fbpx

MVM ILCA Flottabajnokság 2023 – Giba beszámolója

Népes ILCA 4-es csapattal (12 hajó) vettünk részt az MVM ILCA Flotta Bajnokságon, amely verseny rangját megadta a hajóosztály 3 kategóriájában induló rekord szánú nevező (ILCA 7: 14; ILCA 6: 24; ILCA 4: 39 induló), és az a tény, hogy ez a verseny volt az ILCA osztály számára a 2023. év 2. ranglista versenye. Az előrejelzés még az elmúlt anticiklonos időszak utolsó napjait ígérte, így ennek megfelelően pénteken és szombaton a verseny rendezőnek sok jóindulatra volt szüksége, hogy az ILCA osztály szövetség ajánlatának megfelelően az 5 csomós átlagot tartani tudja a futamok alatt. Vasárnap az utolsó verseny napon viszont 10-14 csomós északkeleti szélben sikerült négy fair futamot rendezni Héjj Ádám verseny vezetőnek.

Az első versenynapon a Tihanyi-félsziget takarásában fújó széllel a 210 fokos pályatengelyre nagyon nehéz korrekt pályát tűzni, mivel a versenyzőknek dönteni kell, bízzon a bal oldalon a csőből bejövő frissülésekben, vagy a jobb oldali lay-lineon a félsziget alól felpörgő jobb oldali frissülésekben. Volt is sok elégedetlenség és pozíció váltás a megrendezett egy futamban, amit az évek és az optimistes rutinnak köszönhetően Lackó Sára nyert meg. Próbálkozott még a rendezőség további futam indításával, de a frissülés Murphy törvényének megfelelően, csak a partra érkezés, majd a halasztás visszavonása után 16:30-kor érkezett meg.

A második versenynapon szintén halasztással, csak 11 órakor indultunk vízre, amikor a szél szokatlan délkeleti irányból (140 fokról) fújt, az iránya következetesen ebből a tengelyből oda-vissza 10-15 fokokat lengett, de az ereje ismét csak jó indulattal volt 5 csomó feletti. Ebben a szél tartományban sok türelemre volt (lett volna!) szükség a versenyzők részéről, mert a szél frissülések inkább szemből érkeztek, amihez nem a szélső helyzetek keresése volt a siker feltétele.

A harmadik versenynapra a rendező egy órával korábbi rajtot rendelt el, ami nagyon jó döntés volt, így a friss, zivatar felhőktől is izgalmas időben négy korrekt futamot teljesítettek a versenyzők. Az északkeleti-keleti (60 fok) szélben a part felett húzódó zivatar felhők még karakteresebbé tették ennek a szél iránynak a rutinból adódó stratégiáját, és a pálya bal oldalának a preferálását, de ezen a napon is vissza lehetett érni a pálya jobb oldaláról, ha jó rajttal és sebességgel tartani tudtad magad a mezőny első harmadában. A keleti szél iránnyal és a friss széllel nagyobb jelentőség jutott a hullám vételnek és a hajóvezetésnek, amiben láthatóan van még lehetőség a fejlődére a csapatunknak. Kristóf nyerte a nap 1. futamát, ahol a cirkáló szakaszokban kimagaslott a hajóvezetése, de a hátszeles technikában és a taktikai fegyelem terén sokat javíthat még teljesítményén.

Versenyzőink teljesítménye: Nagyon tanulságos verseny volt ez a flottabajnokság a Világbajnokságra készülő csapatunk részére, akik többségében hozták a hazai mezőnyben a tőlük várt eredményeket, de részükre még fontosabb a tanulságok levonása ahhoz, hogy a júliusi világbajnokságon is jól szerepeljenek!

Lackó Sára összetett 2., 1. lány helyezése (1, 3, 4, 6, 3, 4,) és egyenletes teljesítménye kiváló eredmény, amit Sára nemzetközi rutinjának, és példamutató küzdő képességének köszönhet. Továbblépéséhez javítani elsősorban a hátszeles hajóvezetésen és a taktikán szükséges!

Pintér Kristóf 4. helyezése (8, 5, 1, 5, 8, 5) és hullámzó futam eredményei bizonyítják, hogy képes kiváló eredmény elérésére, amihez elsősorban fegyelmezett taktikai megoldások és a hátszeles hajókezelés javítása szükséges.

