fbpx

Optimist B csapatunk a Csoki Kupán járt – Bigi beszámolója

Csapatommal idén is részt vettünk a gyerekek körében nagyon kedvelt Csoki kupán. Idén ugyan nem ranglista verseny volt, de így is jelentős mezőny vett részt a versenyen. A három nap alatt hét futamot rendeztek, amelyek kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy nagy létszámú mezőnyben fejlesszük tovább magunkat. Selejtezők során három versenyzőnk jutott be az aranycsoportba, a többiek az ezüstcsoportban folytatták a küzdelmeket.

Csomai Bálint ezen a versenyen megmutatta, hogy letisztultabb vitorlázással, gyors helyzet felismeréssel bőven tud tízen belül vitorlázni. Az utolsó szakaszokban kevesebb kockázat vállalással kell versenyeznie. Ezen a versenyen megmutatta, hogy nehéz helyzetekből is jól ki tud jönni, ha higgadt, tud maradni.

Bócsi Bánk azt gondolom ezen a regattán kezdett el igazán versenyezni. Pályán látható volt a helyezkedésében, hogy egyre jobban ismeri fel azokat a szituációkat, amik előfordulhatnak. Rendszerint jó megoldásokat választva oldotta meg azokat, ebben segítette, hogy sebessége jobb lett a pontosabb hajóvezetésének köszönhetően.

Junker Barni rajtoknál kerülte a kockázatot, nem mindig az előnyösebb oldalon rajtolva kezdett bele a futamokba. Nála is látszik, hogy változott a taktikai gondolkodása és már van, elképzelése arról mit szeretne csinálni és nem csak fordul, mert fordulni jó alapon vitorlázik. Bátrabban kell odaállnia a rajtokhoz majd a jövőben.

Honti Marcell, ha így folytatja, akkor hamarosan ő is bekerülhet az aranycsoportban vitorlázók közé. Mivel ezen a versenyen erősebb volt a szél és nagyobbak voltak a hullámok, mint amit megszokhattunk volt lehetősége bőven a tapasztalatszerzésre Marcinak. Edzőként látja az ember, ahogy futtatja a fejében megoldási lehetőségeket. Hajóvezetése is sokat javult akár a versenyen belül is.

Németh Nati sokat javult a rajtokban, azonban ha valami miatt nem jön össze, akkor sokat gondolkodik azon, hogy melyik megoldást válassza. Ha megtanul gyorsabban dönteni, és mer, majd dönteni akkor sokkal könnyebb helyzetből kezdheti meg a futamokat. Ezen a versenyen kicsit erősebb volt a szél, mint amit szeretett volna, de azt gondolom, hogy remek tapasztalat szerzés volt neki is, és a neki kedvezőbb körülmények között újra aranycsoportos lehet.

Székely Dalma a jó rajtjait megőrizve a múltkori versenyről vitorlázott Földváron. Ehhez most már az is párosult, hogy okosabban tisztábban tudott vitorlázni a rajtjai után. Az előző versenyekhez képest nagyon sokat javult nem csak eredményben, hanem mint vitorlás versenyző is előrelépett. Persze van még munka, amit el kell végezni, de a fejlődés nem állhat meg.

Szegi Szeivolt Iván egy atlétikus vitorlázó, aki fizikailag bírja az erős szelet, azonban még nem rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal és rutinnal, hogy fizikai lehetőségeit kihasználja. Fölváron találkozott széllel és hullámokkal, amit már sokkal jobban megoldott, mint az első alkalommal, amikor találkozott vele. Kicsit hiányoltam nála bátrabb rajtokat, a következő versenyig ezen javítani fogunk.

Váradi Szabó Nóra hozta a szokásos rajtjait, ami nála az állandó lee rajtot jelenti. Jól veszi észre a szél változásit, de ragaszkodik a megszokott helyhez legalábbis rajtnál. Sokkal jobban javítja, ki ha beragadt a rajtnál, de még nem érzi, hogy melyik helyre álljon vissza a mezőnybe. A számára ideálisnál erősebb szél volt, de ez csak egy futamot okozott gondot, a többit szépen megoldotta. A helyezkedésén a mezőnyben kell majd javítanunk a jövőben.

Lackó Tóth Fruzsina is a folyamatos fejlődik, a vitorlázásán lehet látni gyakorlatilag az összes megbeszélés jegyzetét. Általában akkor és azt csinálja, amit elméletben elmond neki az ember. Tudja, hogy mit miért csinál. Ezen a versenyen bővíthette az erőszeles tapasztalatokat, amit futamról futamra meg is tett. Sokkal jobban vitorlázott, mint ő maga gondolja, de a rajtoknál neki is bátrabbnak kell lennie.

Azt gondolom remek lehetőség volt a bajnokság helyszínén tapasztalatokat gyűjteni fiatal versenyzőinknek a Csoki Kupa.

„A tapasztalat nehéz tanár, mivel először jön a teszt, és csak utána a lecke.”

Vernon Sanders Law

amerikai baseball játékos