fbpx

Nagy szél és nagy küzdés a BYC kupán – Vitya beszámolója

A hétvégén került megrendezésre a ROOSTER-Monautix BYC kupa – V4 Olimpiai Reménységek Versenye Balatonfüreden, ahol a népes magyar mezőny mellett külföldi egységek is csatlakoztak olimpiai felkészülésük utolsó állomásaként. A versenyen összesen 205 egység indult, ebből a 39 fős Laser 4.7 osztályban 8, míg a 31 fős Laser Radial osztályban 6 fővel képviseltette magát a BYCes csapat. 

 

Az első napon sajnos a szél hiányában nem tudtunk futamot rendezni, így az 1 órás vízi halasztást követően a nap további részében a parti, árnyékos helyeken lévő foglalkozások kerültek előtérbe. 

 

A második napon a rendezőség 8:30-ra írta ki az első rajtot, egy hidegfront reményében. Ez meg is jött, így a 6:45-ös találkozót követően 7:30-kor rontott vízre a csapat. A lelkesedés azonban egy kicsit alábbhagyott, amikor a pályán fél méteres hullámok és 20-25 csomós szél várta a versenyzőket. Néhányan versenyzővel, mérlegelve képességeiket és az adott körülményeket úgy döntöttünk, hogy jobb ha inkább a partot veszik célba a rajtvonal helyett. Az első futam kezdete előtt pár másodperccel Karinának elszállt a hátsó élét és a vitorlát összekötő kötele amit hosszas szerelés után sem sikerült a helyére raktunk a nagy szél és a hullámzás miatt, így őt ki kellett hozni a partra szerelni és csak a 3. futamra tért vissza a versenybe. Vincentnek a 2. futam rajtját követően tört ketté egy csigája így ő sem tudta folytatni a versenyzést. Azonban Dávid és Olivér a nehéz körülmények ellenére végig az élmezőnyben vitorláztak, mind a 4 futamban. A nap meglepetései mégis a lányok voltak. Anna egy jó rajtot és egy szerencsésen elkapott szélfordulót követően az első helyen vette a bóját, amit a futam végéig meg is tartott, ezzel megszerezve élete 2. abszolút futamgyőzelmét! A 4. futam sztárja Eszti volt, aki egészen a utolsó hátszélig vezette a futamot első Laseres évében, Olivér és Dávid előtt, azonban a végén a fiúk az utolsó szakaszban elé tudtak kerülni, így a 4. futam 1-3 helyén BYC-es versenyzők sorakoztak! Emellett a Radiálos csapat se hagyta magát és a 3. futamban mind Karina, mind Bence megverték az idei év elején világkupát nyert francia versenyzőt, Marie Barrue-t. Bence az aznapi összes futamban a magyarok közül az 1-3 helyen végzett. A napot egy óvással zártuk, amit Dávid ellen adtak be, sajnos elvesztettünk. 

 

A harmadik napra az óvás rányomta egy kicsit a bélyegét a csapatra. A legvégsőkig várt a rendezőség, amikor végül kimentünk egy utolsó futamra. Olivér mindent vagy semmit alapon nyomott egy bal csapásos lee rajtot, amivel a mezőnyt az első métereken lekeresztezte, míg Dávid csak utána tudott fordulni egy biztonságosabb rajtot követően. Az első pályajelet Olivér a 4. míg Dávid a 10. helyen kerülte. A végére hatalmas kűzdést követően Dávid az összetett 2. míg Olivér a 3. helyet szerezte meg az 5 futam eredményei alapján. 

 

Kiemelkedő eredmények:

 

Laser 4.7 ( ILCA 4):

 

Lackó Dávid                                   Összetett 2. hely

Demjén Olivér                               Összetett 3. hely

Gerendy Anna                               U16 női 1. hely

Zombor Zóra                                 U16 női 2. hely

 

 

Gratulálunk a versenyzőknek és két hét múlva folytatjuk a THE Olympic Regattán!