fbpx

Olimpiai tesztverseny Weymouth

Augusztus 2-án kezdődött és a hónap végéig tart a jövő évi Londoni Olimpia előkészületeit szolgáló Olimpiai Tesztverseny Weymouth és Portland vizein. A versenyen – akárcsak az olimpián – minden nemzetet csak egy-egy hajó képviselhet. Természetesen az osztályok létszáma ezért a világversenyeken szokásosnál kisebb és minden hajó együtt versenyez (nincsenek csoportok).Négy hajóosztályban vagyunk érdekeltek azi olimpiai tesztversenyn Weymouth-ban, Laserben Berecz Zsombor, a női osztály Laser Radialban Héjj Viktória,  Finnben Pál Gaszton (BYC) illetve a női szörfösök között Detre Dia (BYC), a férfiak között Gárdorfalvi Áron (BYC) versenyez.

A szörfösök már négy futamon vannak túl, pénteken volt az első kettő Laser és Laser Radial osztályban. A finneseknek szombaton kezdődik a verseny.

Litkey Árpád szövetségi kapitány beszámolója alapján: A Laser osztályokban két futamot rendeztek az első napon, 10-12 csomós nyugati szélben. Ezen az északi pályán ahol ezen a napon a Laserek versenyeztek az áramlás nem olyan jelentős mint a többi pályán, de itt is 8-10 méteres percenként. Az irányát pedig az ár-apály, a szél erőssége és iránya befolyásolja. Cirkáló szakaszokban leginkább a baloldal fizetett, mindkét osztályban.

Radiálban 49 hajó versenyez. Héjj Viki mindkét futam első cirkáló szakaszában a jobb oldalt választotta, sajnos nem jött be egyik alkalommal sem. Két futam után ő a  46. Az élmezőnyben is nagy szórás volt a két futam eredményeit nézve, sokan választották a jobb oldalt, nagyon nagy külömbség volt a két oldal között.

Berecz Zsombi az 56 Lasert számláló nagyon erős mezőnyben az első futamban elsőnek ért fel a rajtot követően, a bal oldalról. A futamot végül harmadikként zárta, szép nyugodt vitorlázással. A második futamban 15-nek vette az első jelet, ezen ahelyezésén kettőt javítva sikerült 13-nak befutnia. Nagyon szépen higgadtan vitorlázta végig a napot. Összetettben a hatodik helyen várja a folytatást. Szombaton ugyanezen a pályán folytatják a Laserek a versenyzést 14.30-as rajttal.

A Finnesek 12.00-kor rajtolnak a déli pályán.

Detre Dia már két napja versenyez a női szörfösök között, akik a negyedik futamon vannak túl. Ők huszonnyolcan vannak. Dia jelenleg a 23. az összetett listán.

A férfiak mezőnyét 34 szörfös alkotja, Gádorfalvi Áron felezi a listát.

A verseny honlapja

EREDMÉNYEK:

Laser Standard 2 futam után

Laser Radial 2 futam után

RS:X női négy futam után

Forrás: hunsail