Zombor Zóra 5., 2. lány helyezése (6, UFD, 6, 8, 2, 3) Jó futam és sebesség átlaggal végzett az élmezőnyben, hátszeles hajókezelése és hullámvétele kiemelkedő, a rajt előtti vonal tartás fejlesztésére és a magabiztosabb versenyzési stílus megszilárdítására van szükség a jövőben.

Nagy Patrik 7., 1. U16 helyezése (5, 9, 12, 23, 12, 6) Patrik egyenletes és gyors fejlődést mutat a teljesítményében, jó széltaktikai érzékkel versenyez a hazai mezőnyben. Javítani elsősorban erős szeles teljesítményén szükséges, amit a még több erős széltartományban végzett edzésmunkával érhet el. Ehhez szorgalma megvan, csak az erős szélre várunk!

Kókai Vilmos 9., 2. U16 helyezését (15, 10, 7, 10, 19, 12) közepes teljesítménnyel érte el, most hiányzott Vilmosból a következetes, harapós versenyzési stílus. Így most a gyenge és az erős szeles futamokban is csak a biztonságos taktika volt jellemző versenyzésére.

Csapatunk többi versenyzőjénk célja a hazai versenyeken való eredményes szereplés, így felkészülésük is később, csak a hazai  edzésekkel kezdődött áprilisban. Versenyzésük reálisan a hazai középmezőnyhöz mérhető, jelenleg az év eleji alapozásnál tartanak, és teljesítményük egy lassúbb emelkedéssel a szezon közepére érhet magasabb szinte. Ők a hazai versenyzésre készülnek, illetve újoncként most ismerkednek az ILCA4 hajóosztállyal.

Dénes Vince 19., 7. U16. helyezés (28, 23, 21, 26, 10, 13) Ebben az évben igazolt át a BYC csapatba, teljesítménye a tavalyi szinthez képest sokat fejlődött, de még változó. Elszántságával és szorgalmával stabilan a hazai középmezőnyhöz tartozik.

Gerendy Anna 23., 9. lány helyezés (10, UFD, 14, 15, 24, DNC) Az idei évet betegség miatt csak későn tudta elkezdeni, így teljesítménye is annak megfelelő volt. Anna 2. éve versenyez az ILCA – 4 osztályban, következetesebb munkával képes lenne az eredményes szereplésre.

Székely Dávid 24., 8. U16. helyezés (9, 26, 25, 25, 26, 20) Dávid az 1. futamban tudta hozni azt a hajókezelést, amit jogosan várunk Tőle. Csak az ehhez hasonló figyelem és hajókezelés mellett fog tudni a mezőnynek ebben a sikeresebb felében végezni a jövőben is!

Csomai Bálint 30., 12. U16. helyezés (20, 22, 23, 31, 23, 30) Bálint figyelmét még elvonják a körülötte zajló események így nem a saját hajóvezetésére, a mezőnyben elfoglalt helyzetére koncentrál, hanem a felesleges egyebekre, ami akadályozza eredményesebb szereplését.

Schultz Dominik 31., 16. U16. helyezés (17, 17, 22, 34, 30, 33) A két gyenge szeles futamban tavalyi teljesítményéhez képest felül múlta önmagát. Sajnos az erős szélben hiányzott az erőt megtartó hajóvezetés, így elsősorban ezen a téren kell javítani a jövőben

Szegi – Szevolt Iván 35., 17. U16. helyezés (25, 28, 37, 30, 34, 35) Újonc az ILCA osztályban, így eddigi verseny tapasztalatát csak a gyenge szélben tudta hasznosítani, az erősebb szél tartományban hajókezelése még nagyon sok gyakorlást igényel.

Molnár Boróka 37., 12. lány helyezés (35, 31, 34, 32, 25, 34) Boróka nemcsak az ILCA osztályban, de a vitorlás versenyzésben is újoncnak számít, így részére egyértelműen a tapasztalat szerzés a cél. Eddigi szorgalma révén, hamarosan versenyzővé válhat, és reméljük számolhatunk vele a jövő versenyein!

Gratulálunk a csapatnak az elért eredményekhez, és további sikeres felkészülést kívánunk a Világbajnokságra készülő versenyzőinkek: Sasinak, Zórinak, Kristófnak, Patriknak és  Vilmosnak!

HAJRÁ BYC, HAJRÁ ILCA 4 csapat!