fbpx

Optimist B csapatunk is részt vett a hazai rendezésű BYC Kupán – Bigi beszámolója

Hazai pályán rendezték meg az idei harmadik ranglista versenyünket Optimist osztályban.

Mind a tíz egységünk szerepelt a regattán ahol elmondhatjuk, hogy a rendezőség jó döntéseinek is köszönhetően jó körülmények között mérhette össze tudását az optimist mezőny. A verseny előtt most is kijelöltem olyan feladatot (rajtvonal felmérés,stratégia felállítás), amit a versenyen gyakorolni kell. Természetesen az alap hármasból továbbra sem engedve. (szállak, vitorlakezelés, hajóhelyzete)

A két selejtező nap vége után 4 hajóm jutott az aranycsoportba, közülük két versenyzőnek ez volt az első aranycsoportos szereplése eddigi pályafutása során. A többiek az ezüstcsoportban folytatták a regattát.

Csomai Bálint az elsőnapi vitorlázással alapozta meg a jó teljesítményét, rajtjai sokkal jobban sikerültek, mint eddig és felesleges fordulók száma is csökkent. Sajnos kapott egy kétfordulós büntetést is a rajtelőtti tevékenységéért, de a bírók utána korrekt módon, a parton elmondták, hogy mi alapján büntettek és ezt tapasztalatként feltudjuk használni a jövőben. Elmondható, hogy Bálintnak kezd a vitorlázása letisztulni és ez segíti őt a jó eredmény elérésében.

Németh Natália ezen a versenyen kijött az, amit már edzésen többször láttam tőle és ez az élete első aranycsoportos szereplését jelentette. Fordulói és hajóvezetése sokat javult, de nála inkábba rajt előtti indítás és utána a sorban maradás volt az, ami eddig nehezebben ment. A rajtok most átlagosak voltak, de már ezáltal is sokkal könnyebb helyzetben kezdhette meg a futamokat és érhetett el jobb eredményt. Erős szélben javult a technikája emiatt kiegyensúlyozottabb lett a teljesítménye.

Junker Barni hozta azt, amit tőle megszokhattam a nyugodt, úgymond rizikómentes vitorlázást. Biztonsági rajtokkal jó oldalválasztással oldotta meg a futamokat. Nála azt várom, hogy a harcossága kicsit jobban kitörjön belőle, mert akkor az olyan szituációkat, amikor már csak le kellene csapni a labdát könyörtelenül meg tudná tenni. Fejben meg van, neki mit szeretne csinálni ha, mozgósítja mellé az energiákat is akkor az eredmény sem marad el.

Várady Szabó Nóra éppen az ellenkezője, mint az előbb említett csapattársa. Teljes lelki nyugalommal megy bele az az olyan szituációkba, ami tapasztaltabb versenyző társainak is fejtörést okozna. Élmény nézni, ahogy rajtnál keresi a Lee pozíciót. Néha becsúszik még hiba, de legalább nem a harmadik sorban próbálkozik. Ha viszont jól eltud jönni, akkor bátran és jól alkalmazza, a tanultakat azonban a mezőnyre kicsit jobban kell figyelni így egyszerűbben tartja meg majd az elért jó pozícióját. Örömmel láttam, hogy erőszélben vitorlázott a hajóval és nem a hajó vitorlázott vele ez is hozzá segítette, hogy ő is először szerepeljen az arany csoportban.

Bócsi Bánk ügyes vitorlázó, aki ezen a versenyen nem jutott be az arany csoportba. Azonban a hozzáállása a helyzethez példaértékű volt. A döntő futamok során végig a mezőny elejében vitorlázott. Azt gondolom, hogy ebből a két futamból sokat tudott tanulni a mezőnyvitorlázásról és a helyezkedésről. Ezeket a tapasztalatokat megfelelően felhasználva tud tovább fejlődni és legközelebb az arany csoportban vitorlázni.

Lackó Márk is szintet lépett, nála elsősorban arra van szükség, hogy elhiggye, hogy megtudja csinálni. Azonban szép lassan bebizonyítja magának, hogy hiába fúj 20 kts az nem jelenti azt, hogy nem fog menni. Igen néha szenvedni is kell ahhoz, hogy eredményt érjünk, el ez napról napra jobban megy neki. Büszke lehet magára, hogy erősödve tud kijönni egy nehéz szituációból. Figyelmét egy dologra jobban összpontosítva nagyon szép eredményeket érhet el.

Honti Marcell idén viszonylag keveset vitorlázva is, jó tempóban halad előre. Megfigyelhető nála, hogy ritkán követi el azt a hibát kétszer. Ezen a verseny egy végig nagyjából egyenletesen teljesítve versenyzett. Rajtoknál harcosabbnak kell lennie, de már ezen a regattán is felhasználta a korábbi tapasztalatokat és hamarabb szabadult a zavart szeles zónákból. Az alap hármas egységre jobban koncentrálva kell jövőben vitorláznia.

Szegi Szeivolt Iván számára a verseny a tapasztalatok összegyűjtésének eseménye volt. Volt minden, ami versenyzővel előfordulhat egy regatta során. Óvás, borulás, hirtelen elforduló szél, szóval tényleg minden. Nagyon nehéz egy ilyen helyzetből felállni, amikor azt érzed, hogy minden ellened van. Azt gondolom Iván megértette azt, hogy minél több helyzettel találkozol, legyen az rossz vagy jó, az segít a fejlődésben. Igazi sportemberként viselkedve, tette magát oda az utolsó napon.

Székely Dalma Sára ezen a versenyen remélem rájött, hogy mekkora jelentősége van a rajt előtti bevitorlázásnak, hogy minél több információ álljon a rendelkezésre a megfelelő stratégia felállításához. Sebességi hajóvezetése az rendben van, amikor arra van szükség azt jó meg is oldja. Sajnos rajtnál ezt nem mindig tudja használni, de amikor sikerül és jól elrajtol, akkor jól tud teljesíteni.

Laczkó Tóth Fruzsinánál is az volta kérdés, hogy áttudja lépni a saját maga árnyékát. Jelentem megtette. Kitolta a határait, és amíg a serülése engedte addig jól vitorlázva használt fel a tanultakat. Utána meg jó csapattársként segítette és buzdította a csapattársait. A végén a motorosból, jó észrevételeket téve, figyelve és tanulva fejezte be a ranglista versenyünket.

Gratulálok a gyerekeknek az elért fejlődéshez!

„Fontos, hogy tisztában légy a korlátaiddal. De éppolyan életbe vágó, hogy a tekinteted a következő szintre emeld.”

Shunmyo Masuno