forgás a vonalon. A rajtlövés pillanatában pedig a mezőny több mint fele kint volt és a nagy tumultusban nem is tudták azonosítani a rendezők a korai rajtos hajókat, így általános visszahívás következett. A megismételt rajteljárás végén azonban mégsem sikerült mindenkinek leejteni a vonal alá, így az Astert, több mint fél hajóhosszal kilógott és mivel nem javított, így OCS-t, kapott, amellyel végképp lemondhatott a dobogóról.

A befutónál Halom Borbáláék megszerezték első futamgyőzelmüket, másodikként Münch Istvánék értek célba. A harmadik és negyedik helyen nagyon szoros volt a befutó, végül Fazekas Lászlóék pár centiméterrel ugyan, de előbb haladtak át a célvonalon, mint Bathóék.

A nyolcadik futamban a Lurkó örülhetett a futamelsőségnek, Fazekasék a második, Münchék a harmadik helyen értek célba. A kilencedik futamot szép és taktikus vitorlázással Münch István és csapata nyerte, megszerezve ezzel a bajnoki címet. Fazekas Lászlóék másodikként értek célba, amely számukra az ezüstérmet jelentette, Halom Borbáláék a negyedik helyen zárták az utolsó futamot, azonban az összetettben a bronzérmet szerezték meg.

A kilencedik futamban harmadik lett Szilassyék csapata a Lurkó, akik végül a negyedik helyen zárták a bajnokságot, ötödik lett Szentirmai Gyula csapata az Aster, a hatodik helyet pedig Bathóék szerezték meg .

Összességében elmondhatjuk, hogy a szerencsés időjárási viszonyoknak köszönhetően szép kilenc futamos bajnokságot vitorlázott az osztály. A rendező klub a KMPVSE csütörtökön a Katica Pékség lángos partijára invitálta a versenyzőket, pénteken este pedig a bajnokság hivatalos vacsorája zajlott. A szombati az ünnepélyes eredményhirdetésen pedig pogácsa partival zárult az OB kulináris része. Az első három helyezett kupát és érmet, míg a 4.,5.,6. helyezett érmet kapott.

A Tóth László emlékfutam kupáját az Aster vihette haza.

 

Végeredmény

Forrás: Kenese Marina Port