fbpx

Nagy Bendegúz és Demjén Olivér hvari élményei

December 25-én este érkeztünk a verseny helyszínére majd másnap reggel hajószerelés és nevezés után kedvező 8-10 csomós keleties szélben két órát tudtunk edzeni.

Az első versenynap enyhén felhős idő, észak-északnyugati szél fogadott minket, amiben két szuper futamot tudtak rendezni. Olivér jól kezdte a versenyt 2. és 7. futam eredménnyel indított. Bende sajnos egy korai rajttal kezdett de utána egy magabiztos 2. helyet vitorlázott.

A második napon felhős front szerű időjárás volt ami sokszor megnehezítette a mezőny dolgát. Az ILCA 6 és ILCA 7 osztálynak két futamot sikerült rendezni, míg az ILCA 4 második futamát radikális szélváltozás miatt érvénytelenítették. Olivér ezen a napon egy 1. hellyel alapozta meg előnyét.

A harmadik nap erősödő észak- északkeleti kezdetben 15 csomós, majd 22 csomós szélben remek két futamot vitorláztunk. Bendének becsúszott még egy hiba, ami miatt jelentős ponthátrányba került. Olivér kiváló vitorlázással 1. és 3. hellyel folytatta a megmérettetést.

Utolsó nap egy rövid vízi halasztás után kezdtük meg a versenyzést mivel szélsőséges szélirány változások nehezítették meg a rendezők dolgát. Bende bal csapásos lee rajt után lekeresztezte a mezőnyt és a kiszámíthatatlan szélfordulók ellenére magabiztosan megnyerte a futamot. Az ILCA 4 futamában rajt utáni óriási jobbos szélforduló megkavarta pozíciókat, de Olivérnek sikerült a 6. helyre felkúsznia magát, míg a konkurensek kieső futamot vitorláztak. A szélviszonyok sajnos nem tették lehetővé még egy futam megrendezését. Olivér stabilan teljesítve megnyerte a versenyt, ezzel az összetett Európa Kupa 3. helyén végzett. Bende ezt a fordulót a 7. pozícióban fejezte be, amivel megnyerte az összetett Európa Kupát, karrierje során második alkalommal.