fbpx

Optimist „A” csapatunk sűrű, eseménydús augusztuson van túl

A július végi Optimist Osztályszövetségi edzőtábor után a csapat a Garda-tó felé vette az irányt, egy hetes edzőtáborra. Velünk tartott Giba, valamint Tamara és Vilmos is a kisebbektől. Sajnos a tervezett Ora Cup Ora versenyről létszám korlátozás miatt lecsúsztunk, így a Gibával való közös műhelymunkán túl igyekeztünk minél többet együtt vitorlázni más csapatokkal, legtöbbször a Spartacus csapatával tudtunk egy ritmusban mozogni. Az 5 napos edzőtáborban kifogtunk egy frontos nyári Gardát, így a klasszikus szelekben kevesebbet tudtunk vitorlázni. A hatékony edzőtáborra nem volt negatív hatással, csak kicsivel több újra tervezést igényelt a mindennapokban, ehhez pedig egy vitorlázó hozzá van szokva.

 

Első nap az utánfutó lepakolása, a rivai klubban való berendezkedés után, gyenge déliben kezdtük meg a hetet. Második nap erős esőre ébredtünk, mely szerencsére csillapodott, így három órát tudtunk vitorlázni a tovább kitartó északiban. Délután csapatépítő kirándulás és sportolás következett a Ledro tónál. Harmadik napon egész napos vitorlázás következett, már a reggeli északi szélben korán vízre szállt a csapat egy bőszeles edzésre. Kiváló ütemben ért minket a szél váltása, kis pihenés után folytatni tudtuk a bőszeles hajóvezetés csiszolását.

Negyedik nap reggelén az egyik legnépszerűbb alternatív programmal, sziklaugrással kezdtük a napot, csodás napsütéses nap, időben megérkezett Ora, így a délutáni vízre szállás után kezdődött a kreuzos km gyűjtés. Utolsó nap is hasonló kondíciók, ekkor a Spartacus csapattal pályagyakorlatokra fókuszáltunk. A sok vízi óra mellett az együtt töltött idő, a színes programok nagyon jól összekovácsolták a gyerekeket, ismét felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak. Köszönöm Gibának és Pintér Csabinak a sok segítséget, mellyel teljessé tették az együtt töltött időt.

 

Vasárnap reggel a csapat nagy része hazafelé vette az irányt, Betti, Viki és Kristóf pedig folytatta az egyre inkább gardai kondíciókban a felkészülést a malchesinei Trofeo Simone Lombardi versenyre. Gyönyörű 15-16 csomóig frissülő déliben folytattuk rajt és első kreuz fókuszban a pályaedzést. Hétfőn reggel 8-as indulást követően, hátszeles edzés keretein belül megtámadtuk Malchesinét, délután pedig kívánság program, pihenés következett a versenyre.

 

314 résztvevő versenyzett 4 csoportban. Első nap 12 csomóról induló déliben két futamot tudtunk teljesíteni. Az erősen gyengülő szélben, nem könnyítette meg a gyerekek dolgát a rendezőség sem, a rajtokban még a megszokottnál is olaszosabb stílusban elengedett futamok következtek sorra, 10-15 hajóhossz a vonal felett nagy általánosságban, de volt futam, ahol ez 20 hajóhossz is volt, általános visszahívás nélkül. Második nap a hajnali kelés után, 8 órakor volt az első futam, 18-20+ csomós északi, nagy hullámokkal, két futam, az utolsó csoportok befutó szakaszára erős gyengülés volt jellemző, áramlással. A harmadik napi final futamokra is maradt a kora reggeli menetrend, szerencsénk volt, a 15 csomó körüli északi 3 futamra is kitartott.

Rendkívül sok alkalmazkodást igényelt a pályában a változékony kondíciók lereagálása, nagyon hasznos verseny volt.

Pintér Kristóf arany csoportban 60. helyen végzett első magyarként.

Bartos Betti 173. helyen zárta a versenyt.

Laczkó-Tóth Viktória 257. lett.

A hosszú gardai túra után, visszatértünk a Balatonra, három nap füredi, két nap fűzfői edzőnap után elérkeztünk az év hazai fő versenyéhez a Magyar Bajnoksághoz. Balatonfűzfőn a BS-Fűzfő adott otthont a versenynek, melyre 130 optimistes nevezett. Két csoportban 4 kvalifikációs futammal, majd arany- ezüst bontásban 3, illetve 4 futammal zárult a final rész. Első nap erőben és irányban is változékony északias szélben teljesített a mezőny egy futamot. Második nap dél-nyugati szélben három futammal zártuk a kvalifikációt. Harmadik nap igen erős érzelmi hullámvasútra lettek rátéve a gyerekek: egy, az első futamhoz képest hasonló körülményekben vitorlázott érvénytelenített, majd erősen kérdéses, az előző érvénytelenítés után érthetetlen erőltetett futam befuttatása, majd ennek a parton utólag törlése következtében. Ebben a káoszban, gyakorlatilag már azok sem tudtak örülni, akik egyébként jól jártak ezen döntéssorozatok utáni helyzetben. Negyedik napon szél hiányában sajnos futam nélkül maradt a mezőny. A final futamokra végül csak az utolsó, ötödik napon került sor, 3 futam északias szélben. A csapat eredménye büszkeséggel tölt el, fegyelmezetten szívük-lelkük benne volt ebben az öt napban.

Lackó Sára összetett 8., magyar bajnoki női 2.

Pintér Kristóf összetett 9.

Fehér Szonja összetett 15., magyar bajnoki női 3.

Petheő Panni összetett 16., magyar bajnoki női 4.

Laczkó Tóth Viktória összetett 22.

Bartos Betti összetett 23.

Dávoti Gréta összetett 25.

Török Csanád összetett 31., magyar bajnoki serdülő 5.

Varga András összetett 35.

Márton András összetett 56.